48th Day of Autumn

Herkullinen viikonloppu-lasagne

DSC04308.jpg

 

Viikon alussa ovat aina tietokoneen valokuvakansiot täynnä uusia julkaistavia kuvia ja reseptejä.
Viikonloppuisin kun on usein enemmän aikaa laittaa ruokaa ja enemmän seuraa syömässä. 

Tämä lasagne valmistuu rauhallisesti viikonloppuna, mutta jaksaa lämmittää ja ruokkia vielä pitkälle seuraavaan viikkoon.
Kuten monet muutkin uuniruoat, myös lasagne maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä lämmitettynä. 
Hyvä on maku uunituoreenakin eikä tuoksu varmasti ainakaan vähennä ruokahalua. 

Lasagne on myös erinomainen ruoka talven juhliin. Kerralla tulee isompi määrä ja ruoka voi olla uunissa jälkilämmöllä niin pitkään kunnes jokainen vieras on löytänyt pöytään. Ehkäpä syksyn aikana italialaiset ilallisjuhlat lasagnella sekä tiramisulla… 

DSC04320.jpg

Herkkulasagne 

1 annos itsetehtyä tomaattikastiketta

500 g jauhelihaa 
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
yrttejä 

( 1 munakoiso )

valkokastiketta : 
50 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
6-8 dl maitoa 
pieni purkki mascarponea

mozzarellaa
runsaasti parmesania 

lasagnelevyjä 

tuoretta basilikaa

DSC04303-3.jpg

Aloita herkkulasagnen valmistus tomaattikastikkeesta. 
Mikäli haluat lasagnesta vielä täyteläisemmän, paahda yhdessä tomaattien sekä sipulien kanssa uunissa kokonainen munakoiso viipaloituna.
Muista itkettää munakoiso ennen käyttöä saadaksesi mahdollisimman paljon makua irti. Viipaloi munakoiso ajoissa ja suolaa molemmilta puolilta. Anna nesteiden tulla pintaan eli munakoison itkeä noin 20 minuutin ajan ja kuivaa sitten talouspaperilla. Tuloksena parempi maku ja pehmeä koostumus. 

Kun tomaattikastike tekeytyy, paista jauhelihat valkosipulin kera ja mausta runsaalla suolalla, mustapippurilla sekä yrteillä.
Mikään ei ole tylsempää kuin mauton lasagne. 

Lisää tomaattikastike jauhelihan joukkoon ja raasta joukkoon parmesania. 

Valmista sitten valkokastike erillisessä kattilassa. 
Sulata voi ja lisää jauhot kiehauttaen. 
Lisää maitoa koko ajan sekoittaen ja anna kuumeta. 
Lisää lopussa joukkoon mascarpone. Ala sitten kokoamaan lasagnea. 

Aloita ensin jauhelihakastike-valkokastikekerroksella.

Lado sitten ensimmäiset lasagnelevyt ja jatka kokoamista lisäämällä runsaasti jauhelihakastiketta, valkokastiketta sekä raastettua parmesania joka väliin. Lisää myös munakoisolevyt noin puoli väliin lasagnea. Jatka lasagnen kokoamista niin, että päällimmäiseksi tulee jauhelihakastiketta sekä valkokastiketta.
Koristele pinta mozzarellasiivuilla ja nosta 200 C asteisen uunin alatasolle. Anna lasagnen kypsyä noin 40 minuuttia. 

Koristele tuoreella basilikalla sekä raastetulla parmesanilla. 

Nauti !

DSC04312.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

47th Day of Autumn

The Tomaattikeitto 

DSC04284.jpg

Juuri päästyäni kertomasta etten pidä keitoista, päätin tutustua tomaattikeittojen ihmeelliseen maailmaan. 
Ruokablogin pitämisestä on kyllä tullut suosikkiharrastukseni. 
Vapaa kirjoittaminen monen vuoden tauon jälkeen on tehnyt hyvää.
Lisäksi on ollut palkitsevaa huomata kehitys valokuvaamisessa.
Parasta blogiharrastuksessa on kuitenkin ollut se, kuinka paljon se haastaa kokeilemaan ja kehittämään uusia suosikkiruokia. 

Yksin asuessa kaipaa helposti muunneltavia ruokia ja sellainen tämä on. 
Samasta ohjeesta saa pienillä muokkauksilla tomaattikeiton, pastakastikkeen tai tomaattikastikkeen lasagneen tai pizzan päälle. ( Ihana lasagneresepti tulossa pian ! )
Ensimmäisenä päivänä söimme tomaattikeittoa, toisena päivänä kermalla ja vuohenjuustolla piristettynä pastan kera ja kolmantena päivänä oli jo aika pyöräyttää uusi tomaattikastike lasagnea varten. 
Ainakaan vielä en ole päässyt kyllästymään 🙂 

Reseptistä tulee tomaattikeitto tai pasta-annos neljälle, tomaattikastike yhteen lasagneen tai kahteen pizzapellilliseen. 

DSC04278.jpg

500 Days of Autumn

 Tomaattikeitto ( tai -kastike )

8 kypsää tomaattia
2 valkosipulin kynttä
3 kesäsipulia 
1/2 punainen chili
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
(1/3 munakoiso)
suolaa
pippuria
sokeria
kuivattuja yrttejä
tuoretta basilikaa  

loraus punaviiniä
2-5 dl kasvislientä, käyttötarkoituksesta riippuen 

Pilko kaikki tomaatit sekä sipulit (ja munakoiso) kuutioiksi.
Asettele uuninpellille, mausta kuivilla mausteilla ja pirskottele runsaasti öljyä päälle.
Paahda 200-220 C asteisessa uunissa vähintään 30 minuutin ajan, loppuvaiheessa lisäten myös tuoreet basilikan lehdet.
Tarkista sipulien ja tomaattien kypsyys ja siirrä uunista kattilaan. 
Lisää kuumaa kasvislientä ja loraus punaviiniä. 

Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi tai kastikkeeksi ja lisää kasvislietä tarvittaessa. 
Kiehauta vielä kattilassa, tarkista maut ja lisää esim. loraus kermaa tai pehmeää vuohenjuustoa. 
Tarjoile vaikkapa vuohenjuustoleipien sekä uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien kera.  

 

DSC04286.jpg  Grilled Cheese  Ensimmäisenä päivänä tomaattikeitto sai seurakseen herkullisen paahdetut juustoleivät.   ciabattaa
pestoa tai yrttiöljyä
basilikaa
hunajaa  Voitele halkaistu ciabatta pestolla tai yrttiöljyllä ja viipaloi päälle vuohenjuustoa. Täydennä juoksevalla hunajalla.
Paahda 200 C asteisen uunin ylätasolla noin 5-8 minuuttia kunnes vuohenjuusto on kauniisti ruskettunut. 
 Tarjoile tomaattikeiton sekä punaviinin kera.  DSC04288.jpg 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Sisustus Liikunta