118th Day of Autumn – Beef Wellington
Beef Wellington
Beef Wellington on yksi täydellisimmistä sunnuntai-ruoista mitä tiedän.
Kokonaisena voitaikinan sisällä paistettu ja paksuina siivuina pöytään nostettu naudan file on juhlava herkku erityisiin hetkiin.
Valmistuksessa on monta vaihetta ja haastetta lisää oikean kypsyyden saavuttaminen ilman paistomittaria ja mahdollisuutta tarkistaa kypsyyttä kesken paiston. Perinteisesti Wellington tarjoillaan punaviinikastikkeen kera, mutta mielestäni annos on kyllin mehukas ilmankin. Päätimme jättää kastikkeen ja perunat väliin ja valmistaa värikkäät ja trendikkäät lisukkeet myskikurpitsoista sekä parmesan-parsakaalista.
Yhteistyöllä saimme aikaan ihanan annoksen, joka olisi kelvannut kaikesta päätellen suloisimmalle sunnuntai-seuralaisellemme, Pulmullekin 🙂
8 vinkkiä onnistumiseen
1) Käytä lehti- tai torttutaikinalevyä voitaikinan sijasta, lopputuloksesta tulee lehtevämpi ja kauniimpi.
2) Nosta ainekset ajoissa huoneenlämpöön.
3) Wellington maistuu parhaalta tuoreena, mikäli syöjiä on vähän, kannattaa valita mahdollisimman pieni file tai puolittaa suurempi keskeltä.
5) Levitä sieniseosta vain kolmasosalle tai puolikkaalle taikinalevyä, niin valmiin Wellingtonin leikkaaminen helpottuu.
6) Leikkaa taikinoimisen jälkeen ylimääräinen taikina pois, kaksinkertainen jää helposti raa´aksi, varsinkin lihan alta.
7) Wellington kannattaa valmistaa kerralla. Koko paketin voi laittaa jääkaappiin taikinoimisen jälkeen, mutta mielestäni paras lopputulos tulee kerralla valmistellusta ja paistetusta.
8) Muista, että taikina sitoo lämpöä, joten liha jatkaa kypsymistään vielä paljon uunista oton jälkeenkin.
Beef Wellington (neljälle)
- 500 g naudan sisäfilettä
- suolaa + pippuria + öljyä + voita paistamiseen
- voita paistamiseen
- 1 shalottisipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 150-200 g herkku- tai metsäsieniä
- suolaa + pippuria + yrttejä
- loraus kermaa
- 100 g Prosciutto-kinkkua
- 300 g lehtitaikinaa
- kananmuna voiteluun
1. Nosta liha lämpenemään noin tunti ennen paistoa. Hiero pintaan öljy sekä suola ja pippuri ja anna lämmetä huoneen lämmössä noin tunnin ajan. Ruskista voissa kuumalla pannulla filee joka puolelta. Älä kypsennä ja nosta pois pannulta.
2. Pilko sipulit ja sienet pieniksi kuutioksi. Kuullota voissa ensin sipuleita ja lisää sitten sienet. Pyörittele niin, että nesteet poistuvat. Mausta, lisää pieni loraus kermaa ja kiehauta.
3. Ota lehtitaikinalevyt ajoissa sulamaan. Kauli niistä iso levy ja levitä leivinpaperille.
4. Levitä prosciutto-viipaleet kaulitun lehtitaikinan päälle tasaisesti.
5. Levitä päälle sienisipuliseosta keskelle (noin kolmas osa taikinan leveydelle).
6. Nosta keskelle ruskistettu sisäfile.
7. Taittele huolellisesti taikina lihan ympärille niin, että sieniseos jää yläpuolelle ja taikinan taitos alapuolelle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja muotoile halutessasi kuvioita taikinan päälle.
8. Sivele kananmunalla lehtitaikina kauniin paistopinnan aikaansaamiseksi.
9. Nosta 200 C-asteiseen uuniin noin 25-30 minuutiksi, kunnes taikina on kypsä myös lihan alta ja pinta kauniisti ruskettunut.
10. Anna levätä hetki pöydällä ja leikkaa paksuiksi siivuiksi.
11. Nautiskele hyvän punaviinin, parmesanlastuilla viimeistellyn parsakaalin sekä myskikurpitsojen kera hyvässä seurassa.