130th Day of Autumn – Pina Colada – Pavlova

Pina Colada – Pavlova 

DSC07580.jpg

Hyvän ystävän Lintsi – syntymäpäivät ansaitsivat myös kesän suloisimman ja maistuvimman syntymäpäiväkakun. 
Suolakaramellin, rommi-marinoidun ananaksen sekä kookos-mascarponen yhdistelmä maistuu vähintään yhtä hyvältä kuin näyttääkin. 
Marenkipohjat sekä täytteet voi valmistaa etukäteen, mutta parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi kokoaminen kannattaa jättää viime hetkeen, juuri ennen vieraiden saapumista. 

DSC07564-2.jpg

Pina Colada – Pavlova

  • marenkilevyjä
  • suolalla maustettua kondensoitua maitoa 
  • rommimarinoituja ananaksia 
  • kookoskermalla maustettua mascarponea 

 

DSC07576-2.jpg

DSC07569-2.jpg

Marenki 

Pavlovan valmistus kannattaa aloittaa marenkilevyistä edellisenä iltana. 
Itsetehdyissä marengeissa on herkullisempi maku sekä parempi suutuntuma kuin kaupan valmiissa valkaistuissa. 
Marenkilevyt voi jättää kuivumaan kylmenevään uuniin yön yli.  

  • 3 kananmunan valkuaista
  • 2 dl sokeria 
  • 2 tl Maizenaa
  • 1 tl väkiviinaetikkaa
  • 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljaa myllystä 
  • 4 rkl kiehuvaa vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä 

Vatkaa sähkövatkaimella rauhallisella teholla ainekset, vettä lukuunottamatta kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
Kiehauta vesi ja yhdistä marenkiseokseen, sekoita keskenään. 

Öljyä leivinpaperi esim. pullasudilla. 
Muotoile valkuaisvaahdosta erikokoisia ympyröitä (pursottimella halutessasi). 

Kuivata marenkia uunin keski-alatasolla einsin 160 C asteisessa uunissa reilun 10 minuutin ajan ja sitten 50 C asteisessa uunissa kahden – kolmen tunnin ajan, varoen ruskimasta, kunnes marenkien pinta ja pohja ovat kuivuneet. 

Suola – karamelli 

  • kondensoitua, valmiiksi karamellisoitua maitoa 
  • 2 tl suolaa 

Sekoita keskenään valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito ja suola. Maista ja lisää suolaa maun mukaan. 

DSC07578.jpg

Rommi – ananakset 

  • nokare voita
  • 0,5 dl sokeria 
  • 3/4 tuore ananas 
  • reilu loraus tummaa rommia 
  • (loraus appelsiinimehua) 

Kuori ja pilko ananas tasaisiksi kuutioiksi. 
Sulata pannulla voi ja sokeri keskenään. 
Lisää ananaspalat ja paista muutaman minuutin ajan. 
Lisää rommi (sekä ananas mehu) ja hauduta hetken aikaa, kiehauttaen alkoholi pois. 
Nosta pannu pois liedeltä ja viilennä seos. 

Kookos – mascarponevaahto 

  • tetra kookoskermaa
  • purkillinen mascarponea 
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • (loraus limetin mehua sekä raastettua kuorta)

Vatkaa mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää kookoskerma. 
Jatka vatkaamista ja lisää muut ainekset. Maista ja mausta maun mukaan. 
Anna seoksen viiletä hetken aikaa jääkaapissa. 

DSC07581.jpg

Kokoaminen 

Kakun kokoaminen on helpointa kun kaikki ainekset (marenkia lukuunottamatta) ovat jääkaappi viileitä. Tällöin kakku ei lähde valumaan yhtä nopeasti. Levitä pohjille suolakinuskia, levitä päälle mascarponevaahtoa ja asettele päälle rommiananakset. Kokoa kakku varovasti, leikkaa terävällä veitsellä ja tarjoile heti ! Juomaksi sopii vaikkapa makeahko kuohuviini 🙂 

DSC07577.jpg

DSC07589.jpg

Koti Ruoka ja juoma

129th Day of Autumn – Kesäiset persikka – vuohenjuustoherkut

Persikka – vuohenjuustoherkut 

DSC07598.jpg

Eilen vietimme ystäväni semi-yllätyssyntymäpäiviä ja minä sain yllättäen vastuulleni ruokien suunnittelun sekä toteutuksen. Halusin ruoan olevan iloisen värikästä, sesonkiin sopivaa sekä tarpeeksi rentoa. Syömisen ja kilistelyn lisäksi syntymäpäiväjuhlintoihin kuului retki Linnanmäelle illan kolmeksi viimeiseksi tunniksi, joten ruoan piti maistua sekä kylmänä että kuumana, sekä ennen että jälkeen jännittävien vuoristorata-ajeluiden.

Syntymäpäiväkakuksi muotoutui tänä vuonna ihana Pina Colada – pavlova, jonka resepti tulossa pian. Lisäksi ruokalistalta löytyi herkullista quinoa-salaattia, uunissa grillattua kanaa, savulohileipiä, Lintsi-päivän kunniaksi pop cornia sekä näitä herkullisia ja hyvän näköisiä, makean suolaisia persikka-vuohenjuustoherkkuja !  

DSC07624.jpg

Persikka – vuohenjuustoherkut 

Nämä suolaisen makeat pikku – piiraat ovat kesäisempi vaihtoehto syystalven suosikeilleni, vuohenjuustokukkasille
Valmista lehti- tai torttutaikinaa käyttämällä herkut eivät tarvitse etukäteisvalmisteluita tai hurjaa määrää ainesosia, mikä tekee niistä nopean ja hyvännäköisen herkun vaikkapa juhannusmökille. Vuohenjuuston seuraksi kannattaa testata nyt sesongissa olevia, mehukkaita donitsi-persikoita. 

  • paketti lehti- tai torttutaikinalevyä 
  • paketillinen vuohenjuustoa tai purkki pehmeää chevreä 
  • neljä (donitsi-)persikkaa
  • kourallinen suolattuja pistaasipähkinöitä
  • hunajaa 
  • mustapippuria 
  • (yksi kananmuna voiteluun) 

​Leikkaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia neliöiksi. 
(Voitele kananmunalla halutessasi.) 
Siivuta jokaisen neliön päälle kolme ohuen ohutta siivua vuohenjuustoa tai levitä pehmeää chevreä tasaisesti. 
Lohko (donitsi-)persikat tasaisiksi paloiksi ja asettele vuohenjuuston päälle. 
Pilko pistaasipähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi ja levitä herkkujen päälle. 
Viimeistele hunajalla ja mustapippurilla. 
Paista 200 C asteisessa uunissa noin 15-18 minuutin ajan ja lisää vielä kypsien piiraiden päälle hunajaa halutessasi. 

Nautiskele alkupalana suosikkikuohuvan kera ! 

DSC07607.jpg

DSC07618.jpg

DSC07608.jpg

DSC07612.jpg

DSC07625.jpg

DSC07619.jpg

Koti Ruoka ja juoma