134th Day of Autumn – Syksyinen sipulipiiras

Syksyinen sipulipiiras 

PA140338.jpg

Hieman ennen glögisesongin alkua, aina syksyisin alan kaivata tätä herkullisen täyteläistä piirakkaa, joka saa makunsa karamellisoidusta sipulista sekä rapeasta pekonista (ja joka löytyy blogista parin vuoden takaa myös tartalettiversiona). 

Herkkäsilmäisten kannattaa varautua esimerkiksi sukelluslaseilla, sillä siivutettua sipulia kokonaiseen piirakkaan tulee kokonainen kilo.
Sekä puna-, että keltasipuli ovat maistuvia valintoja ja sopivat karamellisoitavaksi lorauksella balsamiviinietikkaa sekä sokeria. 

Piiras maistuu ihanalta sellaisenaan ja vielä paremmalta seuraavana päivänä.
Nautiskelimme sipulipiirasta arki-illan kunniaksi ja kylkeen kaipasi vain raikasta salaattia avocadolla, fetalla sekä herkullisella salaatinkastikkeella piristettynä. Helpoin ja paras salaatinkastike syntyy mielestäni oliiviöljystä, balsamiviinietikasta, sitruunamehusta, valkosipulista sekä suolasta, pippurista ja sokerista. 

Juomaksi piiraan kanssa sopii mielestäni niin rento olut, täyteläisempi kuiva rosé- tai kuohuviini, kuin pian sesongissa olevat beaujolais nouveaukin. Myös kuuman glögin kanssa piiras maistuu ihanana joulunalusherkkuna ja viimeksi viime viikolla testasimme sitä maitokahvin kera 🙂 

PA140347.jpg

PA140348.jpg
Syksyinen sipulipiiras 

Pohja

  • 100 g voita
  • 100 g kermaviiliä 
  • 2,5 – 3 dl (vehnä)jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa 

Nosta voi huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomista. 
Sekoita keskenään kuivat jauheet ja lisää seokseen kermaviili sekä pehmennyt voi. 
Pyörittele palloksi ja lisää jauhoja tarvittaessa. 
Painele taikina irtopohjaisen, leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle sekä sivuille. 
Nosta piirakkapohja jääkaappiin noin 15 minuutiksi ja esilämmitä uuni noin 200 C-asteeseen. 
Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista uunissa noin 10-15 minuutin ajan, kunnes pohja on muuttunut kullanruskeaksi ja rapsakaksi. 

PA140342.jpg

Sipulitäyte 

  • 1 pkt pekonia
  • 1 kg puna- tai keltasipulia
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • suolaa + mustapippuria + tuoreita/kuivattuja yrttejä 

Pilko pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi. 
Kuori ja siivuta sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. 
Siirrä pekonikuutiot pois pannulta ja kuullota sipuleita pekoninrasvassa. 
Anna sipuleiden pehmetä ja lisää balsamiviinetikka, sokeri sekä mausteet ja anna karamellisoitua kuumalla pannulla välillä sekoitellen noin 15-20 minuutin ajan. 

Kuorrutus 

  • 100 g kermaviiliä 
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kevytkermaa (kerma+maito)
  • suolaa + pippuria
  • tuoreita tai kuivattuja yrttejä
  • parmesanjuustoa 

Sekoita kuorrutuksen ainekset parmesania lukuunottamatta keskenään. 
Sekoita sipulitäytteen kera ja levitä esipaistetun pohjan päälle.
Raasta päälle runsaasti parmesanjuustoa.
Paista 200 C asteisessa uunissa noin 30-40 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut kauniin värin. 

Nautiskele uuni-tuoreena raikkaan salaatin kanssa ja säästä seuraavalle päivälle palanen, piiras maistuu vielä paremmalle seuraavana päivänä !

PA140345-2.jpg

PA140350.jpg

PA140352-6.jpg

koti ruoka-ja-juoma