136th Day of Autumn – Hasselbackan omenat

Hasselbackan omenat 

PB050022.jpg

Hasselbackan omenoihin törmäsin ensi kerran vuosi sitten Facebook-feedissäni. Kyseessä oli ihana nopeutettu video ja omenoita suositeltiin jälkiruoaksi. Innostuin videosta ja päätin kehitellä oman, vielä paremman versioni.
Jälkiruokana meillä ei juuri näillä omenoilla ole herkuteltu, vaan uunissa lähes huomaamatta valmistuvat herkut ovat löytäneet tiensä useampana sunnuntaina brunssimenuuseen.
Niin herkullinen kuin Sis. Delin brunssi onkin, nautin vielä enemmän kotona nautituista valmiista annoksista buffetähkyn sijaan.
Syksyn sunnuntait ovatkin lähes poikkeuksetta kuluneet aamusta iltaan brunssin parissa herkuttellen ja maailmaa parantaen 🙂 

Aamiaisella Hasselbackan omenat maistuvat parhaalta aidolla vaniljalla maustetun turkkilaisen jugurtin sekä granolan kera, mutta jälkkärinä tarjoiltaessa ainoa oikea valinta on aito vaniljajäätelö. Kuvanotto aamuna kaikki myslit olivat kotoamme loppu, joten pyöräytin pikagranolan sulattamalla nokareen voita pannussa ja heittämällä joukkoon pikakaurahiutaleita sekä sokeria ja annoin ruskistua kevyesti ! 

PB050024.jpg

PB050003.jpg

Hasselbackan omenat 

  • 1 omena / syöjä
  • loraus omenamehua + öljyä 
  • voita
  • kanelia + sokeria
  • turkkilaista jugurttia sekä granolaa tarjoiluun 

Puolita omenat ja poista kanta sekä siemenet.
Siivuta varovasti veitsellä mahdollisimman ohuiksi osioiksi siemenkotaan saakka. Varo leikkaamasta läpi omenan.
Toista lopuilla omenan puolikkailla.
Pyörittele omenat omenamehussa ja öljyä uunivuoka.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes omenat ovat pehmeitä ja kypsiä.
Vedä voipaketista esim. juustohöylällä ohuita siivuja ja nosta jokaisen omenan puolikkaan päälle.
Mausta sokerilla ja kanelilla maun mukaan ja nosta vielä uuniin, kunnes voi sulaa ja sokeri saa hieman väriä. 

Tarjoile turkkilaisen jugurtin sekä granolan tai vaniljajäätelön kera ! 

Herkullisia viikonlopun ruokahetkiä !

Tiina 

PB050014.jpg 

PB050013.jpg

PB050011.jpg

PB050007.jpg

PB050010.jpg

Koti Ruoka ja juoma

135th Day of Autumn – Aasialaiset tonnikalapihvit

Aasialaiset tonnikalapihvit vihreällä salaatilla sekä rapeilla ranskalaisilla 

PA150375-2.jpg

PA150363.jpg

Lapsena söin lähes kaikkea hyvällä ruokahalulla, poikkeuksena tonnikala sekä perunat. Tonnikala taisi ensimmäisillä maistelukerroilla tulla purkista ja koulussa kuorittuina keitetyt perunat tuskin olivat kenenkään herkkua. 
Pari viikonloppua sitten herkuttelimme entisillä ruokainhokeilla kuitenkin kunnolla, kiitos Hullujen päivien ! 
Stockmannilta lähti mukaan mm. jättirapuja ja ankkaa pakasteena tulevia herkkuhetkiä varten, mutta tuore tonnikala huusi päästä pannulle heti. Lihainen ja maukas kala kannattaa jättää reilusti raa´aksi sisältä ja maustaa vain kevyesti suolalla sekä pippurilla. Kala kannattaa paistaa vasta, kun muut ruoat ovat lautasella. Tällä kertaa kokosimme kauniin vihreän salaatin jäävuorisalaatista, reilusta määrästä tuoreita yrttejä, kurkusta sekä avocadosta. Kastikkeeksi sekoittelimme sesamöljyä, superherkullista tuparilahjaksi saatua mango-vinagrettea sekä limemehua. 
Lauantain kunniaksi keitimme ja paistoimme vielä uunissa valkosipulilla maustettuja super-rapsakoita ranskalaisia. Sekä tonnikala että ranskalaiset maistuivat erityisen hyvältä pikaisessa sriracha-majoneesikastikkeessa dippailtuna ! 
Maukas annos viihtyi hyvin oluen seurassa, viiniksi valitsisin kenties KungFu Girlin tai muun puolikuivan risukan 🙂 

PA150360.jpg

Rapeat ranskalaiset (neljälle) 

Jos haluat tehdä koko kuvan annoksen, kannattaa valmistus aloittaa ranskalaisista. 
Rapeuden salaisuus on ensin keittää ja sitten paistaa perunat. 

  • 800 g perunoita
  • suolaa + yrttejä + valkosipulin kynsiä + puolikas punainen chili 
  • 2 rkl öljyä 

Pilko perunat ohuen sormen paksuisiksi tikuiksi ja keitä suolalla ja yrteillä maustetussa vedessä noin 8-10 minuutin ajan, kunnes tiku menee juuri ja juuri läpi perunoista. 
Nosta perunat ulos vedestä ja kuivaa talouspaperilla saadaksesi tärkkelyksen pois perunoiden pinnasta. 
Nosta sitten perunat leivinpaperilla ja öljyä, suolaa sekä mausta yrteillä kauttaaltaan. Pilko joukkoon myös muutama valkosipulin kynsi ja chiliä maun mukaan. 
Paista 200 C -asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja rapsakoita. 

PA150364.jpg

Sriracha – majoneesi

  • Hellman´sin majoneesia 
  • 1-2 tl srirachaa
  • puolikkaan limetin mehu
  • yksi valkosipulin kynsi
  • suolaa + mustapippuria + korianteria 

Pilko valkosipuli pieneksi ja sekoita ainekset keskenään. Maista ja mausta maun mukaan. 

PA150390.jpg

PA150386.jpg

Vihreä aasialaishenkinen salaatti (neljälle) 

  • vihreää salaattia maun mukaan
  • reilusti korianteria + (thai-)basilikaa + muita vihreitä yrttejä
  • puolikas kurkku 
  • 1-2 avocadoa
  • sesamin siemeniä 
  • 2 rkl sesam-öljyä 
  • 2 rkl mango – vinagrettea 
  • yhden limetin mehu
  • suola + sokeri + mustapippuri
  • valkosipulin kynsi 

Siivuta avocado kuoressaan ohuiksi siivuiksi. 
Pese kurkku ja vedä juustohöylällä pitkiksi siivuiksi. 
Sekoita vihreät salaatit, kurkku sekä yrtit keskenään. 

Pilko valkosipulin kynsi pieneksi ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. 
Yhdistä kastike vihreän salaatin kera ja nostele avocadosiivut päälle. 
Koristele sesamin siemenillä. 

PA150354.jpg

Tonnikalapihvit (neljälle) 

  • 500 – 600 g tonnikalaa
  • suolaa + pippuria
  • oliiviöljyä + limemehua
  • voita

Nosta tonnikalapihvit huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen paistamista. Hiero mausteet, limemehu sekä oliiviöljy pintaan. 
Paista tonnikalaa kuumalla pannulla voissa noin 1,5 – 2 minuuttia molemmilta puolilta. 
 
Nosta tonnikala avocado-yrttisalaatin päälle ja tarjoile ranskalaisten sekä sriracha-majoneesin kanssa 🙂  

Nauti ! 

PA150388.jpg

PA150393.jpg

Koti Ruoka ja juoma