128th Day of Autumn – Taco Bowl

Taco Bowl

DSC08831-2.jpg

Koska vappu osuu tänä vuonna harmillisesti viikonlopulle, kannattaa juhlinta aloittaa viimeistään aaton aattona, perjantaina, näillä herkullisilla ja näyttävillä tacokulhoilla. Maailmalla supertrendikkäät kulhot muuttuvat entistäkin houkuttelevammiksi, kun kulhonkin voi syödä ! Paperia kannattaa varata lähelle reilusti 🙂 Kulhot voi jokainen maustaa oman makunsa mukaan, meidän koeversiossamme yhdistyi tulinen chorizo, herkulliset jättiravut, pehmeä avocado, terveellinen ruskea riisi, runsaalla korianterilla maustettu pico de gallo sekä creme fraiche. Pohjan kasasimme maukkaista salaateista. Vapun aloittajaisiksi suosittelen tacokulhoja jääkylmän Solin sekä limesiivun kera !     

DSC07508.jpg

DSC07509.jpg

Tacokulhot (neljälle) 

  • paketti pehmeitä vehnätortilloja
  • ruokaöljyä 

Lämmitä tortillalevyjä yksitellen mikrossa noin 10-20 sekunnin ajan, jotta ne hieman lämpenevät ja pehmenevät. 
Sivele levyt molemmin puolin ruokaöljyllä ja taivuta varovaisesti uunin kestäviin kulhoihin yksittäin (esim. Arabian teema). 
Toista sama jokaiselle tortillaletulle ja nosta 180 C -asteiseen uuniin noin 5-10 minuutiksi, kunnes reunat saavat hieman väriä ja letut kovettuvat.
Nosta uunista ja anna jäähtyä. Nosta varovasti kulhoista. 

Tumma riisi 

  • 1 dl tummaa pikariisiä
  • yhden limetin mehu 
  • suolaa + korianteria
  • loraus soijaa sekä hunajaa
  • 100 g keitettyjä kidney – papuja (esim. GoGreen) 

Keitä riisi suolatussa vedessä kypsäksi ja viilennä. 
Sekoita joukkoon kidney-pavut ja mausta maun mukaan limetillä, suolalla, hunajalla sekä korianterilla. 

tortilla kulho .jpg

Pico de Gallo 

  • 3 suurta ja kypsää tomaattia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 shalottisipuli
  • puolikas mieto punainen chili tai säilyke-jalopenoja maun mukaan 
  • yhden limetin mehu 
  • loraus oliiviöljyä 
  • suolaa + sokeria + pippuria
  • runsaasti tuoretta korianteria 

Pilko tomaatit, chilit ja sipulit ja poista chilistä siemenet. 
Sekoita kaikki aineet yhteen ja mausta maun mukaan. 
Anna levätä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. 

Chorizo + jättiravut 

  • 150 g chorizoa 
  • 200 g jätti / tiikeriravun pyrstöjä
  • puolikkaan limetin mehu + loraus soijaa 
  • valkosipulin kynsi 

​Sulata jättiravut juoksevan jääkylmän veden alla ja marinoi limemehun, soijan sekä valkosipulin kanssa.  
Kuutioi chorizo ja kypsennä kuumalla pannulla. Säästä chorizoista valunut rasva ja nosta makkaranpalat pannulta.
Nosta jättiravut marinadin kera pannulle ja kypsennä chorizon rasvassa.   

super_bowl.gif

Kokoaminen 

  • taco – kulhoja
  • maukasta salaattia (esim. baby – pinaatti + lollo rosso) 
  • tummaa riisiä 
  • pico de galloa
  • chorizoa + jättirapuja 
  • avocadoa
  • creme fraichea
  • korianteria sekä limeä koristeluun 

Valmistele kulhot ja riisi etukäteen.
Kokoa pohjalle herkullista salaattia ja päälle täytteitä maun mukaan.
Syö haarukalla tai servetin avulla sellaisenaan jääkylmän oluen kera ! 

Hauskaa ja aurinkoista vappua kaikille ! 

DSC08816.jpg

super bowl .jpg

Koti Ruoka ja juoma

127th Day of Autumn – Aasialaiset lohiburgerit

Aasialaiset lohiburgerit 

DSC08801.jpg

DSC08790.jpg

Viime lauantaina vietimme ihanan rauhallista koti-iltaa ystävämme luona. Toiveena oli nopeaa ja herkullista ruokaa, joka vielä sopisi valmistujaisjuhlista jääneen puolikuivan shampiksen kera. 

Aasialaisissa ruissa makeutta löytyy kastikkeista ja päätinkin pitkän chorizo- ja lihaputken jälkeen pyöräyttää aasialaishenkiset burgerit, nopeasti valmistuvilla lisäkkeillä ja minuuteissa kypsyvällä ihanan rasvaisella lohella. 

Tykkään etsiä erityisesti ruoka- ja sisustusinspiraatiota ulkomaisista blogeista sekä Pinterestistä. Lohiburgereita ovat molemmat täynnä, mutta lähes kaikissa resepteissä lohi oli jauhettu murekepihviksi. Mielestäni nahan läpi paistettu ja hyvin marinoitu tuore lohi toimii kuitenkin paljon paremmin – ja valmistuu nopeammin. 

Osterimarinoidun lohen lisäksi kätkimme ruissämpylöiden sisään wasabi-creme fraichea, hölskytyskurkkuja sekä sesamöljyssä marinoitua kevätsipulia ja avocadoa. Burgeritäytteitä valmistellessa uunissa valmistuivat kuin itsestään rapeat ja suloisen makeat palsternakka-ranut 🙂 

DSC08792.jpg

DSC08798-2.jpg

Palsternakka – ranskalaiset (neljälle) 

Valmistele ensin palsternakka-ranskalaiset ja laita uuniin noin puoli tuntia ennen ruokailua. 

  • 400 g palsternakkaa
  • (sesam)öljyä 
  • suolaa

Kuori ja pilko palsternakka tasai kokoisiksi tikuiksi. 
Sekoita öljyn sekä suolan kanssa ja paista 200 C asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan. 

DSC08804-2.jpg

DSC08811-5.jpg

DSC08788.jpg

Lohi – burgerit (neljälle) 

  • 500 g lohta
  • suolaa + pippuria
  • 2 rkl sesamöljyä 
  • 2 rkl teriyaki / osterikastiketta
  • 1 tl srirachaa 
  • 1 tl kalakastiketta
  • 2 tl hunajaa 

Leikkaa lohi tasapaksuiksi paloiksi, älä vielä poista nahkaa.
Mausta lohi suolalla ja pippurilla sekä sekoita marinadi. 
Anna maustua muutaman tunnin ajan jääkaapissa. 
Paista kuumalla pannulla ensin nahan läpi ja sitten hetki toiselta puolen. Varo kypsentämästä liikaa. Poista nahka ennen tarjoilua. 

Hölskytyskurkut

  • vajaa puolikas kurkusta
  • 1-2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl vettä
  • 2 tl hunajaa tai sokeria 
  • suolaa 
  • (korianteria tai ruohosipulia) 

​Viipaloi kurkku juustohöylällä ja sekoita kunnolla muiden ainesten kera. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki enen tarjoilua.

Wasabi – creme fraiche

  • yksi purkki kevyintä creme fraichea
  • 2 tl wasabia tai maun mukaan
  • ripaus suolaa + sokeria + pippuria  

Kevätsipuli + avocado 

  • yksi isoa tai kaksi pientä avocadoa
  • puolikas puntti kevätsipulia
  • sesamöljyä 
  • suolaa + pippuria + korianteria

Poista avocadosta kivi ja viipaloi terävällä veitsellä kuoressaan. Koverra hedelmäliha lusikalla. 
Viipaloi kevätsipuli. Sekoita avocadon sekä kevätsipulin joukkoon loraus sesamöljyä ja mausta kevyesti. 

Hampurilaisiin

  • ruissämpylöitä 
  • paistettua lohta 
  • wasabi – creme fraichea
  • hölskytyskurkkuja
  • avocadoa + kevätsipulia 

Paahda vielä ruissämpylät kuumalla pannulla molemmin puolin. 
Kokoa hampurilaiset varovasti ja nauti palsternakkaranujen sekä puolikuivan viinin tai oluen kera 🙂 ! 

DSC08806.jpg

DSC08789.jpg

DSC08796.jpg

Koti Ruoka ja juoma