120th Day of Autumn – Maanantai – shakshuka

Maanantai-shakshuka

DSC08426-2.jpg

DSC08439-2.jpg

Viikonlopun jälkeen jääkapista löytyi monenlaisia tähteitä, mm. lähes jokaisen kauppareissun vakio-ostokset, avocado, lime + korianteri. Ainesosat jotka sopivat lähes kaikkeen, mm. tähän maanantai-shakshukaan. 
Itse shaksuhkan ulkonäkö ei ole kovinkaan kaunis, mutta maku lämmittää ja jääkaapin vihannesten kannat pääsevät hyötykäyttöön. 
Ruoka on kätevä kiireisten viikkojen pelastaja, sillä maku vain paranee lämmitettäessä. Itse teen isomman annoksen alkuviikosta ja seuraavana päivänä nostan annoksen uuniin, raa´an kananmunan kera ja annos valmistuu kuin itsestään. 

DSC08442-2.jpg

Maanantai-shakshuka (neljä annosta)

  • 400 g jauhelihaa
  • 1-2 punaista chiliä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 iso tai 3 pientä sipulia
  • puolikas kesäkurpitsa ja/tai yksi punainen paprika (sekä muita jääkaapin tähteitä) 
  • tuoreita (kirsikka)tomaatteja
  • purkki säilykekirsikkatomaatteja (Mutti) 
  • 200 g paseerattuja tomaatteja 
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • loraus soijaa
  • sriracha-kastiketta
  • suolaa + pippuria + currya + savupaprikaa + sokeria 
  • tuoretta korianteria 
  • puolikkaan limen mehu 

murustettua fetaa
+ hunajaa
+ yksi kananmuna / syöjä 
+ avocadoa + korianteria + kermaviiliä + srirachaa + limeä + patonkia/pitaleipää tarjoiluun 

Pilko sipulit ja chilit ja kuullota pannussa. Lisää pilkotut kesäkurpitsa, paprika sekä tuoreet tomaatit. 
Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää säilyketomaatit, tomaattipure, paseerattu tomaatti sekä mausteet. 
Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään vartin ajan, niin että nesteet haihtuvat ja maut tiivistyvät. Maista ja mausta maun mukaan. 

Nosta jauhelihatomaattipaistosta erillisiin uuninkestäviin vuokiin ja tee jokaiseen lusikan avulla pieni kolo. Murusta koloon hieman fetaa ja mausta lorauksella hunajaa. 
Riko sitten kananmuna varovasti koloon ja paista vuokia noin 200C asteisessa uunissa, kunnes valkuainen on hyytynyt. 

Nauti leivän sekä lisukkeiden kera ! 

DSC08424-2.jpg

DSC08432-2.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

119th Day of Autumn – American Pancakes

American Pancakes

20160117-DSC08403.jpg

Banaaniproteiinilettuboomista huolimatta, mielestäni viikonloppuaamun parhaat pannukakut syntyvät jauhoista, sokerista sekä kananmunista, vaahdottamalla valkuaiset ja keltuaiset erikseen sekä lisäämällä pieni purkki luonnonjugurttia seokseen. Pehmoiset pannarit paistetaan yksitellen blinipannulla, tai vaihtoehtoisesti hieman pikaisemmin, useampi lettu kerrallaan lettupannulla. 
Herkkuaamiainen tarjoillaan pannukakkuihin ihanasti imeytyvän vaahterasiirapin sekä pensasmustikoiden kera, kupissa tummapaahtoista kahvia ja lasissa tuoremehua (tai kenties Mimosaa) ! 

20160117-DSC08411.jpg

20160117-DSC08413.jpg

American pancakes (noin 10 suurta pannukakkua) 

Suuri määrä leivinjauhetta kohottaa pannukakut ihanan paksuiski ja pehmeiksi. Taikinaa kannattaa laittaa ensimmäisiin pannukakkuihin varovasti, sillä se kasvaa kypsyessään!

  • 3 munaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria / 1 tl vaniljaa myllystä
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl maitoa
  • 150 g jugurttia
  • voita / öljyä paistamiseen

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. 
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. 
Vaahdota keltuaiset ja sokeri. 
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää keltuiasseokseen vuorotellen maidon kanssa. 
Sekoita kunnolla. 
Lisää vielä nostellen jugurtti sekä valkuaisvaahto taikinaan. 
Anna taikinan levätä hetki pöydällä. 

Kuumenna blinipannu ja voi tai öljy ja nosta noin 2 rkl taikinaa / pannukakku.
Pannukakut kohoavat pannulla nopeasti leivinjauheen ansiosta. 
Paista ensin miedohkolla lämmöllä toiselta puolen ja käännä kun pintaan alkaa muodostua reikiä. Paista vielä toiselta puolen. 

Nauti pensasmustikoiden, (vaahtera)siirapin sekä tomusokerin kera 🙂  

20160117-DSC08405.jpg

20160117-DSC08404.jpg

20160117-DSC08416.jpg

20160117-DSC08410.jpg

Koti Ruoka ja juoma