64th Day of Autumn

DSC06206-3.jpg

Maa-artisokkarisotto (kahdelle)

eli jotakin valkoista lumettomaan talveen ja

jälleen yksi risotto risottoblogiksi lujaa vauhtia muuttuvaan blogiseeni. 

Kaunis, vaikkapa itsenäisyyspäivän illalliseksi sopiva risotto täydentyy rapeilla artisokan lastuilla. 
Herkkää artisokan makua ei kannata pilata liialla maustamisella tai lisäkkeillä, korkeintaan muutamalla hyvin paistetulla kampasimpukalla. 

Risotto

reilu loraus öljyä
nokare voita
2  pientä shalottisipulia
2  valkosipulin kynttä 
4-5  maa-artisokkaa 
2 dl  risottoriisiä
1 dl  valkoviiniä 
4-5 dl  kasvislientä
1 rkl  mascarponea
parmesan-juustoa
(suolaa & pippuria) 

yrttejä koristeeksi

Pilko sipuli ja valkosipuli pienen pieniksi kuutioiksi ja kuori ja raasta maa-artisokat.
Kuullota voissa ja oliiviöljyssä ensin sipuleita hetken aikaa, lisää sitten artisokkaraaste ja anna hieman pehmetä. 
Lisää risottoriisi, kuullota kevyesti ja lorauta joukkoon valkoviini.
Ala lisäämään kiehuvan kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, edellisen erän imeydyttyä riisin joukkoon.
Jatka kasvisliemen lisäilyä koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on lähes kypsää.
Lisää mascarpone, raasta joukkoon hieman parmesanjuustoa ja mausta maun mukaan.

Artisokkasipsit

1-2 maa-artisokkaa
oliiviöljyä
suolaa
parmesania

Kuori artisokat ja pilko mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Kuumenna pannu kuumaksi ja paista siivut runsaassa öljyssä molemmilta puolin muutaman minuutin ajan.
Mausta lastut suolalla ja parmesanilla.

Kokoa lautasille risotto sekä artisokkasipsit ja nauti ! 

DSC06206.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

63rd Day of Autumn

Friteeratut munakoisot fetalla sekä mintulla

DSC05940.jpg

Muutaman päivän päästä matkaan ensimmäistä kertaa elämässäni Istanbuliin. 
Matkan sekä ihanan Australian Masterchefin innoittamana kehittelin tiistain piristykseksi pikaisen munakoisoannoksen 🙂 
Matkalta odotan uusia makumaailmoja, joista myöhemmin pyrin tekemään omia versioitani .. tässä ensimmäinen yritys. 

DSC05936.jpg

Friteeratut munakoisot

uunissa paahdettu munakoiso 
yksi kananmuna
vehnäjauhoja 
öljyä paistamiseen

fetaa
creme fraichea / turkkilaista jugurttia
minttua

Käytin viikonloppuna paahdettuja munakoisoja, joten annos valmistui ja katosi lautaselta alle 20 minuutissa. 

Munakoisoja kannattaa kerralla valmistaa uunissa isompi määrä ja käyttää vaikkapa leivän päällä peston ja fetan kera, tomaattikastikkeen joukossa tai kasvishampurilaisen välissä. 
Kuiva munakoiso ei maistu juuri miltään, maut tulevat esille vasta itkettämällä vihannes ennen kypsentämistä.
Viipaloi munakoiso ja suolaa molemmin puolin. Anna itkeä 20 minuutin ajan ja kuivaa talouspaperilla. 
Öljyä ja paista uunivuoassa 200C asteisessa uunissa 30-40 minuutin ajan, kunnes munakoisot ovat täysin pehmenneet. 

Anna uunipaahdettujen munakoisosiivujen viiletä ja pyörittele ne kananmunassa ja vehnäjauhoissa. 
Paista kuumassa öljyssä molemmilta puolilta kullanruskeiksi. 

Nauti fetan, creme fraichen tai jugurtin sekä mintun kera illanistujaisherkkuna 🙂 

DSC05938.jpg

DSC05943-2.jpg

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Höpsöä