24th Day of Autumn

Baked Alaska (eli uunijäätelö)

Yksi minun ja äitini suosikki jälkiruista, Paistettu Alaska !

vaasa ruokaa 128.jpg

kakku- tai kääretorttupohjaa , esim.:

4       kananmunaa
1½dl sokeria
1dl    perunajauhoja
½dl   vehnäjauhoja
½dl   kaakaojauhetta

1tl     leivinjauhetta
2tl     vaniljasokeria

jäätelöä
vadelmia ja karpaloita tai suosikkihedelmiä tai -marjoja

(kookos)kinuskia:

1dl kookosmaitoa tai kuohukermaa
1dl (fariini)sokeria
nokare voita

marenkia: 

1dl sokeria
3    valkuaiset

vaasa ruokaa 129.jpg

Aloita herkullisen ja näyttävän jälkiruoan valmistaminen hyvissä ajoin kääretorttupohjasta.

Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Nostele kuivat aineet varovasti munavaahdon joukkoon.

Levitä tasaisesti leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja paista 200 C-asteessa noin 8-10 minuuttia. 

Anna kääretorttupohjan jäähtyä rauhassa ja leikkaa siitä tarjoiluastian kokoinen palanen uunijäätelöä varten.
Myös reunat kannattaa vuorata jäätelön suojaamiseksi. 
Voit pakastaa loppuosan valmiiksi seuraavaa kertaa varten.

Aloita kinuskin valmistus mittaamalla kaikki ainekset pinnoitettuun kattilaan.
Keittele miedolla lämmöllä, varovasti sekoittaen noin 20-30 minuutin ajan, kunnes seos on tasaisen paksua ja kauniin ruskeaa.
Sekoita marjat tai hedelmät joukkoon antamaan makua.
Säästä kauneimmat koristeiksi.

Vatkaa vielä sokerit ja valkuaiset kovaksi marenkivaahdoksi.

Kokoa annokset.
Ensin kakkupohja.
Puolet kinuski-marjaseoksesta.
Sitten pakastinkylmä jäätelö mahdollisimman isona palana.
Loppuosa kinuskista.
Viimeisenä kauniisti pursottaen tai lusikalla levittäen marenki.

Paista 200C-asteisessa uunissa, keskiylhäällä noin 4 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Koristele marjoilla tai hedelmillä ja nauti heti !

Uunijäätelö ei odota syöjiä vaan syöjät odottavat uunijäätelöä. 
Tämä jälkkäri on varmasti odotuksen arvoinen. 

vaasa ruokaa 127.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

23rd Day of Autumn

Bouillabaisse norjalaisittain kahdelle

DSC04272.jpg

Monet ruokakaupan antimista Norjassa eivät ole kovin edullisia.
Monen hedelmän kappalehinta on kalliimpi kuin Suomen kilohinta..

Onneksi herkullisia poikkeuksiakin löytyy

1) lohi, kaikissa muodoissaan, kokonaisena, fileinä, medaljonkeina, kylmäsavustettuna, lohipihveinä… (ainoa puute on lämminsavulohi)
2) luomumaito (edullisempaa kuin tavallinen !)
3) jättikatkaravut sekä simpukat 
4) pakastemarjat

Suomessa yksi suosikkiruistani, scampit, eivät kuulu tavalliseen opiskelijabudjettiin, mutta täällä ne ovat edullisempia kuin kana. 
Myös lohi on herkullista, tuoretta sekä ilahduttavan läheltä. Lähes kaikista kaupunginosan taloista (myös opiskelija-asuntolasta) näkee meren. 

Eilen, naistenpäivän kunniaksi, päätimme testata Bouillabaissea norjalaisittain.
En aiemmin ole ollut suuri keittojen ystävä, mutta tästä tuli välitön suosikki!
Tunnin makumatka Ranskaan.

Valmistuskin oli helppoa, varsinkin ennakko-oletuksiin nähden.

DSC04274.jpg

½    chili

½    keltasipuli
2     valkosipulin kynttä
3     tomaattia
3     kevätsipulia
2rkl tomaattipuretta
3dl  kala/äyriäislientä
1dl  valkoviiniä
(sahramia)
suolaa
pippuria

200g  lohifileetä

scampeja, simpukoita ja muita mereneläviä maun mukaan (esim. paistettua siikaa, ahventa ja katkarapuja)

valkosipulia
kirsikkatomaatteja

creme fraichea
persiljaa

DSC04275.jpg

Pilko sipulit, tomaatit sekä chili.
Kuullota chiliä ja valko- sekä keltasipuleita pannussa tai kattilassa.
Lisää tomaatit ja kevätsipulit ja anna hieman pehmetä.
Lisää tomaattipure, liemi, valkoviini, ripaus sahramia sekä suola ja pippuri.

Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuutin ajan.

Pilko lohi suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuori ja puhdista scampit ja valuta valmiit sinisimpukat tai kypsennä tuoreet. 

Paista scampit (sekä ahven, kuha, tms.) valkosipulin kanssa erillisessä pannussa ja lisää loppuvaiheessa kirsikkatomaatit, joissa päällä viillot. 

Lisää lohipalaset liemen joukkoon ja kypsennä muutaman minuutin ajan juuri ja juuri kypsiksi.

Kokoa lautaselle lohi ja liemi sekä päälle scampit, sinisimpukat sekä kirsikkatomaatit (sekä paistettu kala).

Täydennä persiljalla maustetulla creme fraichella tai aiolilla.

Nauti välittömästi, lämpimän patongin sekä valkoviinin kera. 

DSC04276-2.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat