120th Day of Autumn – Maanantai – shakshuka
Maanantai-shakshuka
Viikonlopun jälkeen jääkapista löytyi monenlaisia tähteitä, mm. lähes jokaisen kauppareissun vakio-ostokset, avocado, lime + korianteri. Ainesosat jotka sopivat lähes kaikkeen, mm. tähän maanantai-shakshukaan.
Itse shaksuhkan ulkonäkö ei ole kovinkaan kaunis, mutta maku lämmittää ja jääkaapin vihannesten kannat pääsevät hyötykäyttöön.
Ruoka on kätevä kiireisten viikkojen pelastaja, sillä maku vain paranee lämmitettäessä. Itse teen isomman annoksen alkuviikosta ja seuraavana päivänä nostan annoksen uuniin, raa´an kananmunan kera ja annos valmistuu kuin itsestään.
Maanantai-shakshuka (neljä annosta)
- 400 g jauhelihaa
- 1-2 punaista chiliä
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 iso tai 3 pientä sipulia
- puolikas kesäkurpitsa ja/tai yksi punainen paprika (sekä muita jääkaapin tähteitä)
- tuoreita (kirsikka)tomaatteja
- purkki säilykekirsikkatomaatteja (Mutti)
- 200 g paseerattuja tomaatteja
- 1 prk tomaattipyrettä
- loraus soijaa
- sriracha-kastiketta
- suolaa + pippuria + currya + savupaprikaa + sokeria
- tuoretta korianteria
- puolikkaan limen mehu
+ murustettua fetaa
+ hunajaa
+ yksi kananmuna / syöjä
+ avocadoa + korianteria + kermaviiliä + srirachaa + limeä + patonkia/pitaleipää tarjoiluun
Pilko sipulit ja chilit ja kuullota pannussa. Lisää pilkotut kesäkurpitsa, paprika sekä tuoreet tomaatit.
Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää säilyketomaatit, tomaattipure, paseerattu tomaatti sekä mausteet.
Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään vartin ajan, niin että nesteet haihtuvat ja maut tiivistyvät. Maista ja mausta maun mukaan.
Nosta jauhelihatomaattipaistosta erillisiin uuninkestäviin vuokiin ja tee jokaiseen lusikan avulla pieni kolo. Murusta koloon hieman fetaa ja mausta lorauksella hunajaa.
Riko sitten kananmuna varovasti koloon ja paista vuokia noin 200C asteisessa uunissa, kunnes valkuainen on hyytynyt.
Nauti leivän sekä lisukkeiden kera !