Supernopea valkosipulimajoneesi

Isyyspakkaus

Majoneesi on tuote, jota ei kannata kantaa kaupasta kotiin. Ainakaan jos uskoo Rouvaani ja tekee majoneesin tällä ohjeella.

Kolme myyttiä + yksi yleinen väärinkäsitys majoneesista:

  • 1: Majoneesin tekeminen on vaikeaa - Ei ole, ainakaan tällä ohjeella
  • 2: Majoneesi juoksettuu helposti - Ei juoksetu, ainakaan tällä ohjeella
  • 3: Majoneesi tehdään liruttamalla öljyä vähän kerrallaan kananmunan sekaan - Ei kannata, se tekee hommasta vaikeaa ja saattaa aiheuttaa juoksettumisen
  • +1: Majoneesi on maitotuote - Ei ole, jos kyse on oikeasta majoneesista.

Tällä ohjeella teet helpon, nopean ja herkullisen valkosipulimajoneesin. Voit myös jättää valkosipulin pois tai laittaa sen sijaan majoneesiin vaikkapa chiliä.

Supernopea valkosipulimajoneesi

Ainekset

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 kananmuna
  • 1/2 sitruunan mehu
  • hieman valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)

Valmistaminen

  1. Hienonna valkosipulit ja laita ne kapeaan kannuun
  2. Mittaa kannuun myös muut ainekset
  3. Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa.

Majoneesi on valmis. Etkö usko? Katso tämä kuvasarja. Majoneesin valmistuminen mitataan sekunneissa.

Tästä ohjeesta on annettava kreditit Helsingin työväenopiston kotitalousopettajalle Jouko Sireniukselle, jonka opeissa Rouva on käynyt useammankin kerran.

Share

Kommentit

annemi

En ole vielä koskaan tehnyt majoneesia menestyksellä joten alkoi heti kiinnostaa tämä resepti :) valkosipulimajoneesi on herlkua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainakin minun sauvasekoittimen mukana tulleessa ohjevihkosessa oli sama ohje ja hyvin on toiminut. Hyvänä puolena itsetehdyssä majoneesissa on myös se, että öljyn määrän kongreettinen näkeminen muistuttaa että ehkä sitä ei kuitenkaan kannata syödä lusikalla vaikka kuinka hyvää tulisikin ;)

Mkaarina (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/comment/reply/45602/112242

Hyvälaatuista neitsytöljyä saa ihan vapaasti syödä salaattien yhteydessä reilusti. Sillä voi paistaa kuten voillakin Hyvää öljyä, missä omega 3 ja 6 suhdeluku on pieni on parasta. Valitettavasti rypsiöljyä ei tähän joukkoon lasketa eikä auringonkukkaöljyä. Suolisto kiittää!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, mieluummin laatua kuin määrä. Ei ne kevytmajoneesitkaan niin kevyitä ole...

Jossu (Ei varmistettu)

Tämä ohje on levinnyt jo rajan (Tornio-Haaparanta, Suomi-Ruotsi) toiselle puolen! Tarjosin työkavereilleni illallisen ja majoneesi kruunasi grillatut tiikeriravut!

Siis millainen terä tuossa sauvasekoittimessa täytyy olla että tuo onnistuu? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnistuu myös halpis-braunilla!

Tommi K
Isyyspakkaus

En ole tehnyt vertailua eri terillä, mutta Bamixin yleisterällä se ainakin onnistuu.

http://www.bamix.com/multimesser-199.html

Vierailija (Ei varmistettu)

jälleen yksi syy ostaa sauvasekoitin! tehosekoitin meiltä jo löytyy, mutta tuntuu sauvamallille olevan koko ajan enempi tarvetta... :D ja joo, valkosipulimajoneesi on TARVE!

Vierailija (Ei varmistettu)

Apua, nyt tais loppua tekosyyt ostaa sitä kaupan valmista huttua, koska "majoneesin tekeminen on niin vaikeaa" :D

Osaatko arvioida sitruunamehun määrää? Ainakaan meidän kaupasta ei nimittäin aina löydä kelvollisia yksilöitä, joten valmis sitruunamehu on usein käytössä..

Vierailija (Ei varmistettu)

Se on noin 2 rkl

ei taida onnistua meidän halppismallin veitsimäisellä terällä. ehkä se on Bamix hankittava! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä se onnistuu ihan semmosella "muovisella" sauvasekoittimellakin ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kauankohan tällainen kotitekoinen majoneesi säilyy? Tulee sen verran iso satsi yhden henkilön talouteen. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuulie: Rouva tuossa komppasi Vierailijaa (14:11), että onnistuu halvemmallakin sauvasekoittimilla. Suosittelen kyllä Bamixia, ja nimenomaan tätä pidempivartista versiota. Meillä on Bamix Gastro 200.

Vierailija (12:01): Puolen sitruunan mehu on noin 2 rkl.

Vierailija (16:21): Majoneesille voinee luvata muutaman päivän säilyvyyden. (Itse kyllä saatan syödä viikon vanhaakin, ihan omalla vastuulla...)

Alice
My blueberry dream

Aivan mahtavaa! Huomenna on pakko käydä ostamassa dijon sinappia.  Eihän tässä nyt voi elää ilman itse tehtyä majoneesia kun se on noin helppoa. 

Mirkku (Ei varmistettu)

Liruttaminen on ok eikä majoneesi juoksetu, JOS sen vatkaa käsin. Käsin vatkattu majoneesi on myös paljon pehmeämpää kuin koneella tehty, mutta molemmat ovat puollustavat mallikkaasti paikkaansa majoneesimaailmassa :)

Hosuli
Hömppäblogi

Rypsiöljyä kai sen siis olla pitää. Kokeilin kerran oliiviöljyllä, ja tuli pahaa majoneesia. :D Ei juoksettunut tai mitään, mutta maku oli aivan liian voimakas. Osaisiko joku suositella muuta mietoa öljyä? (Rypsi taitaa olla terveyskannalta aika kiistelty öljy. Syön sitä kyllä, mutta mietin vain, onko vaihtoehtoja.)

Tommi K
Isyyspakkaus

Oliiviöljy on todella aivan liian voimakkaan makuista majoneesiin, ainakin itselleni. Samoin kylmäpuristettu rypsiöljy. Majoneesiin ei ylipäänsä kannata käyttää öljyä, jota ei voisi kuvitellakaan maistavansa pelkiltään.

Emme ole kokeilleet majoneesia muista öljyistä, enkä suoraan sanoen jaksa nähdä vaivaa lähteä kokeilemaan. Kun muussa ruoanlaitossa käytetään oliivia, kylmäpuristettua rypsiä, avokadoa ja maapähkinää, majoneesissa saa olla omasta puolestani sitä täysin mautonta rypsiä tai auringonkukkaa.

Jos joku muu osaa vinkata muista hyvin miedonmakuisista öljyistä, niin tänne vaan kommentoimaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miedon makuinen oliiviöljy mitä olen käyttänyt on Borges Extra Light.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hupshups, en normaalisti käytä lainkaan rypsiöljyä, niin ostaa täräytin kylmäpuristettua ja tein siitä. Ei ihan nappi: roskiin meni ja nyt kehitetään pottujen kylkeen joku hätäratkaisu. Siltä varalta, että rypsi on myös jollekulle toiselle majoneesiheränneelle vierasta, kylmäpuristetun (ja miksei sen oliivinkin) voisi mainita kartettavaksi jo tuossa ainesosaluettelossa. :) Ensi kerralla paremmalla onnella ja varmaankin auringonkukalla!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen tehnyt majoneesia kotona monesti, mutta tosiaan aina hyvin vaivalloisesti lirutellen ja sotkien. Koskaan en ole onnistunut tekemään noin paksua ja houkuttelevan näköistä majoneesia. Tuosta öljystä sen verran että asun Espanjassa ja täällä kaupasta ainakin saa oliiviöljyyn tehtyä majoneesia, en osaa sanoa onko se voimakasta vai ei, en ole maistanut. Ja noista muista öljyistä sen verran että täällä ei rypsiöljyä saa mistään vaan se korvataan auringonkukkaöljyllä. Joten sitä ainakin on testattu ja toimii ihan rypsiöljyn tavoin.
Kiitos kivasta blogista!

Vanha sininen (Ei varmistettu)

Löytyisiköhän Rouvalta myös vastaava ohje caesar-salaattikastikkeeseen? Teen mielellään erilaisia salaatteja, mutta kastikkeeksi valikoituu useimmiten kotitekoinen oliiviöljy-sitruuna-merisuola-mustapippuri- kapris, joka toki on erinomainen sekin, mutta kokki kaipaisi vaihtelua. Caesarin valmistan aina itse luomupekonista ja paahtamalla crutongit itse valkosipulin kera kuumalla rautapannulla. Mutta tämä soosi. Nettiohjeista useimmat ovat olleet ihan hirvityksiä, eivät ainakaan sellaisia kuin tarkkamakuinen haluaisi. Vieraille tarjoamisesta nyt puhumattakaan.

Hosuli
Hömppäblogi

Aivan totta, auringonkukkaöljy on toinen sopiva vaihtoehto. En kyllä tiedä yhtään, onko niiden terveysvaikutuksissa mitään eroa. :) Noooo, menköön!

Tommi K
Isyyspakkaus

Vanha Sininen: Caesar-salaatti ei valitettavasti kuulu meidän vakioruokiin, joten ihan suoralta kädeltä Rouva ei osannut heittää ohjetta. Mikä kastikkeittesi maussa on ollut ongelmana? 

Vanha sininen (Ei varmistettu)

Noh, jotenkin se koostumus on aina lässähtänyt. Ja se maku. Ehkä en vain hallitse kapristen ja sinapin oikeaa määrää, tulee nimittäin myös aika hapanta soossia :S

Viimeksi kokeilin grillherkkujen kanssa kesällä, mutta kastikkeen pelkkä haju oli niin etova, ja levisi lisäksi koko jääkaappiin mukavasti, että päätimme tehdä salaatin lopulta ilman. Caesar on muuten yllättävän raikas ja hyvänmakuinen salaatti ilman caesar- kastiketta, suosittelen! Siis se alkuperäinen, krutongeilla ja kapriksulla, jos haluaa, pekonilla.

HH (Ei varmistettu)

Kiitos tästä ohjeesta! Liruttaminen on nyt historiaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Vanha sininen: Olethan käyttänyt caesar-kastikkeeseen sardellia (aito anjovis) eikä sitä, mitä Suomessa myydän anjoviksena (kilohaili)?

lillamilla (Ei varmistettu)

Mainio ohje, kiitokset! Olen laittanut joukkoon pari teelusikallista sambal-kastiketta, hyvää tulee. Poikaystävän majoneesinkulutus on kasvanut entisestään, mutta eipähän tarvitse ostaa enää yhtään purkkia teollista kamaa :-)

Vierailija (Ei varmistettu)

Näin kauan kesti, että sain tehtyä ohjeella ekan satsin. ja kyllä harmittaa, etten ole tehnyt heti reseptin julkaisemisen jälkeen. Aivan taivaallisen hyvää!

Lintunen81 (Ei varmistettu)

Testiin meni vasta nyt, tein valkosipuliversion lisäksi kurkku- ja paprikachiliversiot. Kaikista tuli hyviä ja oli helppoa. Kun pöydässä on itsen lisäksi kaksi taaperoa, ei todellakaan tee mieli ostaa kaupan lisäainepommeja. Toki majoneesi nyt ei muutenkaan ole mitään terveusruokaa, mutta silloin tällöin nautittuna ihan ok.

Opiskelijan vaimoke (Ei varmistettu)

Kävipä hyvä tuuri kun sattumalta tämmöisen loistavan blogin löysin ja vielä kaupanpäälle loistavan majoneesiohjeen! Hyvää tuli, kokeilin auringonkukkaöljyyn. Aika vahva maku, ei voi levittää leivän päälle sentin kerrosta... Sekin tuli testattua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Käteen meni, ei oo sauvasekotinta eikä dingdong sinappia, pistin tavallista mutta tehosekottimella yhellä vispilällä koitin eikä mitää tapahu liruna pysyyy

90 (Ei varmistettu)

Sama juttu. Moulinexin sauvasekoittimella ei vaan saa majoa jäykistymään.

Minn (Ei varmistettu)

NEROKASTA! Kiitos.

Vierailija (Ei varmistettu)

HAHAHAAHAAA MITEN LOISTAVAA!!!
Ensin oli terä (biltema about 20e) pohjalla litkuissa ja 3sek myöhemmin oli mayot kupissa! No more lorotus for me, sir!

amm (Ei varmistettu)

Loisto-ohje, kiitos!!

Eepi (Ei varmistettu)

Kauan tämä säilyy ?

Tommi K
Isyyspakkaus

Majoneesi säilyy jääkaapissa useita päiviä. Muutamaa päivää vanhempaa en antaisi enää lapselle, mutta itse kyllä syön kaikkea niin pitkään, kun se ei maistu epäilyttävälle tai kasva karvaa :D

Meeme (Ei varmistettu)

Hei ihan sikasiistiii! Toimii vaikka miten halvalla muovihärpäkesauvvasekottimella. Namnam! :D

mipps (Ei varmistettu)

AIVAN FANTASTISTA! iso kiitos, tämä resepti pelasti yhen kuin useamman illan tarjoilut!!!:)

lukija (Ei varmistettu)

Tää on kyllä niin mahtava blogi aina kun tulee tenkkapoo ruoka-asioissa, täältä löytyy! Just mietin että miten saan majoneesin tehtyä itse ja muistin että täällähän oli jossain ohje siihen :D Kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos :) tällä ohjeella tumpelokin onnistui!

Toimii (Ei varmistettu)

Mahtavaa!
Tein majoneesin rapsiöljyyn, omatekoiseen sinappiin ja ihan muovisella sauvasekottimella. Ilmeisesti se taika tässä on, että sekoituskippo on kapea..?
En ole koskaan ennen edes yrittänyt tehdä itse majoneesia, kun se on kuulemma niin vaikeeta... Hah!
Kiitos :)

Sansku Levis (Ei varmistettu)

Nyt vasta muistin tehdä tän...Wou! Hyvää ja nopeaa. Tehtiin muuten luomuoliiviöljyyn.

Hanna3kids (Ei varmistettu) http://hannamatkalla.blogspot.fi

Aivan mahtava ohje! Tämä pelastaa meidän Vappu karkelot aivan varmasti! Samoin kuin ihanat Pulled Pork sämpylät teidän ohjeella. Täydellinen menyy siis tulossa, kiitos kaunis sun ohjeille!
Ainoa lapsi-blogi jota luen edelleen todella mielelläni!

Noora34 (Ei varmistettu)

Muuten mainio resepti, mutta ehkä omaan makuun liian paljon sitruunamehua ja ehkä vajaa 1 rkl riittäisi.

H-anna (Ei varmistettu) http://arjenanatomia.fi

Kiitos vinkistä!!!

Toni V (Ei varmistettu)

Kiitoksia. Oli erittäin hyvä ohje. Mites jos vaikka chilillä tai paprikalla tekee, niin osaatko sanoa käytettäviä määriä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Tuo chili-kysymys on kyllä mahdoton vastata tietämättä, miten vahvasta chilistä on kyse. Parasta laittaa ensi vähän, maistaa ja sitten lisätä.

Pages

Kommentoi