23rd Day of Autumn

Bouillabaisse norjalaisittain kahdelle

DSC04272.jpg

Monet ruokakaupan antimista Norjassa eivät ole kovin edullisia.
Monen hedelmän kappalehinta on kalliimpi kuin Suomen kilohinta..

Onneksi herkullisia poikkeuksiakin löytyy

1) lohi, kaikissa muodoissaan, kokonaisena, fileinä, medaljonkeina, kylmäsavustettuna, lohipihveinä… (ainoa puute on lämminsavulohi)
2) luomumaito (edullisempaa kuin tavallinen !)
3) jättikatkaravut sekä simpukat 
4) pakastemarjat

Suomessa yksi suosikkiruistani, scampit, eivät kuulu tavalliseen opiskelijabudjettiin, mutta täällä ne ovat edullisempia kuin kana. 
Myös lohi on herkullista, tuoretta sekä ilahduttavan läheltä. Lähes kaikista kaupunginosan taloista (myös opiskelija-asuntolasta) näkee meren. 

Eilen, naistenpäivän kunniaksi, päätimme testata Bouillabaissea norjalaisittain.
En aiemmin ole ollut suuri keittojen ystävä, mutta tästä tuli välitön suosikki!
Tunnin makumatka Ranskaan.

Valmistuskin oli helppoa, varsinkin ennakko-oletuksiin nähden.

DSC04274.jpg

½    chili

½    keltasipuli
2     valkosipulin kynttä
3     tomaattia
3     kevätsipulia
2rkl tomaattipuretta
3dl  kala/äyriäislientä
1dl  valkoviiniä
(sahramia)
suolaa
pippuria

200g  lohifileetä

scampeja, simpukoita ja muita mereneläviä maun mukaan (esim. paistettua siikaa, ahventa ja katkarapuja)

valkosipulia
kirsikkatomaatteja

creme fraichea
persiljaa

DSC04275.jpg

Pilko sipulit, tomaatit sekä chili.
Kuullota chiliä ja valko- sekä keltasipuleita pannussa tai kattilassa.
Lisää tomaatit ja kevätsipulit ja anna hieman pehmetä.
Lisää tomaattipure, liemi, valkoviini, ripaus sahramia sekä suola ja pippuri.

Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuutin ajan.

Pilko lohi suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuori ja puhdista scampit ja valuta valmiit sinisimpukat tai kypsennä tuoreet. 

Paista scampit (sekä ahven, kuha, tms.) valkosipulin kanssa erillisessä pannussa ja lisää loppuvaiheessa kirsikkatomaatit, joissa päällä viillot. 

Lisää lohipalaset liemen joukkoon ja kypsennä muutaman minuutin ajan juuri ja juuri kypsiksi.

Kokoa lautaselle lohi ja liemi sekä päälle scampit, sinisimpukat sekä kirsikkatomaatit (sekä paistettu kala).

Täydennä persiljalla maustetulla creme fraichella tai aiolilla.

Nauti välittömästi, lämpimän patongin sekä valkoviinin kera. 

DSC04276-2.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma matkat