116th Day of Autumn – Thaimaalainen kanakeitto
Thaimaalainen kanakeitto
Ajoitus Tamarin-ravintoloiden Tamarinhetki-kilpailulle ei olisi voinut olla parempi.
Viikon flunssailun jälkeen mikään ei maistu paremmalta kuin tulinen kanakeitto, kookosmaitosydämellä ja vahvoilla mausteilla piristettynä.
Pimeän talven keskellä taas mikään ei olisi mukavampaa kuin matka Bangokiin, opettelemaan uusia lämmittäviä reseptejä kokkikoulussa ja herkuttelemaan metropolin katukeittiöissä.
Valmistin liemen hiljaa hauduttamalla, aineksista, jotka löytyivät lähikaupasta.
Paistoin sienet ja kanat erillisessä pannussa, asettelin kulhon pohjalle ja kaadoin höyryävän liemen tarjoiltaessa.
Koristelin annoksen vielä raakakakuista tutulla kuorrutuksella, vatkatulla kookosmaidolla, cashew-pähkinöillä, limeteillä sekä reilulla puskalla korianteria.
Chili-kookosliemi (neljälle)
- rkl sesamöljyä + rkl paistoöljyä
- 3 pientä sipulia
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 tulinen chili
- pala inkivääriä
- pätkä purjoa tai kaksi kesäsipulia
- 1 iso, punainen paprika
- kookosmaitopurkin nestemäinen osa
- 8 dl kasvis/kanalientä
- yhden limen mehu ja raastettua kuorta
- 2 rkl kalakastiketta
- 3 rkl soijaa
- 1 rkl siirappia
- 2 tl sriracha-kastiketta
- pieni prk tomaattipuretta
- 2 rkl maapähkinävoita
- 2 tl vahvaa currya / currytahnaa
Pilko sipulit, paprikat ja inkivääri pieneksi.
Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää sitten chilit, purjo, paprika sekä inkivääri. Pyörittele öljyssä ja kuullota.
Lisää sitten loput ainekset ja kiehauta kovalla lämmöllä.
Vähennä lämpöä ja anna hautua vähintään 35 minuutin ajan.
Curry-kana
Kana sopii reseptiin hyvin, mutta sen voi korvata esimerkiksi tofulla tai jättikatkaravuilla.
Tofu kannattaa maustaa vahvemmin, katkaravuille taas riittää pelkkä valkosipulin, limetin sekä soijan seura.
- 150 g herkkusieniä
- 400 g kanan fileitä
- suolaa + pippuria + vahvaa currya / currytahnaa
- sesamöljyä + chilikastiketta + hunajaa + vaaleaa soijaa
Mausta kana suolalla, pippurilla sekä currylla.
Paloittele kana suupaloiksi ja sekoita marinadi sesamöljystä sekä kastikkeista.
Kaada marinadi kanojen päälle ja anna marinoitua muutaman tunnin ajan.
Viipaloi herkkusienet ja paista nopeasti sesamiöljyssä.
Nosta sienet pois pannulta ja paista kana kuumalla pannulla kypsäksi.
Kokoaminen
- chili-kookoslientä
- kanaa + herkkusieniä
- kookosmaidon kiinteä osa
- limettejä + tuoretta chiliä + korianteria
Vatkaa jääkaappikylmä kookosmaidon kiinteä osa kovaksi vaahdoksi.
Kokoa kulhon pohjalle kanaa ja herkkusieniä.
Kauho päälle höyryävää lientä, sipuleita sekä chilejä.
Muotoile liemen päälle vaahdotetusta kookosmaidosta pieni pallero.
Lisää vielä viipaloituja chilejä, muutama limelohko sekä runsaasti korianteria.
Nauti välittömästi :)
PS. Osallistun tällä postauksella Tamarin-ravintoloiden Tamarinhetki-kilpailuun, jossa voittajalle on luvassa matka Thaimaaseen, iiks!
Kilpailuun on mahdollista osallistua sunnuntaihin 10.1. saakka, parempi myöhään kuin milloinkaan :)
Kisaan voi osallistua blogipostauksella tai Instagramin kautta merkitsemällä kuvaan #tamarinhetki sekä @tamarinravintolat !!