21st Day of Autumn
Hyvää naistenpäivää !
Tällä viikolla vietimme Norjassa World Dinneriä, jossa jokainen maa pääsi esittelemään parhaimpia herkkujaan.
Suomen pöydän ylpeyksiä olivat mustikkapiirakka, korvapuustit sekä jokaisen äidin unelmavävy, ystäväni Vaasasta.
Seuraava ohje ei ehkä ole maailmaa mullistava meille suomalaisille, mutta toimii toivottavasti hyvänä kannustimena kaivaa pitkästä aikaa kaulin (tai viinipullo), lämmittää hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja tehdä erä korvapuusteja tahi ihana mustikkapiirakka !
Taikina on valtava ja sen voi hyvin puolittaa, muttei kannata 🙂
Taikinasta saimme aikaan kaksi pellillistä (yhteensä noin 50) mini-maistelupuusteja ja yhden suuren mustikkapiirakan.
Pullataikina
1l maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2tl kaardemummaa
2tl suolaa
18dl jauhoja
150g voita
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Sekoita hiiva sekä mausteet maidon joukkoon ja aloita jauhojen lisääminen pikkuhiljaa.
Pyörittele ensin vispilällä, mutta vaihtamalla puhtaisiin käsiin saat parhaan lopputuloksen.
Lisää jauhoja rauhassa, sekoittamisen lomassa, tarkasta määrästä huolehtimatta.
Kun taikina alkaa olla valmista ja sitkoisaa, eikä enää jää täysin kiinni sormiin tai sekoituskulhoon, lisää voi ja vielä jauhoja tarvittaessa.
Nosta kohoamaan kuumaan veteen esim. tiskialtaaseen, piirrä pintaan raksi ja peitä keittiöliinalla.
Anna kohota noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut ja pinnanmuotoja ei enää erota.
Mustikkapiiras
Jaa pullataikina kahtia ja valmista ensin mustikkapiiras.
Kauli 3/4 taikinasta uunipellin kokoiseksi piirakkapohjaksi leivinpaperin päälle.
Valmista mustikkatäyte.
Mustikkatäyte
500g (pakaste)mustikoita
1-2dl sokeria
(3rkl vehnäjauhoja)
Sekoita tuoreet mustikat sokerin kanssa, käyttäessäsi pakastettuja, lisää vielä jauhot nesteen keräämiseksi.
Kaada mustikkaseos kaulitun pohjan päälle.
Pyörittele vielä jauhoisin sormin lopputaikinasta eri mittaisia, tasapaksuisia pitkuloita ja asettele ristikkäin mustikoiden päälle.
Voitele pullaristikko kananmunalla ja koristele raesokerilla
Paista 200 C-asteisen uunin keski-alatasolla ensin 15 minuuttia ja hieman ylempänä vielä 5 minuuttia.
Nauti kansainvälisessä tai tutun turvallisessa seurassa, kylmän maitolasillisen kera !