44th Day of Autumn

Meksikolainen kanakeitto neljälle

Siitä lähtien, kun ensimmäisen kerran testasin Bouillabaissea , on ajatus tomaattisesta ja hieman tulisemmasta kanakeitosta houkutellut. Amerikan matkalla maistetut maut innoittivat seuraavaan reseptiin. Keitto on omiaan viileneviin ja pimeneviin iltoihin : 

DSC03649.jpg

1-1½   chili
1    keltasipuli
   valkosipulin kynttä
1-2 punaista paprikaa
3     tomaattia
3     kevätsipulia
pieni purkillinen tomaattipuretta
6-8 dl kana/kasvislientä
1dl  valkoviiniä tai olutta 
puolikkaan limetin mehu
savustettua paprikamaustetta 
currya
suolaa
pippuria
tuoretta korianteria

DSC03639.jpg

400g  kanan filettä 
currya
tuoretta korianteria
savustettua paprikaa
limemehua
loraus soijaa
loraus oliiviöljyä

200 g creme fraichea / kermaviiliä
1 pieni avocado

nachoja tai uunissa tai pannulla paistettuja tortillalevyjä

runsaasti tuoretta korianteria 
limen lohkoja
(raastettua cheddar-juustoa)

DSC03644.jpg

Aloita pilkkomalla sipulit, tomaatit sekä chili ja paprikat.
Kuullota chiliä ja valko- sekä keltasipuleita pannussa tai pinnoitetussa kattilassa.
Lisää tomaatit, kevätsipulit ja paprikakuutiot ja anna hieman pehmetä.
Lisää tomaattipure, lämmin kana- tai kasvisliemi, valkoviini tai olut, limemehu sekä mausteet.

Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 25 minuutin ajan, kunnes liemeen on tarttunut väriä ja makua ja paprikat ovat pehmenneet.

Pilko ja mausta kananfileet ja marinoi kevyesti soijassa, öljyssä sekä limemehussa. 
Paista erillisellä pannulla kypsiksi ja kullanruskeiksi. 

Sekoita creme fraichen joukkoon kypsä avocado haarukalla. 

Paahda kuivahtaneet, pilkotut tortillalevyt kuumalla pannulla tai uunissa. 

Kokoa annokset syville lautasille, ensin kanat, sitten tomaattiliemi ja päälle vielä avocadotahna, tortillalevyt sekä runsaasti korianteria sekä tuoretta limeä.

Nauti viilenevässä illassa valkoviinin tai oluen kera 🙂 

DSC03640.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

43rd Day of Autumn

Toiveuusinta : Vadelmapassion-marenkipiiras

Tämä on ollut koko kevään ehdoton suosikkiruokani. 
Kun uuni ja vuoka ovat olleet käytettävissä, olen leiponut piirasta vähintään kerran viikossa. 
Piiras hurmaa kirpeän täytteen ja ylellisen marengin yhdistelmällä, unohtamatta aidon voin maustamaa pohjaa. 

DSC05494.jpg

Pohja

100g voita
2,5dl vehnäjauhoja
1tl     leivinjauhetta
2rkl   sokeria
(2rkl vettä)

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon pehmennyt, viileä voi.
Muotoile palloksi ja lisää tarpeen mukaan jauhoja tai vettä. 

Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille taikina.
Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 15 minuutiksi.
Painele haarukalla piiraan pohjaan reikiä turpoamisen estämiseksi. 

Esipaista pohjaa 15 minuutin ajan alatasolla 200C-asteisessa uunissa, kunnes pohja on rapea ja kullanruskea ja tuoksu täyttää keittiön. 

Valmista sillä välin täyte sekä marenki. 

DSC05486.jpg

Vadelma-passiontäyte

rasiallinen (pakaste)vadelmia
4       passionhedelmää
1       sitruunan mehu
5       kananmunan keltuaista
1,5dl sokeria
20g   voita
1,5rkl vehnäjauhoja

Mittaa kaikki ainekset pinnoitettuun kahvilaan ja kiehauta, kunnes seos sakenee. 

Kaada esipaistetun pohjan päälle. 

Marenki

5    kananmunan valkuaista
2dl sokeria

Vatkaa valkuaiset ja sokeri niin kovaksi vaahdoksi, että uskaltaisit pitää kulhoa pään päälläsi 

Kaada marenkivaahto vadelma-passiontäytteen päälle.

Koristele pinta kauniiksi joko tyllalla tai pyöräyttelemällä haarukalla pintaan kierteitä. 

Paista vielä uunissa 5-8 minuutin ajan, varoen valkuaista palamasta. 

Nautiskele jäähtyneenä oikein hyvässä seurassa !

DSC05501.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY