113th Day of Autumn – Värikäs kasvispiiras

Värikäs kasvispiiras

20151030-DSC08018.jpg

Video ruusuisesta kasvispiirasta on kiertänyt netissä syksyn aikana. 
Päätin tehdä oman versioni maukkaalla pohjalla, lisäten väliin huippuyhdistelmää, vuohenjuustoa, hunajaa sekä tuoretta timjamia ja koristelemalla pinnan huolellisesti kauden kasviksilla.  
Piiras sopii loistavasti loppuvuoden juhlintoihin ja tuo kaivattua väriä pimeisiin iltoihin. 

DSC08007.JPG

Pohjaan tarvitset

  • 100 g voita
  • 100 g kermaviiliä / creme fraichêa
  • 2 dl kolmen viljan täysjyväjauhoja
  • 0,5-1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa

Lämmitä voi niin, että se pehmenee. Yhdistä kermaviilin kanssa.
Sekoita jauhot keskenään ja lisää joukkoon leivinjauhe ja suola. 
Lisää voi+kermaviili jauhoseokseen ja pyörittele palloksi. Lisää vettä tai jauhoja tarvittaessa. 
Painele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja reunoille.
Nosta viileään noin 15 minuutiksi ja lämmitä uuni 200C asteeseen. 
Pistele haarukalla pohjaan reikiä ja esipaista 15 minuutin ajan. 

20151030-DSC08015.jpg

Täytteeseen 

  • 100 g kermaviiliä / creme fraichêa 
  • loraus kermaa
  • nokare vuohenjuustoa tms.  
  • hunajaa 
  • mustapippuria + tuoretta timjamia 

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. 

DSC08016.JPG

Päälle 

  • 3-4 porkkanaa, mielellään erivärisiä 
  • puolikas munakoiso
  • puolikas kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä

Pese vihannekset huolellisesti ja leikkaa juustohöylällä tai Julienne-raudalla mahdollisimman pitkiä siivuja. 
(Itketä halutessasi munakoisosiivuja hetken aikaa suolan avulla ja kuivaa sitten talouspaperilla.) 
Koristele esipaistetun ja täytetyn piiraan pinta kauniisti keskeltä päin aloittaen, mahdollisimman tiivisti.
Pirskottele päälle runsaasti oliiviöljyä ja nosta takaisin uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes vihannekset ovat pehmenneet sopivasti. 

Anna piiraan jäähtyä hetki ja leikkaa pöydässä terävällä veitsellä. Nautiskele glögin, täyteläisen valkoviinin tai Beaujolaisin kera :) 

DSC08033.JPG

DSC08024.JPG

koti ruoka-ja-juoma