34th Day of Autumn

Norjalainen lohipiiras  

DSC04798-2.JPG

Nykyinen kotikaupunkini on maailman sateisimpia paikkoja.
Siksi, kun tällä viikolla aurinkoinen lämpöaalto iski, on jokainen mahdollinen hetki viettety ulkona. 
Välillä opiskellessa, suurimmaksi osaksi sitä vältellessä, vaellellen, jäätelöä syöden, kirsikkapuita ihaillen sekä tietenkin picnicejä viettäen. 
Täydellinen picnic-eväs on edellisenä iltana kätevästi valmistuva, seuraavana päivänä vieläkin paremmalta maistuva lohipiiras.
Reseptin mukana muutama postikortti suoraan Norjan kauneimmasta kaupungista 🙂

DSC04793.JPG

Pohja

Tämä pohja sopii kaikenlaisiin suolaisiin piiraisiin. Toimivuutta on testattu jo kahden sukupolven ajan ja varmasti jatkossa piiraita tulee näkymään muillakin herkkutäytteillä. Norjan kevääseen tuntui lohitäyte sopivan parhaiten. 

Ohjeella tulee sopiva pohja piirasvuokaan. Tuplaamalla määrät, tulee pohjasta sopiva uuninpeltiin ja isompaan nälkään. 

100 g   voita
100 g   creme fraichea / kermaviiliä tms. 
2½ dl   vehnäjauhoja ( osan voi korvata esim. ruis- tai spelttijauhoilla )
1 tl       leivinjauhetta
1 tl       suolaa
(2 rkl    vettä)

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää joukkoon pehmennyt voi sekä creme fraiche.
Pyörittele palloksi ja lisää vettä tarvittaessa.

Painele piirasvuoan pohjalle ja laidoille tasaisesti sormilla.
Laita kylmään jäähtymään vähintään 15 minuutiksi.
Pistele haarukalla reikiä ja paista 200C-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuutin ajan. 

DSC04796.JPG

Täyte

Tuoreita kevään raaka-aineita ei kannata pilata liialla maustamisella. Vain aidot maut hurmaavat tässä piiraassa. 

400 g   tuoretta tai kylmäsavustettua lohta
( sitruunamehua, suolaa ja pippuria )
puolikas parsakaali tai puoli punttia tuoretta patsaa
4-6       kevätsipulia

3         kananmunaa
1,5 dl  kevytkermaa (maito+kerma)
suolaa
pippuria
tilliä tai tuoreita yrttejä

Pilko parsakaali ( tai parsa ) ja höyrytä noin 8 (tai 5 ) minuutin ajan.
Pilko kevätsipuli ja kuullota hetki pannulla.
Sekoita vihannekset sekä sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettu lohi.
Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle.

Sekoita keskenään munat, kerma maito sekä mausteet ja kaada lohitäytteen päälle. 

Paista 200 C-uunin alatasolla noin 30 minuutin ajan ja nauti ulkoilmassa !

DSC04801.JPG

 

Koti Ruoka ja juoma

33rd Day of Autumn

Keväinen parsarisotto kampasimpukoilla 

Syksyisestä blogin nimestä huolimatta, pidän kovasti myös keväästä ja sen mauista. 

Mielestäni kevät maistuu tälle; sitruunaiselle risotolle, kampasimpukoille, kylmäsavulohelle, tuoreelle parsalle sekä herneenversoille.

DSC04626 (2).jpg

Parsarisotto

1 rkl   voita
2 rkl   oliiviöljyä
2        shalottisipulia
2        valkosipulin kynttä
5 dl     risottoriisiä
1½ dl  valkoviiiniä
1 l       kasvislientä    (maustettuna esim. tuoreella persiljalla, herneenversoilla, pippurilla sekä yrteillä) 
3 rkl   mascarponea
1/2     sitruunan mehu (sekä raastettu kuori)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria 
parmesan-juustoa    

n. 400 g tuoretta vihreää parsaa 

Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa laakeassa wokkipannussa tai suuressa kattilassa. (Riisi tarvitsee tilaa turvota.)
Lisää risottoriisi ja kuullota varovasti sekoitellen. Lisää tarvittaessa loraus oliiviöljyä. 
Kaada valkoviini riisin ja sipulien joukkoon ja anna hiljalleen porista pois.

Ala lisäämään lähes kiehuvan kuumaa kasvislientä pikkuhiljaa kahvallista mukia apua käyttäen. 
Anna aina edellisen liemierän imeytyä, ennen seuraavan lisäämistä.
Anna risoton tekeytyä noin 15-18 minuuttia, lientä säännöllisesti lisäten ja kypsyyttä testaillen.

Risoton tekeytyessä, kuori varovasti parsat, poista kova valkea osa ja pilko ne. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin 4-5 minuutin ajan. 

Kun risotto on lähes kypsää, al dente, lisää mascarpone ja sitruunanmehu sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele myös joukkoon parsat sekä runsas määrä parmesania. 

DSC04624 (2).jpg

Pariloidut parsat ja kampasimpukat 

20   kampasimpukkaa

5     vihreää parsaa

Kuori varovasti parsat ja halkaise kahtia tai neljään osaan pituussuunnassa.

Mausta kampasimpukat suolalla ja mustapippurilla.

Paista parilalla öljyssä ensin parsat kypsiksi ja sitten kampasimpukat varoen molemmilta puolilta.

Viimeistely

Kokoa lautasille parsarisotto ja koristele herneenversoilla sekä kylmäsavulohella. 
Täydennä annos pariloiduilla parsoilla sekä kampasimpukoilla ja nauti keväisen valkoviinin kera. 

DSC04627 (2).jpg

 

 

Koti Ruoka ja juoma