33rd Day of Autumn
Keväinen parsarisotto kampasimpukoilla
Syksyisestä blogin nimestä huolimatta, pidän kovasti myös keväästä ja sen mauista.
Mielestäni kevät maistuu tälle; sitruunaiselle risotolle, kampasimpukoille, kylmäsavulohelle, tuoreelle parsalle sekä herneenversoille.
Parsarisotto
1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
2 valkosipulin kynttä
5 dl risottoriisiä
1½ dl valkoviiiniä
1 l kasvislientä (maustettuna esim. tuoreella persiljalla, herneenversoilla, pippurilla sekä yrteillä)
3 rkl mascarponea
1/2 sitruunan mehu (sekä raastettu kuori)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
parmesan-juustoa
n. 400 g tuoretta vihreää parsaa
Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa laakeassa wokkipannussa tai suuressa kattilassa. (Riisi tarvitsee tilaa turvota.)
Lisää risottoriisi ja kuullota varovasti sekoitellen. Lisää tarvittaessa loraus oliiviöljyä.
Kaada valkoviini riisin ja sipulien joukkoon ja anna hiljalleen porista pois.
Ala lisäämään lähes kiehuvan kuumaa kasvislientä pikkuhiljaa kahvallista mukia apua käyttäen.
Anna aina edellisen liemierän imeytyä, ennen seuraavan lisäämistä.
Anna risoton tekeytyä noin 15-18 minuuttia, lientä säännöllisesti lisäten ja kypsyyttä testaillen.
Risoton tekeytyessä, kuori varovasti parsat, poista kova valkea osa ja pilko ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin 4-5 minuutin ajan.
Kun risotto on lähes kypsää, al dente, lisää mascarpone ja sitruunanmehu sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele myös joukkoon parsat sekä runsas määrä parmesania.
Pariloidut parsat ja kampasimpukat
20 kampasimpukkaa
5 vihreää parsaa
Kuori varovasti parsat ja halkaise kahtia tai neljään osaan pituussuunnassa.
Mausta kampasimpukat suolalla ja mustapippurilla.
Paista parilalla öljyssä ensin parsat kypsiksi ja sitten kampasimpukat varoen molemmilta puolilta.
Viimeistely
Kokoa lautasille parsarisotto ja koristele herneenversoilla sekä kylmäsavulohella.
Täydennä annos pariloiduilla parsoilla sekä kampasimpukoilla ja nauti keväisen valkoviinin kera.