Arancini – pallerot – 132nd Day of Autumn

Arancini – risottopallerot 

DSC09106.jpg

Kesän pitkän blogitauon jälkeen, heti perään toinen herkullinen viikonloppuresepti.
Arancini-pallerot ovat viilentyneestä risotosta pyöriteltyjä, alunperin italialaisia pieniä herkkupalleroita, joiden sisään voi kätkeä vaikkapa juustoyllätyksen.
Perinteisissä resepteissä pallerot ovat reilusti suurempia, jopa pienen appelsiinin kokoisia ja ne tulisi uppopaistaa öljyssä, mutta koska friteeraus kerrostalossa ei houkuttele, maukkaan ja rapsakan pinnan saa aikaan myös kuumassa uunissa. 

Arancinit ovat ehkä herkullisin tapa käyttää ylijäämärisotto, tällä kertaa syksyn kunniaksi sisään pääsi itsepoimituista kanttarelleista tehty kermainen herkku.
Ihastuimme uuteen alkuruokaan niin kovin, että olemme ehtineet testata myös punajuuri-fetapalleroita, jotka hurmaavat pinkillä värillään.
Seuraavaksi kokeiluun päässee perinteinen pastamaku, risottoyllättäjä tomaatti – mozzarella.
Näen jo valuvan juuston, maukkaan tomaattikastikkeen, sekä rapean pinnan yhdistettynä rustiikkiseen italialaiseen punaviiniin 🙂 

 

DSC09094.jpg

DSC09112.jpg
Kanttarelli – arancini 

Risotto 

  • loraus oliiviöljyä 
  • nokare voita 
  • 250 g kanttarelleja 
  • 2 pientä shalottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • 3 dl risottoriisiä 
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 6-8 dl kasvislientä
  • 1/4 sitrunan mehu 
  • 2 rkl mascarponea 
  • suolaa + pippuria
  • parmesanjuustoa 

Tee ensin perinteinen risotto. 
Pilko kanttarellit muutamaan osaan, muttei silpuksi ja nosta kuivalle pannulle. Anna nesteiden poistua rauhassa lastaa liikuttelemalla.
Nosta sienet pois ja kuullota pilkotut sipulit oliiviöljyn ja voin seoksessa. 
Lisää risottoriisi ja kuullota varovasti, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. 
Lisää varovasti valkoviini ja kiehauta erillisessä kattilassa yrteillä maustettu kasvisliemi. 
Pidä liemi kuumana ja lisää varovasti, noin kauhallinen kerrallaan nestettä riisin joukkoon. 
Lisää kasvislientä risottoa koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on lähes kypsää ja siinä on vielä hieman purutuntumaa. 
Lisää kanttarellit seokseen. 
Lisää mascarpone erityisen kermaisuuden aikaansaamiseksi ja mausta sitruunalla, suolalla, pippurilla sekä parmesanilla maun mukaan. 
Nautiskele osa risotosta tai anna koko erän viilentyä kunnolla jääkaapissa. 

Arancini 

  • viilennyttä risottoa 
  • 2 kananmunaa
  • vehnäjauhoja
  • korppujauho – parmesanseosta 
  • öljyä 

Jaa erillisiin kippoihin risotto, kananmunat, vehnäjauho sekä korppujauho-risottoseos. 
Laita uuni lämpenemään 225 C asteeseen. 
Pyörittele risottomassasta hieman golfpalloa suurempia, mutta tennispalloa pienempiä palleroita. (Mikäli pallot eivät pysy koossa lisää hieman jauhoja seokseen).
Dippaile sitten pallot ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoseoksessa. 
Nostele pallerot sitten öljyttyyn uunivuokaan. Toista sama jokaisen arancinin kohdalla. 
Pirskottele vielä öljyä päälle ja nosta arancinit uuniin. 
Paista noin 20 minuuttia ylätasolla, kunnes pallerot ovat saaneet rapean pinnan ja väriä pintaan. 

Nauti arancinit tulikuumina esim. rucolan tai tomaattikastikkeen kera tai sellaisinaan alkupalaksi ! 

DSC09092.jpg

DSC09116.jpg

DSC09110.jpg

Koti Ruoka ja juoma

131st Day of Autumn – Täytetyt bataatit

Täytetyt bataatit 

DSC08777.jpg

Alkusyksyn kunniaksi värikäs ja herkullinen uuniruoka rentoihin illanistujaisiin alkuruoaksi tai vaikkapa lauantai-illan elokuvan seuraksi herkulliseksi sohvaruoaksi. Kun päivät alkavat lyhenemään, alkaa kaipaamaan lautaselle enemmän värejä. Alla resepti sopivan tulisiin, chorizolla piristettyihin bataattiveneisiin, mutta ihanan yhdistelmän saa myös korvaamalla lihan vaikkapa hittituote Härkiksellä ja maustamalla reilummin sriracha-kastikkeella sekä tomaattimurskalla. Brunssiversion makean suolaisista herkkupaloista saa vähentämällä chilin määrää ja lisäämällä seokseen hieman pinaattia ja rikkomalla yksi kananmuna jokaisen veneen päälle ja kypsentämällä uunissa noin 10 minuutin ajan. Lautaselle voi vielä siivuttaa kylmäsavulohta sunnuntaiaamun kunniaksi.

Perinteisen chorizo-fetayhdistelmän olemme useimmiten herkutelleet pico de gallon, creme fraichen, extra limetin sekä runsaan korianterin kera. Myös avocado sekä sriracha sopivat pehmeän bataatti-kookosmoussen makuihin. Juomaksi rentojen bataattiveneiden kera parhaiten soveltuu mieto italialainen tai mexicolainen pullo-olut 🙂 

DSC08716.jpg

DSC08776.jpg

DSC08759.jpg

DSC08770.jpg

Täytetyt bataatit (neljälle alkuruoaksi/lounaaksi tai kahdelle nälkäiselle pääruoaksi) 

  • 1 kg bataatteja (useampi pieni tai kaksi isohkoa) 
  • öljyä 
  • 150 g chorizoa
  • 2-3 kevätsipulia varsineen (tai shalottisipulia)
  • puolikas punainen chili
  • kaksi valkosipulin kynttä 
  • 200 ml kookosmaitoa 
  • 100 g fetaa 
  • limetin mehu
  • suolaa + pippuria + korianteria 

Lisäksi maun mukaan

  • pico de gallo – salsaa
  • creme fraichea 
  • tuoretta limeä
  • tuoretta chiliä 
  • avocadoviipaleita
  • runsaasti tuoretta korianteria 

DSC08775.jpg

Aloita pesemällä bataatit huolellisesti ja poistamalla mahdolliset mustuneet kohdat. 
Öljyä bataatit huolella ja nosta uunipellille. 
Paahda 200 C -asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes bataatit ovat läpikypsiä. 

Aloita samalla täytteen valmistus. Pilko chorizot, chili sekä sipulit pieneksi. 
Nosta chorizot pannulle ja paista rapeiksi. Nosta sipulit sekä chilit pannulle ja paista chorizon rasvassa. 

Tunnin jälkeen nosta bataatit uunista, puolita varoen kuumaa ilmaan ja koverra pehmeä sisus kuoresta. 
Levitä onttojen kuorien ulkopinnalle hieman öljyä ja nosta takaisin uuniin rapeutumaan vajaaksi 10 minuutiksi. 

Valmista sillä täyte yhdistämällä chorizot, sipulit, chilit sekä kookosmaito pehmeään bataattiin. Mausta suolalla, pippurilla, korianterilla sekä limetin mehulla maun mukaan. 

Ota rapeutuneet kuoret uunista ja täytä bataatti-chorizotäytteellä. Murustele päälle fetaa ja nosta vielä muutamaksi minuutiksi uuniin. 

Nautiskele limetin, korianterin sekä tuoreen chilin sekä halutessasi pico de gallon ja creme fraichen kera !! 

DSC08756.jpg

DSC08779.jpg

DSC08717.jpg

DSC08773.jpg

DSC08769.jpg

Koti Ruoka ja juoma