122nd Day of Autumn – Vietnamilaiset possurullat
Vietnamilaiset possurullat (neljälle)
Uusi koti, uusi suosikkiruoka.
Tämän kevään syödyin herkku on varmasti olleet nämä ihanat salaattiveneet, riisisalaatilla. vihreillä vihanneksilla sekä makeantulisella marinadilla maustetulla possulla tai kanala täytettynä.
Salaattikääröt ovat ihanan rentoa ruokaa, vihannekset voi pilkkoa ja riisin maustaa etukäteen. Jokainen saa täyttää salaattinsa oman maun mukaan ja proteiini kypsyy pieneksi pilkottuna ja hyvin maustettuna muutamassa minuutissa.
Herkkusienet tai valkosipulimajoneesi eivät muutoin yleensä sovi keittiööni, mutta tähän ruokaan ne kuuluvat.
Lasiin valitsen aprikoosi-jasmiinikivennäisveden tai puolikuivan rieslingin tai gewurtstraminerin 🙂
Salaattirulliin
- cosmopolitan / rapeaa romaine – salaattia
- riisisalaattia
- makean tulista kanaa / possua
- herkkusieniä
- avocadoa + kurkkua (+ paprikaa)
- pecan – pähkinöitä
- korianteria + (thai)basilikaa + ruohosipulia / minttua
- valkosipulimajoneesia + sriracha – kastiketta
Riisisalaatti
- 2,5dl jasmiiniriisiä
- 2 rkl makeaa chilikastiketta
- puolen limetin mehu
- loraus hunajaaa
- 4 siivua pekonia pieninä kuutioina
- 2 kevätsipulia varsineen
- 2 valkosipulin kynttä
- puolikas punainen chili
Keitä riisi reilusti suolatussa vedessä ja anna jäähtyä.
Pilko pekoni ja paista rapeaksi kuumenevassa pannussa.
Kaada osa sulaneesta rasvasta pois ja lisää pilkotut kevätsipulit, valkosipulit sekä chili.
Kuullota rauhassa miedolla lämmöllä.
Sekoita sitten pekoniseos, riisi sekä chilikastike, hunajaja puristettu limemehu. Nosta jääkaappiin tekeytymään.
Koristele vielä yrteillä ja limellä ennen tarjoilua.
Makean tulinen possu + herkkusienet
- 500 g rypsiporsaan maustamattomia suikaleita
- suolaa + pippuria + vahvaa currya
- 1 rkl (sesam)öljyä
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl fariinisokeria
- 2 rkl makeaa chilikastiketta
- 2 rkl Ketjap Manis – kastiketta
- puolikkaan limen mehu
- 2 valkosipulin kynttä + puolikas chili
+ 150 g herkkusieniä
Pilko valkosipuli ja chili pieneksi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Mausta possu suolalla, pippurilla sekä currylla kauttaaltaan.
Kaada marinadi joukkoon ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan.
Paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan kypsäksi.
Nosta possut pois pannulta ja lisää siivutetut herkkusienet. Paista pehmeiksi ja mausta tarvittaessa suolalla.
Kokoaminen
Pilko kurkku, avocadot sekä paprika ohuiksi suikaleiksi.
Koristele riisisalaatti, possukastike sekä vihannekset yrteillä, limelohkoilla sekä chilirenkailla.
Levitä salaattilehden päälle riisisalaattia, possua, herkkusieniä, kasviksia sekä cashew-pähkinöitä.
Mausta srirachalla, valkosipulimajoneesilla, yrteillä sekä limemehulla.
Syö rullat sormin, servettipinon läheisyydessä, hyvien ystävien seurassa !