71st Day of Autumn

Taivaalliset pitaleivät 

DSC06398.jpg

Marraskuun alussa pääsin tutustumaan lumoavaan Istanbuliin.
Kaupunki täynnä vastakohtia, valtavia rakennuksia, ihmismassoja ja upeita makuja.
Paahdettuja kastanjoita, pähkinöissä pyöriteltyjä jauhelihakepakoita, sokerisia baklavoita..
Ja kerrankin teetä jota join mieluummin kuin kahvia. Omenaista teejauhetta oli ostettava kotiinkin, mutta varoitteluista huolimatta tilattu turkkilainen kahvi jäi ensisiemaisun jälkeen kupin pohjalle. 
Kaupantekokulttuuri basaareissa ei hurmannut, mutta sinisen moskeijan ja haaremien uskomattomat mosaiikit tekivät vaikutuksen.
Myös Turkish Airlinesin palvelu sekä ruoka oli aivan omaa luokkaansa, viineistä puhumattakaan.
Sekä meno- että paluumatkalla nautimme täydellisesti kypsennetystä kalasta, alku- ja jälkiruokineen monen tuhannen metrin korkeudessa. 
TA:lla lentäisin mielelläni muuallekin !

Seuraavana kuitenkin ruoka, jota nautimme lähempänä maan pintaa, useampaan otteeseen pidennetyn viikonloppumme aikana. 
Vegeversion herkkuleivistä saa korvaamalla jauhelihapihvin esim. näillä herkullisilla friteeratuilla munakoisoilla

DSC06378.jpg

pitaleipiä

jauhelihakepakoita

fetajuustoa

paahdettua paprikaa & munakoisoa

pepperoneja purkissa

tomaatti-paprikapestoa

turkkilaista jugurttia

minttua & korianteria

DSC06385.jpg

Pistaasi-jauhelihakepakot

500 g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 kananmuna
2 valkosipulin kynttä
suolaa 
pippuria
currya
runsaasti tuoreita yrttejä (korianteri+minttu!) 
makeaa chilikastiketta

pistaasipähkinöitä murskattuna

Sekoita kaikki aineet, pähkinöitä lukuunottamatta keskenään ja mausta reilusti mausteilla ja yrteillä.
Muotoile tasapaksuiksi kepakoiksi ja paista uunissa 200C asteessa noin 15 minuutin ajan tai grillaa kypsiksi kesällä.

Anna kepakkojen viiletä hetken aikaa ja pyörittele ensin makeassa chilikastikkeessa ja sitten pistaasimurskassa. 

DSC06378-2.jpg

Paahdetut paprikat ja munakoisot

paprikoita
iso munakoiso
suolaa
oliiviöljyä

Aloita itkettämällä munakoiso. Siivuta tasaisiksi viipaleiksi ja suolaa reilusti molemmin puolin. Anna munakoison nesteiden tulla pintaan, noin 20 minuutin ajan. Kuivaa sitten munakoisot ja laita uunipellille paprikoiden kera. Pyörittele runsaassa oliiviöljyssä ja paista 225 uunissa reilun puolen tunnin ajan, kunnes vihannekset ovat pehmenneet. (Voit 20 min jälkeen vähentää hieman lämpöä ja lisätä jauhelihakepakot.)

Paprikapesto 

paahdettu paprika (ohje yllä!)
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja + hieman öljyä
2 valkosipulin kynttä
puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
(laadukkaita oliiveja) 
kourallinen manteleita
puolikas (kuivattu) chili
suolaa, pippuria, hunajaa sekä tuoreita yrttejä

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella .
Tarkista maut ja koostumus ja lisää öljyä tai manteleita sekä yrttejä maun mukaan !

DSC06401.jpg

Lämmitä pitaleivät uunissa ja halkaise keskeltä.

Sivele toinen puoli turkkilaisella jugurtilla ja toinen tomaattipestolla.
Kokoa sisään pistaasi-jauhelihakepakoita, paahdettuja paprikoita ja munakoisoa, pepperonia, tuoreita tomaatteja, hyvää fetajuustoa sekä tuoreita yrttejä !

Nauti viinin tai oluen kera !

DSC06402-2.jpg

koti ruoka-ja-juoma