Arancini – pallerot – 132nd Day of Autumn

Arancini – risottopallerot 

DSC09106.jpg

Kesän pitkän blogitauon jälkeen, heti perään toinen herkullinen viikonloppuresepti.
Arancini-pallerot ovat viilentyneestä risotosta pyöriteltyjä, alunperin italialaisia pieniä herkkupalleroita, joiden sisään voi kätkeä vaikkapa juustoyllätyksen.
Perinteisissä resepteissä pallerot ovat reilusti suurempia, jopa pienen appelsiinin kokoisia ja ne tulisi uppopaistaa öljyssä, mutta koska friteeraus kerrostalossa ei houkuttele, maukkaan ja rapsakan pinnan saa aikaan myös kuumassa uunissa. 

Arancinit ovat ehkä herkullisin tapa käyttää ylijäämärisotto, tällä kertaa syksyn kunniaksi sisään pääsi itsepoimituista kanttarelleista tehty kermainen herkku.
Ihastuimme uuteen alkuruokaan niin kovin, että olemme ehtineet testata myös punajuuri-fetapalleroita, jotka hurmaavat pinkillä värillään.
Seuraavaksi kokeiluun päässee perinteinen pastamaku, risottoyllättäjä tomaatti – mozzarella.
Näen jo valuvan juuston, maukkaan tomaattikastikkeen, sekä rapean pinnan yhdistettynä rustiikkiseen italialaiseen punaviiniin 🙂 

 

DSC09094.jpg

DSC09112.jpg
Kanttarelli – arancini 

Risotto 

  • loraus oliiviöljyä 
  • nokare voita 
  • 250 g kanttarelleja 
  • 2 pientä shalottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • 3 dl risottoriisiä 
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 6-8 dl kasvislientä
  • 1/4 sitrunan mehu 
  • 2 rkl mascarponea 
  • suolaa + pippuria
  • parmesanjuustoa 

Tee ensin perinteinen risotto. 
Pilko kanttarellit muutamaan osaan, muttei silpuksi ja nosta kuivalle pannulle. Anna nesteiden poistua rauhassa lastaa liikuttelemalla.
Nosta sienet pois ja kuullota pilkotut sipulit oliiviöljyn ja voin seoksessa. 
Lisää risottoriisi ja kuullota varovasti, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. 
Lisää varovasti valkoviini ja kiehauta erillisessä kattilassa yrteillä maustettu kasvisliemi. 
Pidä liemi kuumana ja lisää varovasti, noin kauhallinen kerrallaan nestettä riisin joukkoon. 
Lisää kasvislientä risottoa koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on lähes kypsää ja siinä on vielä hieman purutuntumaa. 
Lisää kanttarellit seokseen. 
Lisää mascarpone erityisen kermaisuuden aikaansaamiseksi ja mausta sitruunalla, suolalla, pippurilla sekä parmesanilla maun mukaan. 
Nautiskele osa risotosta tai anna koko erän viilentyä kunnolla jääkaapissa. 

Arancini 

  • viilennyttä risottoa 
  • 2 kananmunaa
  • vehnäjauhoja
  • korppujauho – parmesanseosta 
  • öljyä 

Jaa erillisiin kippoihin risotto, kananmunat, vehnäjauho sekä korppujauho-risottoseos. 
Laita uuni lämpenemään 225 C asteeseen. 
Pyörittele risottomassasta hieman golfpalloa suurempia, mutta tennispalloa pienempiä palleroita. (Mikäli pallot eivät pysy koossa lisää hieman jauhoja seokseen).
Dippaile sitten pallot ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoseoksessa. 
Nostele pallerot sitten öljyttyyn uunivuokaan. Toista sama jokaisen arancinin kohdalla. 
Pirskottele vielä öljyä päälle ja nosta arancinit uuniin. 
Paista noin 20 minuuttia ylätasolla, kunnes pallerot ovat saaneet rapean pinnan ja väriä pintaan. 

Nauti arancinit tulikuumina esim. rucolan tai tomaattikastikkeen kera tai sellaisinaan alkupalaksi ! 

DSC09092.jpg

DSC09116.jpg

DSC09110.jpg

koti ruoka-ja-juoma