56th Day of Autumn

Kesän viimeiset bruschetat

Tähän väliin kuvat kesän viimeisistä bruschetoista, kun ilta-aurinko laski kauniisti meren taa, Närpiön tomaatit olivat punaisia ja yrttitarha jakoi vielä antimiaan ! 
Resepti on yksinkertainen ja nopea ja omiaan ruokahalun herättäjäksi aperitiivin kera 🙂

DSC05588-2.jpg

puolikas kuivahtanut patonki tai muuta vaaleaa leipää

3-4 kypsää tomaattia
1-2 shalotti- tai kesäsipulia
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
tuoreita yrttejä 
(loraus balsamicoa)

Bruschettoihin voit käyttää myös vaikkapa valmiiksi paistettuja paprikoita, munakoisoja tai kesäkurpitsaa. 
Kuivahtanut leipä ja edellisen päivän vihannekset eivät voisi mennä parempaan käyttöön 🙂 

Leikkaa patonki viipaleiksi. Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen.
Raaputa valkosipulia rapeaa leipää vasten. 
Poista tomaateista kannat ja pilko tomaatit, sipulit sekä loput valkosipulin kynnestä.
Mausta runsaalla oliiviöljyllä, lorauksella balsamicoa sekä tuoreilla yrteillä ja mausteilla.

Kokoa leipien päälle ja paahda uunissa noin 5-8 minuutin ajan ja nauti heti ! 

DSC05586.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

55th Day of Autumn

Sydämelliset quichet glögin seuraksi 

Vaikka kuinka pidän lihattoman lokakuun ideasta, pääsi näihinkin pieniin piiraisiin lipsahtamaan pari siivua pekonia. 

Idean näihin söpöliineihin sain äidiltä ennakkoperityistä pienistä quiche-vuoista, ranskalaisesta sipulikeitosta sekä suuresta ihastuksestani karamellisoituihin sipuleihin ! 

DSC05791.jpg

Reseptistä tulee noin 5 pientä piirasta, riippuen vuokien koosta. 
Tuplaamalla reseptin, tulee siitä sopiva täysikokoiseen piirakkavuokaan. 

Pohja

50 g voita
75 g kermaviiliä tai creme fraichea
1,5-2 dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Lisää sulatettu, viilennyt voi sekä kermaviili ja pyörittele palleroksi. 

Laita pienten quiche-vuokien pohjalle pala leivinpaperia, jonka avulla saat piiraan helpommin pois vuoastaan valmiina.

Painele pohja vuokien pohjalle ja reunoille ja laita viilenemään 15 minuutiksi kylmään.

Lämmitä uuni 200 C-asteiseksi.

Pistele piirakoiden pohjaan reikiä haarukalla ja esipaista uunin alatasolla noin 8 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsyneet kullanruskeiksi.  

Valmistele samalla täyte. 

DSC05787.jpg

Täyte

3 (puna)sipulia
2  siivua pekonia tai esim. kymäsavustettua poroa 
loraus balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria
yrttejä

125 g kermaviiliä
1 dl kevytkermaa
1 kananmuna
(mustapippuria + yrttejä)

juustoraastetta (esim. parmesan) 

Pilko pekonit sekä sipulit pieniksi.

Paista ensin pekonikuutiot pannulla rapeiksi ja siirrä ne sivuun ja kuivaa talouspaperilla.

Karamellisoi sipulit samassa pannussa. Lisää sipulit, balsamico sekä sokerit ja anna karamellisoitua vähintään 25 minuutin ajan.

Lisää pekonit, mausta ja tarkista maut. 

Sekoita keskenään kermaviili, kerma sekä kananmuna ja mausta seos. 
Lisää joukkoon sipuli-pekoniseos ja annostele esipaistettuihin vuokiin.

Paista uunissa 20-30 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt ja piiraat kauniinvärisiä ja läpikypsiä.

Nautiskele syksyn ensimmäisen glögimukin kera ! 

sipulipiiraat.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta