110th Day of Autumn

Huevos Rancheros

20151107-DSC08060.jpg

Mexikolaiset aamiaistortillat maistuvat hitaina viikonloppuaamuina. Kananmunat kypsyvät meheviksi tomaattikastikkeessa ja jokainen voi pöydässä koota mieleisensä makuyhdistelmän. Varsinkin tulisuuden kanssa kannattaa olla varovainen aamaistarjoilussa. Tämän kertainen versio oli lihaton, täyteläisyyttä toi juusto sekä suosikkiainesosani, kananmuna. Lihaisampaa makua toivoville chorizo, pekoni, pulled pork tai paistettu kana sopisivat makumaailmaan erinomaisesti.  

20151107-DSC08076.jpg

Huevos Rancheros -aamiainen (kahdelle) 

  • puolikas punainen chili
  • 2 shalottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 250 g tomaattimurskaa
  • 100 g valutettuja kidneypapuja suolaliemessä 
  • yhden limetin mehu
  • suolaa + mustapippuria + hunajaa
  • tuoretta korianteria
  • 1 kananmuna / syöjä

 

  • + tortillalevyjä
  • + avocadoa
  • + tuoretta korianteria
  • + limettiä 
  • + rasvaista juustoa ja / tai creme fraichea
  • + jalopenoja

Kuullota sipuleita sekä chilejä oliiviöljyssä.
Lisää tomaattimurska ja mausta suolalla, pippurilla, hunajalla sekä limetin mehulla. 
Anna porista rauhassa noin 10 minuutin ajan ja lisää kidneypavut.
Anna kiehua vielä hetki ja tee kauhalla pienet kolot kananmunille.
Lisää kananmunat ja anna niiden kypsyä noin 5 minuutin ajan. 

Pilko samalla avocadot ja limet ja lämmitä tortillat.

Kokoa tortillalevylle kaikki herkut ja nautiskele pitkän aamun iloksi tuoremehun sekä kahvin kera ! 

20151107-DSC08067.jpg

20151107-DSC08077.jpg

20151107-DSC08083.jpg

Koti Ruoka ja juoma

109th Day of Autumn

Kaunottaren ja kulkurin tomaattiset lihapullat 

20151107-DSC08117.jpg

Rauhassa haudutetussa tomaattikastikkeessa kypsennetyt lihapullat vievät ajatukset, elokuvamausta riippuen, joko Kaunottareen ja kulkuriin tai vaihtoehtoisesti Sopranosin maailmaan… 

Italian lipun värejä toistava annos on täydellistä viikonloppuruokaa ja herkuttelimme samalla ruoalla kahtena päivänä peräkkäin.
Lihapullat  maistuvat vähintään yhtä hyvälle seuraavanakin päivänä, kunhan lämmityksen malttaa tehdä rauhassa uunissa ja rinnalle keittää tuoretta pastaa. 

Ruoka sopii mukavasti myös rennompaan illanviettoon, sillä tarpeeksi rasvaisesta lihasta tehdyt lihapullat eivät kuivu, vaan vuoan voi jättää uuniin ruoan tarjoiluun saakka. Rentoon Italia-iltaan sopisivat alkuun rento drinkki ja nämä bruschetat, pääruoaksi tämä pasta-annos ja  jälkiruoaksi vielä pehmeä Tiramisu tai herkullinen jäätelöannos ..:) 

20151107-DSC08091.jpg

20151107-DSC08118.jpg

20151107-DSC08097.jpg

Tomaattikastikkeen haudutteluun kannattaa varata ainakin tunti. Yksinkertaisista, laadukkaista ainesosista keittyy ihana, makean tomaattinen ja täyteläinen kruunu annokselle.  

Tomaattikastike

  • oliiviöljyä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2-3 pientä sipulia
  • (puolikas) kuivattu chili
  • 3 isoa, kypsää tomaattia
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl punaviiniä
  • suolaa + pippuria + sokeria
  • kuivattuja yrttejä + tuoretta basilikaa
  • loraus paksua soijaa

Kuullota ensin sipuleita ja chilejä runsaassa öljyssä. 
Lisää sitten muut ainekset ja anna kiehahtaa ja kiehua vähintään 20 minuutin ajan reippaasti ilman kantta.
Vähennä sitten lämpöä ja anna hautua kannen alla rauhallisesti kiehuen vähintään puolen tunnin ajan. 
Tarkista maut ja lisää mausteita maun mukaan. 
Soseuta sauvasekoittimella tai jätä rennon rustiikkiseksi. 

20151107-DSC08111.jpg

Kun tomaattikastike on kiehunut reilun puolen tunnin ajan, aloita lihapullien valmistelu. 

Lihapullat

  • 500 g naudan jauhelihaa (15-20 %)
  • valkosipulin kynsi
  • 1/2 dl kermaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • kananmuna
  • 1 rkl vasikan fondia
  • 2 rkl raastettua parmesania
  • suolaa + pippuria + tuoreita yrttejä

+ tomaattikastiketta
+ iso mozzarellapallo

Nosta jauheliha lämpenemään ja pilko valkosipuli. 
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta reilusti.
Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa ja pyörittele sitten tasaisiksi palleroiksi uunivuoan pohjalle.
Kaada kaikki tomaattikastike lihapullien päälle ja siivuta päälle mozzarellaa.

Paista 200 C asteisessa uunissa noin 20-30 minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja lihapullat kypsiä ja mehukkaita. 

Keitä samalla spagetti pakkauksen ohjeen mukaan ja kokoa annoksiksi. 

Jaa ensin pasta annoksille, nostele sitten lihapullat ja runsaasti tomaattikastiketta sekä sulanutta juustoa.
Koristele tuoreella basilikalla sekä vasta raastetulla parmesanilla. 

Nautiskele italialaisen punaviinin kera syysiltana ! 

20151107-DSC08120.jpg

20151107-DSC08122.jpg

Koti Ruoka ja juoma