74th Day of Autumn

Ystävänpäivän sydämelliset hirvipullat

11002053_10202424782700943_1970815143_o.jpg

Julkaisin jo edellispäivänä vinkin ystävänpäiväksi, nämä cookiet

Uskon, että itsetehty ruoka ja muutama lasillinen viiniä olisi paras ystävänpäivälahja ystävälle tai mielitietylle 🙂 

11002156_10202424782740944_962802451_o.jpg

Hirvipullat

Hirvenlihasta saa mielestäni maukkaimmat ja parhaan koostumuksen lihapullat.
Mikäli suvusta ei löydy metsästäjiä eikä lähikaupasta löydy hirvenlihaa, käy nautakin oikein hyvin. 
Kermainen kastike ja bataattimussi nostavat perinteisetkin pullat uudelle tasolle.

  • 500 g (hirven)jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • suolaa + mustapippuria
  • tuoretta meiramia
  • loraus kermaa
  • riistafondia 

Sekoita fondia lukuunottama kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. 
Pyörittele tasaisiksi palleroiksi leivinpaperilla vuoratulle uunin pellille.
Täydennä pullasudilla jokaisen lihapullan päälle kevyesti levitetyllä riistafondilla.
Paista 200C asteisessa uunissa noin 12-15 minuutin ajan, kunnes pullat ovat juuri ja juuri kypsiä ja päältä kauniin karamellisoituneita.

11003128_10202424782580940_421366020_o.jpg

Sipuli-pekonikastike

  • 3-4 puna- tai shalottisipulia
  • 1/2 pkt pekonia
  • loraus balsamiviinietikkaa
  • sokeria
  • suolaa + pippuria
  • loraus punaviiniä
  • 1-1,5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl riistafondia 

Pilko pekonit ja sipuli pieneksi.
Paista ensin pekonit rapsakoiksi ja nappaa sitten pois pannulta. 
Kuullota sipuleita pekonin rasvassa miedolla lämmöllä ja lisää balsamiviinietikka, sokeri, suola sekä pippuri.
Anna sipulin karamellisoitua vähintään 20 minuuttia ja lisää pekonit.
Lisää loraus punaviiniä, kerma sekä fondi ja anna kastikkeen tekeytyä ja saeta miedolla lämmöllä.
Tarkista maut ja nauti lihapullien tai esim. filepihvien kera. 

Bataattimuussi

  • 1 iso bataatti
  • 4 perunaa
  • maitoa+kermaa
  • voita
  • suolaa

​Keitä bataatti ja perunat suolaisessa vedessä kypsiksi.
Ota talteen hieman keitinvettä ja muussaa tasaiseksi. 
Pehmennä kermalla tai maidolla ja mausta voilla sekä suolalla.
Nauti lihapullien ja kermakastikkeen kera. 

Ystävänpäivän illallisen täydentää puolukkahillo sekä punaviini !

Hyvää Kaikkien sydänten päivää !

10998494_10202424782500938_1595782994_o.jpg

Koti Ruoka ja juoma

73rd Day of Autumn

#throwbackthursday : kermaton Pasta Carbonara

DSC05849-2.jpg

DSC05847-2.jpg

Kermaton Pasta Carbonara eli Sunnuntairuokaa Vaasan poikien tapaan. 

Tämä pasta on poikakavereideni mielestä darraruokien kruunaamaton kuningas. 
Voisin minäkin sunnuntaita huonompien ruokien parissa viettää.
Kuvat ovat arkistojen kätköistä viime syksyltä, aurinkoiselta sunnuntailta, kun kerrankin olin päästänyt keittiöön toisen kokin ja tyydyin itse sipulin pilkkojan ja viininmaistelijan rooliin. 
Ruoka on sopivan juhlava sunnuntaihin, tarpeeksi energiapitoinen piristämään oloa, niin helppo,  että onnistuu varmasti kokenemattomaltakin kokilta ja tietysti super herkullinen.

Pastaan ei tule lainkaan kermaa vaan pehmeän kermaisuuden varmistaa keltuaisen ja parmesanin herkullinen yhdistelmä. 

DSC05847.jpg

Pasta Carbonara (kahdelle)

  • paketti tuorepastaa
     
  • 4-6 siivua pekonia
  • 2 pientä shalottisipulia
  • 2 kynttä valkosipulia
  • (reilu pala kesäkurpitsaa)
     
  • 2-3 keltuaista
  • 50 g parmesania
  • mustapippuria
  • persiljaa

DSC05849.jpg

Pilko pekonit pieniksi palasiksi ja paista rapeiksi pannulla. Siirrä pekonit talouspaperille ja kuivaa ylimääräinen rasva pois.

Kuullota samassa pannussa pekonin rasvassa pilkotut valkosipulit sekä sipulit (ja haluttaessa makuihin annokseen sopivat kesäkurpitsakuutiot).

Erottele keltuaiset kulhoon ja raasta sekaan runsaasti parmesania ja rouhi joukkoon reilusti mustapippuria. 

Keitä tuorepastaa pakkauksen ohjeen mukainen aika runsaasti suolatussa vedessä.

Yhdistä isossa kulhossa keitetty pasta, rapeat pekonit, kypsät sipulit sekä muna-parmesanseos.
Sekoita ainekset nopeasti, ettei keltuainen pääse kypsymään. 

Raasta päälle vielä parmesania ja piristä tuoreella persiljalla. 

Nauti !

DSC05850.jpg

DSC05853.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma