134th Day of Autumn – Syksyinen sipulipiiras
Syksyinen sipulipiiras
Hieman ennen glögisesongin alkua, aina syksyisin alan kaivata tätä herkullisen täyteläistä piirakkaa, joka saa makunsa karamellisoidusta sipulista sekä rapeasta pekonista (ja joka löytyy blogista parin vuoden takaa myös tartalettiversiona).
Herkkäsilmäisten kannattaa varautua esimerkiksi sukelluslaseilla, sillä siivutettua sipulia kokonaiseen piirakkaan tulee kokonainen kilo.
Sekä puna-, että keltasipuli ovat maistuvia valintoja ja sopivat karamellisoitavaksi lorauksella balsamiviinietikkaa sekä sokeria.
Piiras maistuu ihanalta sellaisenaan ja vielä paremmalta seuraavana päivänä.
Nautiskelimme sipulipiirasta arki-illan kunniaksi ja kylkeen kaipasi vain raikasta salaattia avocadolla, fetalla sekä herkullisella salaatinkastikkeella piristettynä. Helpoin ja paras salaatinkastike syntyy mielestäni oliiviöljystä, balsamiviinietikasta, sitruunamehusta, valkosipulista sekä suolasta, pippurista ja sokerista.
Juomaksi piiraan kanssa sopii mielestäni niin rento olut, täyteläisempi kuiva rosé- tai kuohuviini, kuin pian sesongissa olevat beaujolais nouveaukin. Myös kuuman glögin kanssa piiras maistuu ihanana joulunalusherkkuna ja viimeksi viime viikolla testasimme sitä maitokahvin kera 🙂
Syksyinen sipulipiiras
Pohja
- 100 g voita
- 100 g kermaviiliä
- 2,5 – 3 dl (vehnä)jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
Nosta voi huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomista.
Sekoita keskenään kuivat jauheet ja lisää seokseen kermaviili sekä pehmennyt voi.
Pyörittele palloksi ja lisää jauhoja tarvittaessa.
Painele taikina irtopohjaisen, leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle sekä sivuille.
Nosta piirakkapohja jääkaappiin noin 15 minuutiksi ja esilämmitä uuni noin 200 C-asteeseen.
Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista uunissa noin 10-15 minuutin ajan, kunnes pohja on muuttunut kullanruskeaksi ja rapsakaksi.
Sipulitäyte
- 1 pkt pekonia
- 1 kg puna- tai keltasipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- suolaa + mustapippuria + tuoreita/kuivattuja yrttejä
Pilko pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi.
Kuori ja siivuta sipulit ohuiksi puolirenkaiksi.
Siirrä pekonikuutiot pois pannulta ja kuullota sipuleita pekoninrasvassa.
Anna sipuleiden pehmetä ja lisää balsamiviinetikka, sokeri sekä mausteet ja anna karamellisoitua kuumalla pannulla välillä sekoitellen noin 15-20 minuutin ajan.
Kuorrutus
- 100 g kermaviiliä
- 2 kananmunaa
- 1 dl kevytkermaa (kerma+maito)
- suolaa + pippuria
- tuoreita tai kuivattuja yrttejä
- parmesanjuustoa
Sekoita kuorrutuksen ainekset parmesania lukuunottamatta keskenään.
Sekoita sipulitäytteen kera ja levitä esipaistetun pohjan päälle.
Raasta päälle runsaasti parmesanjuustoa.
Paista 200 C asteisessa uunissa noin 30-40 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut kauniin värin.
Nautiskele uuni-tuoreena raikkaan salaatin kanssa ja säästä seuraavalle päivälle palanen, piiras maistuu vielä paremmalle seuraavana päivänä !