78th Day of Autumn

Maanantaipasta yhdelle 

20150322-DSC06993.jpg

Viikko alkaa aika paljon paremmin, kun viikonloppuna on jaksanut paistaa uunissa hieman isomman erän vihanneksia.
Seuraavassa perusohje maanantaipastaan, johon yleensä löytyy ainekset kuivakaapistani sekä pakastimesta.
Juhlavamman viikonloppuversion saa lisäämällä yrttejä, lorauksella valkoviiniä tai nokareella vuohenjuustoa tai fetaa. 
Munakoisot, paprikat sekä tomaatit vaativat noin 40 minuuttia uunissa, mutta isompikin erä valmistuu kuin itsestään ja säilyy maukkaana joko jääkaapissa tai pakastimessa. 
Kun etukäteisvalmistelut oli tehty, meni tähän pastaan 11 minuuttia, täysjyvä-farfallejen keittoaika.

20150322-DSC06990.jpg

valmiiksi paahdettua munakoisoja, paprikoita ja miniluumutomaatteja 
oliiviöljyä
yksi shalottisipuli
yksi valkosipulin kynsi
pala chiliä
pala kesäkurpitsaa
yksi rkl tomaattimurskaa
suolaa
sokeria
lehtipersiljaa
parmesania

100 g täysjyväpastaa tai esim. tuore-pinaattiravioleja

20150322-DSC06988.jpg

Valmistele uunikasvikset etukäteen.
Itketä munakoisot siivuttamalla vihannes ja suolaamalla molemmin puolin. 
Anna munakoison ”itkeä” noin 15 minuuttia, samalla kun uuni lämpenee 225 C asteeseen.
Kuivaa munakoisot, pilko paprikat ja tee minitomaatteihin viillot päälle.
Mausta suolalla ja pirskottele päälle runsaasti oliviiöljyä.
Paahda uunissa pellillä noin 40 minuuttia.
Anna viiletä. Kasvikset säilyttävät makunsa jääkaapissa tai pakastimessa. 

Laita pasta kiehumaan suolatussa vedessä.
Pilko ja kuullota shalottisipuli runsaassa oliiviöljyssä.
Lisää pilkottu valkosipuli, chili, kesäkurpitsa sekä muutama lehti lehtipersiljaa.
Anna pehmetä hiukan ja lisää viilenneet uunikasvikset.
Lisää vielä tomaattimurska, mausta suolalla ja sokerilla ja sekoita al dente pastan kera.

Raasta päälle parmesania ja koristele lehtipersiljalla. Nauti heti !

20150322-DSC07000.jpg

Koti Ruoka ja juoma

77th Day of Autumn

Trendikäs pika-shakshuka

20150128-DSC06425.jpg

Eri versioita Shaksukoista on juuri nyt lehdet ja blogit pullollaan. 
Itse maistoin sitä ensimmäisen kerran marraskuussa ihanalla hotelliaamiaisella turkkilaiseen tyyliin.
Hotelliaamiaisella täyteläisyyttä toi jauheliha, mutta omaan aamiaiseeni tai pikaillalliseen valitsen mieluummin chorizon, fetan sekä hunajan suloisen yhdistelmän. 
Kaiken kruunaa keskeltä pehmeäksi jäänyt keltuainen. 
Kuvien perusteella kyseessä olisi täydellinen dagen efter -aamiainen, mutta tuo energiaa hyväoloiseenkin aamuun. 

Shakshuka (aamiainen kahdelle tai illallinen yhdelle) 

  • loraus oliiviöljyä
  • pieni shalottisipuli
  • valkosipulin kynsi
  • puolikas kuivattu chili
  • kaksi rkl tomaattimurskaa
  • miniluumutomaatteja
  • pala kesäkurpitsaa
  • puolikas paahdettu paprika / pala kypsää munakoisoa 
  • 25 g chorizoa
  • pala fetaa
  • 1 kananmuna / syöjä
  • hunajaa + suolaa + pippuria + tuoreita yrttejä
  • pala limeä

20150128-DSC06428-2.jpg

Pilko ja kuullota sipuli oliiviöljyssä. Laita samalla uuni lämpenemään 200 C asteeseen.
Lisää pilkottu valkosipuli sekä chili, puolitetut tomaatit sekä tomaattimurska.
Anna sipuleiden ja tomaattien pehmetä ja lisää maun mukaan paahdettua paprikaa tai munakoisoa sekä kesäkurpitsaa.
Lisää chorizot ja mausta seos varovasti suolalla sekä pippurilla, tuoreilla yrteillä.
Murusta fetaa päälle, lorauta päälle hunajaa ja tee pieni kolo kananmunaa varten keskelle.
Riko muna keskelle pannua ja nosta kuumaan uuniin noin 5 minuutin ajaksi, kunnes feta on sulanut ja valkuainen kiinteytynyt .
Purista vielä päälle raikasta limeä ja mausta maun mukaan hunajalla sekä tuoreilla yrteillä.

Nauti raikkaan hedelmämehun tai oluen kera !

20150128-DSC06427-2.jpg

 

20150128-DSC06432.jpg

Koti Ruoka ja juoma