102nd Day of Autumn
Sushi 2.0 eli vanhat suosikit uusilla täytteillä
Sushi on kuulunut suosikkiruokiini niin kauan kuin voin muistaa.
Ensimmäinen suosikkini oli California maki Kaliforniassa nautittuna.
Pian halusin myös itse opetella keittämään riisiä ja dippailemaan raakaa kalaa ihanan suolaiseen soijakastikkeeseen.
Vaasaan muutettua ei kotikeittiötä ole sushin osalta kovin paljoa tullut kuluteltua, sillä kaupungin kauppakeskuksesta löytyy ihana Magokoro, josta sushit lähtevät mukaan alle puolet halvemmalla kuin Helsingin ravintoloista.
Kotikeittiössä uudeksi näpertelysuosikiksi ovat nousseet Vietnamilaiset kevätrullat.
Vaihtelu kuitenkin virkistää ja pitkästä aikaa ostimme tarvikkeet ja täytimme sushit uusilla suosikkitäytteillä.
Sushiriisi
Riisinkeitto on sushin valmistuksen tärkein osa. Siihen menee aikaa, mutta onneksi valmistelut voi tehdä etukäteen ennen vieraiden saapumista. Itse rullailu on hauskinta porukalla.
- 2 dl sushiriisiä
- 4 dl suolallla maustettua vettä keittämiseen
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
Kaada sushit siivilään ja huuhtele kylmän veden alla, kunnes vesi on läpinäkyvää.
Nosta sitten riisit keittokattilan pohjalle ja lisää vettä ja anna riisin levätä vähintään 15 minuuttia.
Kaada huuhteluvesi pois ja mittaa vajaa puoli litraa puhdasta vettä, niin että riisit peittyvät kunnolla.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kantta.
Laske lämpöä ja laita kansi päälle. Anna veden kiehua kevyesti ja veden imeytyä täysin riisiin, noin 15-20 minuuttia.
Nosta kattila liedeltä ja anna viiletä hetki.
Mausta sitten riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla ja anna jäähtyä erillisessä astiassa.
Tässä vaiheessa on hyvin aikaa pilkkoa vihannekset sekä kalat.
Suosikkitäytteet
Sushi nro 1
- kylmä- tai lämminsavulohta
- avocadoa
- Philadelphia-juustoa (tai japanilaista majoneesia, jos saatavilla)
Sushi nro 2
- soijalla ja valkosipulilla maustettuja (paistettuja) jättikatkarapuja
- kevätsipulia
- avocadoa / kurkkua
- Philadelphia-juustoa
- paahdettuja sesaminsiemeniä
Sushi nro 3
- maapähkinävoita
- mansikoita ja/tai mangoa
- avocadoa ja/tai kurkkua
- basilikaa
Rullailu
- 4-5 merilevä- eli norilevyjä
- yksi annos ohjeen mukaan keitettyä sushiriisiä
- suosikkitäytteitä
- wasabi-tahnaa
- + wasabia & japanilaista soijaa tarjoiluun
Levitä merilevälevyt yksitellen (kelmulla vuoratulle) bambumatolle.
Asettele sushiriisiä, jättäen yläosan 1/5 paljaaksi.
Asettele sitten täytteet riisin keskelle ja pieni kerros wasabia norilevyn yläreunaan kiinnitystä helpottamaan.
Aloita sitten rullaamaan varovasti alareunasta ja rullaa tiukalle, varoen täytteiden valumista ulos.
Nosta valmiit rullat viileään ja leikkaa kylmässä vedessä kostutetulla terävällä veitsellä tasaisiksi paloiksi.
Nautiskele !