134th Day of Autumn – Syksyinen sipulipiiras

Syksyinen sipulipiiras 

PA140338.jpg

Hieman ennen glögisesongin alkua, aina syksyisin alan kaivata tätä herkullisen täyteläistä piirakkaa, joka saa makunsa karamellisoidusta sipulista sekä rapeasta pekonista (ja joka löytyy blogista parin vuoden takaa myös tartalettiversiona). 

Herkkäsilmäisten kannattaa varautua esimerkiksi sukelluslaseilla, sillä siivutettua sipulia kokonaiseen piirakkaan tulee kokonainen kilo.
Sekä puna-, että keltasipuli ovat maistuvia valintoja ja sopivat karamellisoitavaksi lorauksella balsamiviinietikkaa sekä sokeria. 

Piiras maistuu ihanalta sellaisenaan ja vielä paremmalta seuraavana päivänä.
Nautiskelimme sipulipiirasta arki-illan kunniaksi ja kylkeen kaipasi vain raikasta salaattia avocadolla, fetalla sekä herkullisella salaatinkastikkeella piristettynä. Helpoin ja paras salaatinkastike syntyy mielestäni oliiviöljystä, balsamiviinietikasta, sitruunamehusta, valkosipulista sekä suolasta, pippurista ja sokerista. 

Juomaksi piiraan kanssa sopii mielestäni niin rento olut, täyteläisempi kuiva rosé- tai kuohuviini, kuin pian sesongissa olevat beaujolais nouveaukin. Myös kuuman glögin kanssa piiras maistuu ihanana joulunalusherkkuna ja viimeksi viime viikolla testasimme sitä maitokahvin kera 🙂 

PA140347.jpg

PA140348.jpg
Syksyinen sipulipiiras 

Pohja

  • 100 g voita
  • 100 g kermaviiliä 
  • 2,5 – 3 dl (vehnä)jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa 

Nosta voi huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomista. 
Sekoita keskenään kuivat jauheet ja lisää seokseen kermaviili sekä pehmennyt voi. 
Pyörittele palloksi ja lisää jauhoja tarvittaessa. 
Painele taikina irtopohjaisen, leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle sekä sivuille. 
Nosta piirakkapohja jääkaappiin noin 15 minuutiksi ja esilämmitä uuni noin 200 C-asteeseen. 
Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista uunissa noin 10-15 minuutin ajan, kunnes pohja on muuttunut kullanruskeaksi ja rapsakaksi. 

PA140342.jpg

Sipulitäyte 

  • 1 pkt pekonia
  • 1 kg puna- tai keltasipulia
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • suolaa + mustapippuria + tuoreita/kuivattuja yrttejä 

Pilko pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi. 
Kuori ja siivuta sipulit ohuiksi puolirenkaiksi. 
Siirrä pekonikuutiot pois pannulta ja kuullota sipuleita pekoninrasvassa. 
Anna sipuleiden pehmetä ja lisää balsamiviinetikka, sokeri sekä mausteet ja anna karamellisoitua kuumalla pannulla välillä sekoitellen noin 15-20 minuutin ajan. 

Kuorrutus 

  • 100 g kermaviiliä 
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kevytkermaa (kerma+maito)
  • suolaa + pippuria
  • tuoreita tai kuivattuja yrttejä
  • parmesanjuustoa 

Sekoita kuorrutuksen ainekset parmesania lukuunottamatta keskenään. 
Sekoita sipulitäytteen kera ja levitä esipaistetun pohjan päälle.
Raasta päälle runsaasti parmesanjuustoa.
Paista 200 C asteisessa uunissa noin 30-40 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt ja piiras saanut kauniin värin. 

Nautiskele uuni-tuoreena raikkaan salaatin kanssa ja säästä seuraavalle päivälle palanen, piiras maistuu vielä paremmalle seuraavana päivänä !

PA140345-2.jpg

PA140350.jpg

PA140352-6.jpg

Koti Ruoka ja juoma

133rd Day of Autumn – Kookosjäätelö suolakinuski – pop corneilla

Kookosjäätelö suolakinuski – pop corneilla 

PA020303.jpg

Blogiani selailleet ovat ehkä huomanneet, että aasialaiset maut, herkulliset nuudelit, riisipaperirullat sekä salaattikääröt värikkäillä vihanneksilla sekä makeansuolaisilla kastikkeilla ovat suurta herkkuani.
Viikonloppu-dinnereillä ystävien kanssa aasialaiset maut ja rennot sormisyötävät ovat kestosuosikkejani.
Aikaisemmin jälkiruoat ovat olleet eri maailmasta, usein valkosuklainen vadelma-brownie tai nutellalla aateloitu banaanikakku, mutta viime perjantaina päätin testata aasialaishenkistä jälkiruokaakin. 
Lempimaut, kookosjäätelö, suolakinuski sekä tuore mango, persikka tai aprikoosi yhdistyivät herkulliseksi kulhoksi ja täydellisen raikkaaksi jälkiruoaksi vietnamilaisille kevätrullille. 

PA020282-2.jpg

PA020272-2.jpg

Kookosjäätelö 

Kookosäätelön valmistus kannattaa aloittaa aamulla. Ilman jäätelökonetta valmistuvaa herkkua tulee sekoitella muutaman tunnin välein, se jäätyy ja on valmis tarjoiltavaksi noin 8 tunnissa. Glukoosisiirappi ja sekoittelu estävät seoksen paakkuuntumista  

  • 400 ml (Kara) kookoskermaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 3/4 dl glukoosisiirappia 
  • 2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vaniljaa myllystä)
  • puolikkaan limetin mehu (sekä raastettu kuori) 
  • ripaus suolaa 

Erottele kananmunat. 
Vatkaa valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi sokerin kera. 
Vatkaa kookoskerma, kerma sekä keltuaiset pehmeäksi seokseksi ja lisää glukoosisiirappi, limemehu, vanilja sekä ripaus suolaa. 
Nostele valkuaisvaahto kerma-keltuaisseokseen ja maista. Lisää sokeria / limeä / suolaa / vaniljaa tarvittaessa. 
Kaada seos laakeaan pakasterasiaan (esim. Aino – jäätelörasia) ja nosta kylmään pakastimeen. 
Sekoittele suurella lusikalla muutaman tunnin välein, jotta seos jäätyy tasaisesti. 
Anna jäätyä vähintään 6-8 tunnin ajan ja nosta jääkaappiin tarvittaessa 15 minuuttia ennen tarjoilua. 
Pyörittele palloiksi jäätelökauhan avulla ja tarjoile raikas jäätelö esim. kinuskipoppareiden sekä tuoreen mangon kera. 

PA020295-2.jpg

Suolakinuski – pop corn 

Näitä kannattaa tehdä kerralla isompi erä, sillä säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja maistuvat myös ilman kookosjäätelöä mm. snackseina drinkin kera, iltapalana, välipalana, alkuruokana sekä jälkiruokana……

  • loraus mietoa öljyä 
  • pop corn – jyviä (ei mikro)
  • suolaa 
  •  
  • 3 dl kermaa 
  • 2 dl sokeria 
  • (1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta ja/tai vahvaa kahvia) 
  • 1-2 tl suolaa 

Kuumenna öljy suuressa kattilassa kannen alla. Mausta öljy suolalla ja lisää maissinjyvät. 
Anna pop cornien poksua kannen alla välillä sekoitellen, kunnes kaikki jyvät ovat poksahtaneet. 
Levitä pop cornit kahdelle leivinpaperille, suolaa kevyesti ja anna jäähtyä. 

Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma sekä sokeri (sekä kaakaojauhe tai kahvi) ja anna porista keskilämmöllä, välillä sekoittaen kunnes seos on kauniin kullanruskeaa ja alkaa paksuuntua, noin 10-15 minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla. 
Kaada kinuski leivinpareilla makaavien pop cornien päälle ja sekoittele varovasti lusikan tms. avulla. Varo kuumaa kinuskia ja sormia!
Anna kinuskin hyytyä huoneen lämmössä muutaman tunnin ajan ja herkuttele !!

PA020274.jpg

PA020285-2.jpg

PA020305.jpg

Koti Ruoka ja juoma