21st Day of Autumn

Hyvää naistenpäivää !

Tällä viikolla vietimme Norjassa World Dinneriä, jossa jokainen maa pääsi esittelemään parhaimpia herkkujaan.

Suomen pöydän ylpeyksiä olivat mustikkapiirakka, korvapuustit sekä jokaisen äidin unelmavävy, ystäväni Vaasasta.

DSC04200-2.jpg

Seuraava ohje ei ehkä ole maailmaa mullistava meille suomalaisille, mutta toimii toivottavasti hyvänä kannustimena kaivaa pitkästä aikaa kaulin (tai viinipullo), lämmittää hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja tehdä erä korvapuusteja tahi ihana mustikkapiirakka ! 

Taikina on valtava ja sen voi hyvin puolittaa, muttei kannata 🙂

Taikinasta saimme aikaan kaksi pellillistä (yhteensä noin 50) mini-maistelupuusteja ja yhden suuren mustikkapiirakan. 

Pullataikina

1l      maitoa
50g   hiivaa
2dl    sokeria
2tl     vaniljasokeria
2tl     kaardemummaa
2tl     suolaa

18dl  jauhoja 
150g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. 
Sekoita hiiva sekä mausteet maidon joukkoon ja aloita jauhojen lisääminen pikkuhiljaa.
Pyörittele ensin vispilällä, mutta vaihtamalla puhtaisiin käsiin saat parhaan lopputuloksen. 
Lisää jauhoja rauhassa, sekoittamisen lomassa, tarkasta määrästä huolehtimatta.
Kun taikina alkaa olla valmista ja sitkoisaa, eikä enää jää täysin kiinni sormiin tai sekoituskulhoon, lisää voi ja vielä jauhoja tarvittaessa.

Nosta kohoamaan kuumaan veteen esim. tiskialtaaseen, piirrä pintaan raksi ja peitä keittiöliinalla.
Anna kohota noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut ja pinnanmuotoja ei enää erota.

DSC04177.jpg

Mustikkapiiras

Jaa pullataikina kahtia ja valmista ensin mustikkapiiras.

Kauli 3/4 taikinasta uunipellin kokoiseksi piirakkapohjaksi leivinpaperin päälle.

Valmista mustikkatäyte.

Mustikkatäyte

500g (pakaste)mustikoita
1-2dl sokeria
(3rkl vehnäjauhoja)

Sekoita tuoreet mustikat sokerin kanssa, käyttäessäsi pakastettuja, lisää vielä jauhot nesteen keräämiseksi. 
Kaada mustikkaseos kaulitun pohjan päälle.

Pyörittele vielä jauhoisin sormin lopputaikinasta eri mittaisia, tasapaksuisia pitkuloita ja asettele ristikkäin mustikoiden päälle.

Voitele pullaristikko kananmunalla ja koristele raesokerilla

Paista 200 C-asteisen uunin keski-alatasolla ensin 15 minuuttia ja hieman ylempänä vielä 5 minuuttia.

DSC04189.jpg

Nauti kansainvälisessä tai tutun turvallisessa seurassa, kylmän maitolasillisen kera !

 

koti ruoka-ja-juoma