135th Day of Autumn – Aasialaiset tonnikalapihvit
Aasialaiset tonnikalapihvit vihreällä salaatilla sekä rapeilla ranskalaisilla
Lapsena söin lähes kaikkea hyvällä ruokahalulla, poikkeuksena tonnikala sekä perunat. Tonnikala taisi ensimmäisillä maistelukerroilla tulla purkista ja koulussa kuorittuina keitetyt perunat tuskin olivat kenenkään herkkua.
Pari viikonloppua sitten herkuttelimme entisillä ruokainhokeilla kuitenkin kunnolla, kiitos Hullujen päivien !
Stockmannilta lähti mukaan mm. jättirapuja ja ankkaa pakasteena tulevia herkkuhetkiä varten, mutta tuore tonnikala huusi päästä pannulle heti. Lihainen ja maukas kala kannattaa jättää reilusti raa´aksi sisältä ja maustaa vain kevyesti suolalla sekä pippurilla. Kala kannattaa paistaa vasta, kun muut ruoat ovat lautasella. Tällä kertaa kokosimme kauniin vihreän salaatin jäävuorisalaatista, reilusta määrästä tuoreita yrttejä, kurkusta sekä avocadosta. Kastikkeeksi sekoittelimme sesamöljyä, superherkullista tuparilahjaksi saatua mango-vinagrettea sekä limemehua.
Lauantain kunniaksi keitimme ja paistoimme vielä uunissa valkosipulilla maustettuja super-rapsakoita ranskalaisia. Sekä tonnikala että ranskalaiset maistuivat erityisen hyvältä pikaisessa sriracha-majoneesikastikkeessa dippailtuna !
Maukas annos viihtyi hyvin oluen seurassa, viiniksi valitsisin kenties KungFu Girlin tai muun puolikuivan risukan 🙂
Rapeat ranskalaiset (neljälle)
Jos haluat tehdä koko kuvan annoksen, kannattaa valmistus aloittaa ranskalaisista.
Rapeuden salaisuus on ensin keittää ja sitten paistaa perunat.
- 800 g perunoita
- suolaa + yrttejä + valkosipulin kynsiä + puolikas punainen chili
- 2 rkl öljyä
Pilko perunat ohuen sormen paksuisiksi tikuiksi ja keitä suolalla ja yrteillä maustetussa vedessä noin 8-10 minuutin ajan, kunnes tiku menee juuri ja juuri läpi perunoista.
Nosta perunat ulos vedestä ja kuivaa talouspaperilla saadaksesi tärkkelyksen pois perunoiden pinnasta.
Nosta sitten perunat leivinpaperilla ja öljyä, suolaa sekä mausta yrteillä kauttaaltaan. Pilko joukkoon myös muutama valkosipulin kynsi ja chiliä maun mukaan.
Paista 200 C -asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja rapsakoita.
Sriracha – majoneesi
- Hellman´sin majoneesia
- 1-2 tl srirachaa
- puolikkaan limetin mehu
- yksi valkosipulin kynsi
- suolaa + mustapippuria + korianteria
Pilko valkosipuli pieneksi ja sekoita ainekset keskenään. Maista ja mausta maun mukaan.
Vihreä aasialaishenkinen salaatti (neljälle)
- vihreää salaattia maun mukaan
- reilusti korianteria + (thai-)basilikaa + muita vihreitä yrttejä
- puolikas kurkku
- 1-2 avocadoa
- sesamin siemeniä
- 2 rkl sesam-öljyä
- 2 rkl mango – vinagrettea
- yhden limetin mehu
- suola + sokeri + mustapippuri
- valkosipulin kynsi
Siivuta avocado kuoressaan ohuiksi siivuiksi.
Pese kurkku ja vedä juustohöylällä pitkiksi siivuiksi.
Sekoita vihreät salaatit, kurkku sekä yrtit keskenään.
Pilko valkosipulin kynsi pieneksi ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Yhdistä kastike vihreän salaatin kera ja nostele avocadosiivut päälle.
Koristele sesamin siemenillä.
Tonnikalapihvit (neljälle)
- 500 – 600 g tonnikalaa
- suolaa + pippuria
- oliiviöljyä + limemehua
- voita
Nosta tonnikalapihvit huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen paistamista. Hiero mausteet, limemehu sekä oliiviöljy pintaan.
Paista tonnikalaa kuumalla pannulla voissa noin 1,5 – 2 minuuttia molemmilta puolilta.
Nosta tonnikala avocado-yrttisalaatin päälle ja tarjoile ranskalaisten sekä sriracha-majoneesin kanssa :)
Nauti !