98th Day of Autumn

Oranssi porkkanarisotto 

20150819-DSC06061.jpg

 

Viime syksynä ihastuin kirkkaan pinkkiin punajuuririsottoon, tänä vuonna, ennen parasta punajuurisesonkia, päätin piristää risottoa makeimmillaan olevilla porkkanoilla. 

Porkkanoiden makeus yhdistyy reseptissä ihanasti suolaisiin juustoihin. Juomaksi valitsimme shampanjan, jonka kuplat ja hapokkuus sopivat annokseen erinomaisesti.

Kylmän kesän jälkeen sadonkorjuunaika saa alkaa! 

20150819-DSC06075.jpg

20150819-DSC06072.jpg

nokare voita 
oliiviöljyä
1-2 kesäsipulia
2 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
2 dl risottoriisiä
1 dl valko- tai kuohuviiniä 
6 dl timjamilla sekä soijalla maustettua kasvislientä
2 rkl mascarponea
suolaa
mustapippuria
parmesan-juustoa
1/4 sitruunan mehu

feta-juustoa
tuoretta timjamia
parmesania
(mustapippuria) 

20150819-DSC06078.jpg

 

Pilko kesäsipulit ja valkosipulit pienen pieniksi kuutioiksi ja raasta hyvin pestyt porkkanat.
Kuullota voissa ja oliiviöljyssä ensin sipuleita hetken aikaa, lisää sitten risottoriisi. 
Kuullota riisi kevyesti varoen ruskistamasta.
Lisää sitten karkea porkkanaraaste sekä valko- tai kuohuviini. 
Ala lisäämään kiehuvan kuumaa kasvislientä kauhallinen tai mukillinen kerrallaan, edellisen erän imeydyttyä riisin joukkoon.
Jatka kasvisliemen lisäilyä koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on lähes kypsää.
Lisää mascarpone, sitruunan mehu, mausteet sekä raasta joukkoon hieman parmesanjuustoa.
Tarkista maut ja lisää suolaa tarvittaessa makean porkkanan vastapainoksi. 

Kokoa lautaselle risotto, feta sekä tuore timjami ja täydennä parmesanlastuilla. 

Nauti kuohuvan kera ! 

20150819-DSC06064.jpg

20150819-DSC06074.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

97th Day of Autumn

GIN TONIC & Campari – sorbet 

DSC07336.jpg

Kesän suosikkidrinkit kahdessa eri värissä, sorbettiversioina alkuruoaksi, jälkiruoaksi tai iltapäivän raikastajiksi. 

Jo viime talvena testatun Campari Sorbetin lisäksi päätin kehitellä kesään vihreän Gin and Tonic -sorbetin, suosikkiginilläni Hendricksillä. 
Kaunis väri tulee makuihin hyvin sopivasta kurkusta sekä basilikasta, jotka lisätään itsetehtyyn sokeriliemeen sen viilennyttyä. 

DSC07324.jpg

GT – sorbet

  • 2 dl tonic-vettä
  • 2,5 sitruunan mehu
  • 2 limetin mehu
  • 1 dl sokeria 
  • puolikas kurkku kuorittuna ja raastettuna
  • puolikas puntti basilikaa
  • 1,5 dl Hendricks-giniä
  • 3/4 dl glukoosisiirappia
  • 2 isoa tai 3 pientä valkuaista
  • 1/2 dl sokeria 

Kiehauta tonicvesi, hedelmämehut sekä sokeri sokeriliemeksi. 
Anna viilentyä hieman ja lisää raastettu kurkku sekä käsissä murskattu basilika. 
Aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja siilaa siivilän läpi haluttaessa. 
Lisää gini sekä glukoosisiirappi.
Anna jäähtyä vähintään jääkaappikylmäksi.

Vatkaa valkuaiset sekä sokeri kovaksi vaahdoksi ja anna viiletä jääkaapissa.

Sekoita gin-tonic-seos sekä valkuaisvaahto keskenään huolellisesti tai siirrä jäätelökoneeseen.

Siirrä pakastimeen ja anna jäätyä vähintään viiden tunnin ajan, välillä sekoittaen. 

Tarjoile alkuruokana, väliruokana tai iltapäivän viilentäjänä basilikan lehden sekä limetin kera. 

DSC07315.jpg

Campari-sorbet

  • yhden ison appelsiinin mehu
  • yhden verigreipin mehu
  • 250 g (pakaste)mansikoita
  • 1/2 dl sokeria
  • 1-2 dl Camparia 
  • 3/4 dl glukoosisiirappia
  • 2 isoa tai 3 pientä valkuaista
  • 1/2 dl sokeria 

Kiehauta hedelmämehut, mansikat sekä sokeri niin, että mansikat hieman sulavat.
Soseuta sauvasekoittimella ja lisää Campari sekä glukoosisiirappi.
Anna jäähtyä vähintään jääkaappikylmäksi.

Vatkaa valkuaiset sekä sokeri kovaksi vaahdoksi ja anna viiletä jääkaapissa.

Sekoita Campari-mansikkaseos ja marenkivaahto keskenään huolellisesti tai siirrä jäätelökoneeseen.

Siirrä pakastimeen ja anna jäätyä vähintään viiden tunnin ajan, välillä sekoittaen. 

Nautiskele hieman sulaneena, hyvän illallisen väli- tai jälkiruokana tai pidempään jäädytettynä, kuohuviinillä kruunattuna Campari Sorbet Spritzinä 🙂 

DSC07322.jpg

DSC07328.jpg

Valitse suosikkisi ja nauti vihdoin alkaneesta kesästä !

DSC07337.jpg

Koti Ruoka ja juoma