T minus 356 – Sunnuntain kokkeileva keittiö

Aina välillä tekee mieli kokeilla jotain uutta. Meidän tapauksessa tämä tarkoittaa useimmiten ruokaa ja näitä hetkiä nimitämmekin kokkeilevaksi keittiöksi. Yleensä homma alkaa sillä, että kaikki kodin kokkikirjat (joita on yli yksi) selataan läpi ja melkein jokaisesta kirjasta valitaan resepti joita sitten vertaillaan keskenään kunnes tullaan päätökseen. Vaihtoehtoisesti voi selailla vain yhtä kirjaa, jos vaikka tekee mieli italialaista tai intialaista. Silloin yleensä kirjasta löytyy useampi hyvä resepti joten päätöksentekoa se ei helpota. 

Tänään ruokalistalle päätyi ”Unholy union”: höyrytettyä naudanlihaa pyöriteltynä riisijauhoissa (kirjasta löytöretki Kiinan keittiöihin) remiksattuna sekä amerikkalaishenkiset rapeat lohkoperunat (kirjasta Nuoren kokin helpot ja nopeat joka on näköjään ollut syntymäpäivälahja isoäidiltäni vuonna 1999) Isyyspakkauksen valkosipulimajoneesilla. Naudanlihan remiksaus johtuu siitä että lähikaupastamme ei löytynyt ihan kaikkia aineita ja Alkokin oli kiinni. Mutta ei se menoa haitannut, hyvin toimi hieman reseptiä muuntelemallakin.

Rapeat lohkoperunat

5 -6 kpl kiinteitä perunoita riippuen syöjien määrästä ja nälkätilasta (meillä taisi olla Ilona-merkkistä perunaa)

4-5 rkl rypsiöljyä (oliiviöljy/auringonkukkaöljy/seesamiöljy sopii myös)

Mausteita, jotka tässä tapauksessa olivat suola, paprikajauhe ja chili-lime mausteseos

1. Kuumenna uuni ja pese perunat. Tämä jälkeen puolita perunat pituussuunnassa ja leikkaa lohkoiksi.

2. Kierittele perunat öljyssä ja asettele ne uunipellille leikattu pinta alaspäin. Mausta

3. Paista perunoita uunissa noin 250 asteessa 20 minuutta tai kunnes ovat rapeita ja kullankeltaisia. 

4. Polta näpit kun maistelet perunoita heti pelliltä.

dsc_0039.jpg

Kaverit ennen uunivierailua

Höyrytettyä naudanlihaa ja riisijauhoja (4 annosta)

500 g naudan paistosuikaleita (ohjeessa oli paahtopaistia tai ulkofileetä, mutta samasta eläimestä oleva liha kelvannee kunhan siinä ei ole rasvaa ja kalvoja)

2 rkl soijakastiketta

1 rkl chili-retikkatahnaa (oikean ohjeen mukaan pitäisi olla chili-paputahnaa mutta sitä ei valitettavasti löytynyt lähi-Ässästä)

1 rkl sakea (shaoxing-riisiviini olisi taas oikean ohjeen mukainen valinta, mutta Alko on sunnuntaisin valitettavasti kiinni)

1 rkl raastettua inkivääriä (oikeasti pitäisi olla hienonnettua inkivääriä, hän huomaa kun lukee ohjeen uudelleen. Tosin mitä eroa niillä on, samalta se maistuu kuitenkin. Tai sitten ei.)

1/4 tl valkopippuria (eli 1 maustemitta)

1 rkl öljyä

125 g riisijauhoa (meillä oli käytössä ei-tahmeaa, mutta ohjeen mukaan tahmea toimii paremmin)

1/2 tl kanelijauhetta

seesamiöljyä

1 kevätsipuli suikaloituna

1. Leikkaa liha noin 2mm:n viipaileiksi ja sitten suupaloiksi. Sekoita soijakastike, tahna, sake, inkivääri, pippuri ja öljy ja kaada se lihan päälle. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.

2. Paista riisijauho kuivalla pannulla, kunnes jauho on ruskeaa ja tuoksuu paahdetulta (tai vaihtoehtoisesti hieman palaneelta). Lisää kaneli. Nostele liha jauhoon ja kierittele siinä. 

3. Laita lihaviipaleet bambukoriin/höyrykeittimeen, joka on vuorattu leivinpaperilla. Laita kansi kiinni ja höyrytä kiehuvan veden päällä 20 minuuttia. 

4. Pirskota päälle seesamiöljyä ja korista kevätsipulilla. 

Om ja nom, kuului tuomio ruokapöydästä ja se on kyllä pakko allekirjoittaa. Vaikka yhdistelmä ei olekaan perinteinen, niin jotenkin se vain toimii. Majoneesiin voi dippailla sekä perunoita että lihanpaloja. 

dsc_0040.jpg

Se näyttää hyvin epämääräiseltä, mutta kyllä, se on ruokaa

dsc_0052.jpg

Om ja nom

koti ruoka-ja-juoma