19th Day of Autumn
Ystävänpäivän scampi-risotto
Ystävänpäivä, Alla Hjärtans Dag, koittaa jo muutaman päivän päästä.
Jos siis lähipiirissä on joku jonka sydämen tahdot sulattaa tänä erityisenä päivänä tai vain ilahduttaa ystäviä kaikkien sydänten päivänä, suosittelen seuraavaa reseptiä.
Annoksesta tulee 3-5 alkuruokaa tai kahdelle nälkäiselle pääruoka.
Hummeriliemi
8 dl vettä
3 rkl hummerifondia
3 rkl tomaattimurskaa
loraus soijaa
lehtipersiljaa tai muita tuoreita yrttejä
1/4 sitruunan mehu
Aloita hummeriliemen valmistaminen samalla kun sipuleiden kuullotus.
Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna.
Tarkista maut ja väri.
Maun tulisi olla vahvan äyriäismäinen kiitos hummerifondin, värin taas kauniin punainen tomaattimurskan sekä soijan ansiosta.
Pyri pitämään liemen lämpötila samana koko risoton valmistuksen ajan.
Risotto
1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
2-3 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
1½ dl valkoviiiniä
8 dl hummerilientä
2 rkl mascarponea
(1/4 sitruunan mehu)
parmesan-juustoa
suolaa & pippuria
Kuullota sipulit voi-oliiviöljysekoituksessa esim. isossa wokkipannussa. (Riisi tarvitsee tilaa turvota.)
Lisää risottoriisi ja kuullota. Lisää tarvittaessa öljyä tai voita.
Kaada valkoviini riisin ja sipulien joukkoon ja anna kiehua pois.
Ala lisäämään herkullista, kuumaa hummerilientä pikkuhiljaa kahvallista mukia apua käyttäen.
Anna aina edellisen liemierän imeytyä, ennen seuraavan lisäämistä.
Anna risoton tekeytyä noin 15-18 minuuttia, lientä säännöllisesti lisäten ja kypsyyttä testaillen.
Kun risotto on lähes kypsää, al dente, lisää sitruunamehu tuomaan makua, mascarpone tuomaan kermaisuutta ja raasta päälle parmesan-juustoa ennen suolan lisäämistä.
Tarkista maut, mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa.
Leivitetyt scampit
scampinpyrstöjä
valkuainen
1,5rkl vehnäjauhoja
suolaa
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä, puolikas chili
Sulata varovasti pakastetut scampin pyrstöt ja kuori käsin.
Sekoita leivite yhdistämällä valkuaiset ja vehnäjauhot ja mausta suolalla.
Pyörittele scampit leivitteessä.
Leivittäminen lisää rapsakkuutta ja suutuntumaa ja maistuu ihanalle kermaisen pehmeän risoton parina.
Lisää öljyä pannulle, kuumenna pannu ja lisää scampit. Paista scampeja, kunnes leivitetty pinta on muuttunut kullanruskeaksi.
Lisää lopuksi vielä chilit ja valkosipulit ja kuullota nopeasti.
Mikäli et halua leivittää scampeja, lisää chilit, valkosipulit sekä kuoritut scampit yhtä aikaa pannulle ja paista miedolla lämmöllä kunnes scampien väri muuttuu kauniin vaaleanpunaiseksi.
Asettele kauniisti risoton pinnalle sekä scampit että valkosipulit ja chilit.
Nauti välittömästi, vielä pöydässä lisättävän parmesanin sekä valkoviinilasillisen kera, kaikkien ystävien kunniaksi !