114th Day of Autumn – Metsurinleipä parmesanranskalaisilla

Metsurinleipä parmesanranskalaisilla 

20160104-DSC08174.jpg

Metsurinleipä on yksi suosikeistani niin kesällä ulkoilmassa kuin myös talven kylmyydessä lohturuokana nautittuna. 
Annoksesta häviää huoltsikaviba paistamalla pihvi hyvästä lihasta, maustamalla kastike tuoreilla yrteillä sekä lorauksella konjakkia sekä tarjoamalla rinnalla perunanvihaajan suosikkeja, parmesanranskalaisia 🙂 

20160104-DSC08149.jpg

Metsurin leipä (kahdelle)

  • isoja paahtoleipäsiivuja ( 1 / syöjä )

 

  • 250 g naudan ulkofileetä + öljyä + suolaa ja pippuria + voita 

 

  • nokare voita tai öljyä 
  • 1-2 sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 150 g tuoreita sieniä
  • sokeria/hunajaa + suolaa + pippuria
  • loraus konjakkia
  • 1 dl kermaa 
  • tuoretta persiljaa

Tee ensin kastike. Pilko sipulit pieneksi ja kuullota öljyssä tai voissa. Lisää loraus hunajaa tai puoli rkl sokeria.
Lisää tuoreet, puhdistetut ja pilkotut sienet. Anna nesteiden haihtua miedolla lämmöllä. 
Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kerma ja konjakki. 
Kiehauta kastike kovemmalla lämmöllä kasaan ja mausta tuoreella persiljalla. 

Nosta liha lämpimään noin tuntia ennen paistamista. 
Leikkaa tasakokoisiksi pihveiksi ja hakkaa tasaisiksi lehtipihveiksi lihanuijalla. 
Hiero pintaan öljyä, sekä suolaa ja pippuria. 
Paista kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin voinokareessa. 

20160104-DSC08142-2.jpg

Parmesanranskalaiset

  • 500 g perunoita
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa + pippuria + tuoreita yrttejä
  • parmesania raastettuna

Kuori ja pilko perunat tasakokoisiksi tikuiksi. 
Keitä suolalla ja yrteillä maustetussa vedessä noin 7 minuutin ajan, kunnes hammastikku menee läpi.
Nosta sitten talouspaperille ja kuivaa perunoiden pinta. 
Pyörittele ranskalaiset tasaisesti öljyssä, suolassa sekä yrteissä ja nosta uuninpellille.
Paista 225C asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan, välissä kerran kääntäen, kunnes perunat ovat rapeita ja kullanvärisiä. 
Nosta pelti uunista ja raasta tuoretta parmesania päälle niin, että se sulaa. 

Nautiskele dipin tai pihvin kera ! 

20160104-DSC08182-3.jpg

20160104-DSC08145.jpg

Koti Ruoka ja juoma

113th Day of Autumn – Värikäs kasvispiiras

Värikäs kasvispiiras

20151030-DSC08018.jpg

Video ruusuisesta kasvispiirasta on kiertänyt netissä syksyn aikana. 
Päätin tehdä oman versioni maukkaalla pohjalla, lisäten väliin huippuyhdistelmää, vuohenjuustoa, hunajaa sekä tuoretta timjamia ja koristelemalla pinnan huolellisesti kauden kasviksilla.  
Piiras sopii loistavasti loppuvuoden juhlintoihin ja tuo kaivattua väriä pimeisiin iltoihin. 

DSC08007.JPG

Pohjaan tarvitset

  • 100 g voita
  • 100 g kermaviiliä / creme fraichêa
  • 2 dl kolmen viljan täysjyväjauhoja
  • 0,5-1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa

Lämmitä voi niin, että se pehmenee. Yhdistä kermaviilin kanssa.
Sekoita jauhot keskenään ja lisää joukkoon leivinjauhe ja suola. 
Lisää voi+kermaviili jauhoseokseen ja pyörittele palloksi. Lisää vettä tai jauhoja tarvittaessa. 
Painele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja reunoille.
Nosta viileään noin 15 minuutiksi ja lämmitä uuni 200C asteeseen. 
Pistele haarukalla pohjaan reikiä ja esipaista 15 minuutin ajan. 

20151030-DSC08015.jpg

Täytteeseen 

  • 100 g kermaviiliä / creme fraichêa 
  • loraus kermaa
  • nokare vuohenjuustoa tms.  
  • hunajaa 
  • mustapippuria + tuoretta timjamia 

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. 

DSC08016.JPG

Päälle 

  • 3-4 porkkanaa, mielellään erivärisiä 
  • puolikas munakoiso
  • puolikas kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä

Pese vihannekset huolellisesti ja leikkaa juustohöylällä tai Julienne-raudalla mahdollisimman pitkiä siivuja. 
(Itketä halutessasi munakoisosiivuja hetken aikaa suolan avulla ja kuivaa sitten talouspaperilla.) 
Koristele esipaistetun ja täytetyn piiraan pinta kauniisti keskeltä päin aloittaen, mahdollisimman tiivisti.
Pirskottele päälle runsaasti oliiviöljyä ja nosta takaisin uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes vihannekset ovat pehmenneet sopivasti. 

Anna piiraan jäähtyä hetki ja leikkaa pöydässä terävällä veitsellä. Nautiskele glögin, täyteläisen valkoviinin tai Beaujolaisin kera 🙂 

DSC08033.JPG

DSC08024.JPG

Koti Ruoka ja juoma