76th Day of Autumn

Vietnamilaiset salaatinlehdet riisipallosalaatilla sekä makean tulisella kanalla (neljälle)

20150227-DSC06851-2.jpg

Maistoin ensimmäisen kerran riisisalaatilla täytettyjä salaatinlehtiä serkkuvierailulla San Fransiscossa, yhdessä maailman ruokakulttuurien sulatusuunissa.
Kaupungista löytyi sulassa sovussa korealaiset, japanilaiset, italialaiset, meksikolaiset ja perinteiset amerikkalaiset annokset, yhdessä ja erikseen. Suurimpia ihastuksen huokauksia herättivät rekoista ostetut tortillat, italialaiset herkkuleivät, sushia ja tortillaa yhdistelevät sushirillot, neljänkymmenen ainesosan sateenkaarisalaatit sekä nämä rapean, makean, suolaiset salaattirullat !

20150227-DSC06861.jpg

  • rapeita salaatinlehtiä
  • mausteista kanaa, possua, nautaa tai jättirapuja
  • ”riisipallosalaattia”
  • herkkusieniä
  • kurkkua, avocadoa, pähkinöitä, paprikaa
  • paahdettuja cashew-pähkinöitä
  • sriracha-kastiketta sekä valkosipulimajoneesia
  • korianteria, ruohosipulia, tuoretta limeä (+kuivattua chiliä!)

20150227-DSC06848-2.jpg

Riisisalaatti

Riceball salad täytteenä erottaa nämä rullat tylsän lakahtaneista salaatinlehdistä.
Minun versioni erottaa alkuperäisestä makuelämyksestä friteerauksen skippaaminen sekä kuivatun possun korvaaminen super rapsakaksi maustetulla pekonilla. 
Reilulla maustamisella sekä tuoreilla ainesosilla riisisisuksesta saa kuitenkin niin hyvän kuin kaksi litraa paistoöljyä säästämällä voi saada 🙂

  • 2,5-3 dl jasmiiniriisiä 
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • puolen limetin mehu
  • loraus hunajaaa
  • 4 siivua pekonia pieninä kuutioina
  • pala purjoa
  • 2 shalottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • puolikas kuivattu chili
  • korianteria

Keitä riisi reilusti suolatussa vedessä kypsäksi ja anna viilentyä rauhassa jääkaappikylmäksi.
Paista ensin pekonikuutioita kuumassa pannussa, kaada sitten ylimääräinen rasva pois ja lisää pieneksi pilkotut sipulit sekä chilit.
Sekoita sitten makea chilikastike, limemehu, hunaja sekä pekoni-sipuliseos kylmän riisin kanssa, tarkista maut ja lisää tulisuutta tai makeutta tarvittaessa . Koristele ja mausta korianterilla !

20150227-DSC06853-2.jpg

Makean tulinen kana

  • 500 g kananfilettä
  • suolaa + pippuria + currya 
  • 2 valkosipulin kynttä
  • puolikas kuivattu chili
  • yhden limetin mehu
  • 2 rkl Ketjap Manis-kastiketta
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl tummaa siirappia 
  • loraus seesamiöljyä 

Pilko kana kuutioiksi ja mausta runsaasti suolalla, pippurilla sekä currylla.
Pilko valkosipulit ja chilit pieneksi ja sekoita marinadin aineet keskenään.
Kaada marinadi sekä valkosipulit ja chilit kanojen joukkoon ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan. 
Paista pannulla kypsiksi. 

20150227-DSC06849-2.jpg

Herkkusienet sekä vihannekset

  • neljä isoa, tuoretta herkkusientä
  • tuoreita, rapeita vihanneksia maun mukaan

Paista vielä pannulla herkkusieniä lorauksessa öljyä ruokaisuuden lisäämiseksi.

Pilko myös kurkkua, avocadoa, sekä paprikaa maun mukaan.

Salaatinlehdet ja kokoaminen

Nappaa rapeasta salaatista yksittäisiä lehtiä ja kokoa päälle riisisalaattia, tulista kanaa kastikkeessaan, pähkinöitä, tuoreita vihanneksia ja yrttejä. Mausta trendikkäällä Sriracha-kastikkeella sekä majoneesilla tai aioililla ! 

Nauti välittömästi hedelmäisen Rieslingin tai Gewürtstraminerin tai oluen kera 🙂 !

20150227-DSC06858.jpg

20150227-DSC06863-2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

75th Day of Autumn

Viileän viikonlopun lämmittäjät 

11034546_10202490620586849_1933265250_o (1).jpg

Päivät pitenevät jo, mutta vielä ei ole aika kuohuvalle jokilaivoilla vaan ihanille viikonloppuilloille kodin lämmössä.

Alkavan viikkoa piristämään vinkki ihastuttaviin herkkuleipiin, joiden maku sai juuri sopivan parin nuoresta Pinot Noir-viinistä. 

11017264_10202490618026785_648716612_o.jpg

Sinihomejuustoleivät

  • hyvää vaaleaa leipää
  • sinihomejuustoa
  • kypsä päärynä
  • saksanpähkinöitä
  • hunajaa
  • (sormisuolaa)

Paahda leipiä hetken aikaa uunissa ja pilko samalla päärynät sekä rouhi pähkinät.
Kokoa sitten leipien päälle juusto, päärynät sekä pähkinät ja täydennä hunajalla (sekä sormisuolalla).  
Paista 200C asteisessa uunissa noin 5 minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja hunaja sekä pähkinät hieman paahtuneet.

11025073_10202490617866781_446164074_o.jpg

11025541_10202490618626800_357023410_o.jpg

Vuohenjuustoleipäset

  • hyvää vaaleaa leipää
  • vuohenjuustoa
  • tuoretta tai kuivattua viikunaa
  • hunajaa

Paahda leipiä hetken aikaa uunissa.
Kokoa sitten leipien päälle juusto sekä viipaloidut viikunat ja täydennä hunajalla.  
Paista 200C asteisessa uunissa noin 5 minuutin ajan, kunnes juusto on sulanut ja hunaja hieman paahtunut. 

11028144_10202490616626750_1226361054_o.jpg

Nauti kevyehkön punaviinin kera hyvässä seurassa alkuruokana tai illanistujaistarjoiluna !

11029769_10202490620226840_407909549_o.jpg

11030004_10202490617346768_84273778_o.jpg

11034717_10202490621066861_1390735325_o.jpg

Koti Ruoka ja juoma