7th Day of Autumn
Kun päivät viilenevät, on mukavaa kerätä kaverit sisätiloihin lämpimän ruuan ääreen vaihtamaan kuulumisia. Tällaisina päivinä mezet toimivat hyvin ruokapöydässä. Ne ovat espanjalaisten tapasten kaltaisia pieniä annoksia Balkanin alueelta ja ovat suhteellisen suosittuja pikkunaposteltavia ympäri Eurooppaa.
Mezejen kokoaminen on helppoa ja hauskaa. Tässä muutama perusohje mezetarjoilujen tueksi.
Hummus
1 prk kikherneitä
1-2 valkosipulin kynttä silpottuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl sitruunamehua
lehtipersiljaa
1 rkl paprikajauhetta/juustokuminaa (jeraa)
mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
Laita kikherneet, valkosipuli, oliiviöljy, seesaminsiemenet, sitruunamehu ja lehtipersilja yhteen kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi tahvaksi. Mausta ja tarkista maku. Hummus säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sitä voi käyttää levitteenä erilaisten leipien päällä tai dippinä esimerkiksi kasvisten, lihan tai cous cousin kanssa.
Cous cous (neljälle)
3 dl cous cousia
3 dl vettä
suolaa
pippuria
sitruunan kuori
50 g voita
muutama korianterinlehti silputtuna
3 tomaattia
1/3 kurkkua
(fetaa)
Keitä cous cousia vedessä muutama minuutti ja ota kattila pois liedeltä. Lisää suola, pippuri, sitruuna, voi ja korianteri. Laita cous cous kannen alle turpoamaan vielä reiluksi viideksi minuutiksi pois liedeltä, niin että vesi on imeytynyt cous cousiin. Tarjoa tomaatti -ja kurkkupaloihin sekoitettuna. Cous cousiin voit halutessasi lisätä tomaatin ja kurkun lisäksi esimerkiksi punasipulia, valkosipulia, taateleita, aurinkokuivattuja tomaatteja tai fetapaloja. Sitä on helppo varioida jääkaapin sisällön ja päivän mukaan.
Jogurttikastike
puolikas ruukullinen mintunlehtiä
noin 3 dl jogurttia
mustapippuria
Silpu mintunlehdet pieneksi silpuksi ja lisää jogurttiin rouhitun mustapippurin kera. Voila! Kastike on valmis.
P.S. Näiden lisäksi mezepöydässä voi olla lampaanlihapyöryköitä, mausteista kanaa, pitaleipää ja vaikka viininlehtikääryleitä. Maittavaa herkuttelua!