118th Day of Autumn – Beef Wellington

Beef Wellington

20160110-DSC08339.jpg

20160110-DSC08331.jpg

Beef Wellington on yksi täydellisimmistä sunnuntai-ruoista mitä tiedän. 
Kokonaisena voitaikinan sisällä paistettu ja paksuina siivuina pöytään nostettu naudan file on juhlava herkku erityisiin hetkiin. 
Valmistuksessa on monta vaihetta ja haastetta lisää oikean kypsyyden saavuttaminen ilman paistomittaria ja mahdollisuutta tarkistaa kypsyyttä kesken paiston. Perinteisesti Wellington tarjoillaan punaviinikastikkeen kera, mutta mielestäni annos on kyllin mehukas ilmankin. Päätimme jättää kastikkeen ja perunat väliin ja valmistaa värikkäät ja trendikkäät lisukkeet myskikurpitsoista sekä parmesan-parsakaalista. 
Yhteistyöllä saimme aikaan ihanan annoksen, joka olisi kelvannut kaikesta päätellen suloisimmalle sunnuntai-seuralaisellemme, Pulmullekin 🙂 

20160110-DSC08270.jpg

DSC08281.JPG

8 vinkkiä onnistumiseen

1) Käytä lehti- tai torttutaikinalevyä voitaikinan sijasta, lopputuloksesta tulee lehtevämpi ja kauniimpi. 
2) Nosta ainekset ajoissa huoneenlämpöön. 
3) Wellington maistuu parhaalta tuoreena, mikäli syöjiä on vähän, kannattaa valita mahdollisimman pieni file tai puolittaa suurempi keskeltä. 
5) Levitä sieniseosta vain kolmasosalle tai puolikkaalle taikinalevyä, niin valmiin Wellingtonin leikkaaminen helpottuu. 
6) Leikkaa taikinoimisen jälkeen ylimääräinen taikina pois, kaksinkertainen jää helposti raa´aksi, varsinkin lihan alta. 
7) Wellington kannattaa valmistaa kerralla. Koko paketin voi laittaa jääkaappiin taikinoimisen jälkeen, mutta mielestäni paras lopputulos tulee kerralla valmistellusta ja paistetusta. 
8) Muista, että taikina sitoo lämpöä, joten liha jatkaa kypsymistään vielä paljon uunista oton jälkeenkin. 

20160110-DSC08344.jpg

20160110-DSC08329.jpg

Beef Wellington (neljälle) 

  • 500 g naudan sisäfilettä
  • suolaa + pippuria + öljyä + voita paistamiseen 

 

  • voita paistamiseen
  • 1 shalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 150-200 g herkku- tai metsäsieniä
  • suolaa + pippuria + yrttejä 
  • loraus kermaa 

 

  • 100 g Prosciutto-kinkkua

 

 

  • 300 g lehtitaikinaa
  • kananmuna voiteluun 

20160110-DSC08261.jpg

20160110-DSC08334.jpg

1. Nosta liha lämpenemään noin tunti ennen paistoa. Hiero pintaan öljy sekä suola ja pippuri ja anna lämmetä huoneen lämmössä noin tunnin ajan. Ruskista voissa kuumalla pannulla filee joka puolelta. Älä kypsennä ja nosta pois pannulta. 

2. Pilko sipulit ja sienet pieniksi kuutioksi. Kuullota voissa ensin sipuleita ja lisää sitten sienet. Pyörittele niin, että nesteet poistuvat. Mausta, lisää pieni loraus kermaa ja kiehauta. 

3. Ota lehtitaikinalevyt ajoissa sulamaan. Kauli niistä iso levy ja levitä leivinpaperille. 

4. Levitä prosciutto-viipaleet kaulitun lehtitaikinan päälle tasaisesti.

5. Levitä päälle sienisipuliseosta keskelle (noin kolmas osa taikinan leveydelle).

6. Nosta keskelle ruskistettu sisäfile.

7. Taittele huolellisesti taikina lihan ympärille niin, että sieniseos jää yläpuolelle ja taikinan taitos alapuolelle. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja muotoile halutessasi kuvioita taikinan päälle.

8. Sivele kananmunalla lehtitaikina kauniin paistopinnan aikaansaamiseksi. 

9. Nosta 200 C-asteiseen uuniin noin 25-30 minuutiksi, kunnes taikina on kypsä myös lihan alta ja pinta kauniisti ruskettunut.  

10. Anna levätä hetki pöydällä ja leikkaa paksuiksi siivuiksi.

11. Nautiskele hyvän punaviinin, parmesanlastuilla viimeistellyn parsakaalin sekä myskikurpitsojen kera hyvässä seurassa.   

20160110-DSC08379.jpg

20160110-DSC08340.jpg

20160110-DSC08342.jpg

20160110-DSC08348.jpg

20160110-DSC08377.jpg

Koti Ruoka ja juoma

117th Day of Autumn – Tryffelikurpitsat

Tryffelikurpitsat 

20160110-DSC08289.jpg

Tämä resepti vaati hieman kehittelyä sekä taustatutkimusta. Ystäväni oli syönyt taivaallisia tryffelikurpitsoja super herkullisten leipien lisukkeena Street Gastro-ravintoloissa. Vaikka Wolt ja Foodora kuljettavatkin herkkuja kotiovelle melkein millon tahansa, oli ystäväni pyyntönä reseptin kehittely kotiversiolle. Toisella yrittämällä pääsin mielestäni niin lähelle alkuperäistä kuin tarvitseekaan…
Ehkä seuraavaksi kehittelyyn Street Gastron toinen ihana lisuke, Lehtikaali Caesar ! 
Tryffelikurpitsat ovat sopiva ja värikäs lisuke tai alkupala erityisesti kylmällä säällä. 
Myskikurpitsoja on myynnissä ainakin suuremmissa kaupoissa ja tryffeliöljy on tullut osaksi pikku-Alepojenkin valikoimaa. 

20160110-DSC08295.jpg

  • yksi myskikurpitsa
  • suolaa + mustapippuria + sokeria + öljyä
  • tryffeliöljyä 
  • lehtipersiljaa

 

  • creme fraichea
  • dijon-sinappia
  • suolaa + mustapippuria + sokeria + lehtipersiljaa

Puolita kurpitsa ja kuori kova, paksu kuori terävällä pikkuveitsellä varovasti. 
Pilko kurpitsa suupaloiksi ja sekoittele kulhossa oliiviöljyn sekä mausteiden kera. 
Kuumenna uuni 200 C-asteeseen ja paista kurpitsoja noin 40 minuutin ajan, kunnes reunat saavat hieman väriä ja kurpitsa pehmennyt.

Sekoita samalla dippi ranskankermasta, sinapista sekä mausteista.

Pyörittele paahdetut kurpitsat vielä kulhossa tryffeliöljyn kera ja lisää suolaa, sokeria tai pippuria maun mukaan. 

Nautiskele alkuruokana, pihvin tai kanan lisukkeena tai quinoasalaatin joukossa 🙂 

Nautimme kurpitsat italialaisen Franciacortan kera. Kuohuviini tulee aivan Italian pohjoisosista ja on tehty samalla perinteisellä menetelmällä kuin shampanja. Viini tarjoaa ihanan makuelämyksen ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Alkon valikoimissa Franciacortien valikoima on vielä harmillisen vähäistä, mutta ulkomaan tai laivareissuilta kannattaa napata mukaan pullo tai pari 🙂  

20160110-DSC08297.jpg

Koti Ruoka ja juoma