16th Day of Autumn

Syksy alkaa olemaan lopussa ja huomenna koittaa uudet tuulet vaihto-opintojen merkeissä ! 

Blogi toivottavasti päivyttyy myös kevään aikana, uusissa maisemissa sekä tunnelmissa. 

Tässä postauksessa pääosassa ovat ihanat kakkutikkarit eli cake popsit. 
Olkoon ne siis väliaikainen läksiäislahja kaikille ystävilleni sekä blogia lukeneille.

suklaa 1.jpg

Ihanat kakkutikkarit

Kakkutikkarit ovat uudempi tuttavuus, jotka varmasti ovat tulleet jäädäkseen kotipippaloiden napostelupöydässä ! 
Cake popsit ovat kuin raakaa kakkutaikinaa, paistettuna, pyöriteltynä ja dipattuna valkosuklaaseen. Kovin pahoja ne eivät siis vain voi olla. 

Popsien valmistukseen kannattaa varata reilusti aikaa, pohja kannattaa paistaa jo edellisenä iltana. Niiden teko vaatii aikaa sekä sormien sotkemista suklaataikinaan. Leipominen on onneksi lähes yhtä mukavaa kuin se näky, kuinka nopeasti tikkarit katoavat tarjoiluastiasta.

Pohja

2,5 dl   vehnäjauhoja
2,5 dl   sokeria
1 dl      kaakaojauhetta
2 tl       leivinjauhetta 
2 tl       vaniljasokeria
ripaus  suolaa

1         kananmuna
1 dl     maitoa
50g    sulatettua margariinia
1,5 dl  kiehuvaa vettä

Taikina tehdään vastoin perinteisiä leviontaohjeita, ulkomaisten blogien sekä Valion innoittamana. 

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää sitten kananmuna, maito sekä sulatettu margariini.
Vatkaa voimakkaasti, kunnes aineet ovat kunnolla sekoittuneet ja massa on ”mämmimäistä”.

Kiehauta sitten vesi ja lisää seokseen.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 180C-asteessa noin 35 minuuttia, kunnes pohja on kypsä, mutta edelleen veden ansiosta kostea. 

Anna pohjan jäähtyä ja murusta se sitten haarukan avulla tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä viileässä muutaman tunnin ajan.

suklaa 2.jpg

Tuorejuustomassa

200g   Philadelphia-tuorejuustoa
75g     voita tai margariinia
1 rkl    kaakaojauhettea
2 rkl    vahvaa kahvia
(2 rkl   appelsiini- / kermalikööriä)
1/2 pkt tomusokeria

Sulata voi ja sekoita siihen muut tuorejuustomassan ainesosat. Tarkista maut ja koostumus.
Sekoita viilentynyt ja levännyt kakkupohjamassa sekä tuorejuustoseos keskenään. Massan tulisi olla kiinteää ja helposti muotoutuvaa.

Pyörittele massasta yhtä suuruisia palleroita leivinpaperille. Yhdestä annoksesta tulee noin 40 tikkaripalleroa. 
Jäähdytä pallot jääkaapissa tai pakastimessa.

Valkosuklaakuorrute

250 g valkosuklaata sulatettuna
(kermaa tai voita)

Sulata valkosulkaa ja lisää tarvittaessa tilkka kermaa tai nokare voita. 

Aseta jäähtyneisiin suklaapalleroihin tikkaritikku, cocktailtikku tai cocktailhaarukka ja dippaa sulatetussa valkosuklaassa. 

Koristele mielen mukaan, esim. suklaakoristeilla, strösseleillä, vaahtokarkeilla tai pähkinärouheella. 

suklaa blogi.jpg

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Höpsöä

15th Day of Autumn

Tapasilta !

Eräänä perjantai-iltana päätimme nauttia espanjalaisista mauista.
Seuraavat ohjeet sopivat niin yhdessä kuin erikseenkin nautittaviksi. 

marras ja joulukuu 095.JPG

Tapaslihapullat

400g naudan paistijauhelihaa
1       sipuli
3       valkosipulin kynttä
(1      punainen chili)
3 rkl  aurinkokuivattuja tomaatteja 
1 rkl  aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1/2 dl kermaa
2 rkl   korppujauhoja tai 2 hapankorppua murskattuna
1-2    kananmunaa
suolaa
pippuria
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
3 rkl  häränlihafondia

Ota jauheliha lämpenemään ja laita korppujauhot kermaan turpoamaan.

Pilko sipulit, valkosipulin kynnet, aurinkokuivatut tomaatit sekä chili.

Kuullota niitä aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä, kunnes ovat pehmenneet.

Sekoita keskenään kaikki ainekset, mausta ja pyörittele tasakokoisiksi pulliksi leivinpaperille.

Sudi esim. pullasudilla jokaisen pullan päälle hieman häränlihafondia kauniin paistopinnan aikaansaamiseksi. 

Paista 200C-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes ovat kypsyneet. 

tiina blogi.png

Tapas-bataatit

1   iso bataatti
3   valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
makeaa chilikastiketta
suolaa
chili- tai paprikajauhetta
tuoreita tai kuivattuja yrttejä

Huuhdo bataatti hyvin ja pilko isoiksi ”maalaisranskalaisiksi”.
Sekoittele kulhossa bataatti mausteiden ja kastikkeiden kanssa ja asettele uuninpellille.

Paista 225 C-asteessa noin 25-35 minuutin ajan tai kunnes bataatit ovat pehmenneet ja kuoret paahtuneet kauniiksi. 

marras ja joulukuu 098.JPG

Tapas-aioli

Hyviä ohjeita aioliin on netti täynnä, mutta mikään aidosti kananmunasta ja öljystä tehty, ei ole ollut täysin mieleeni.
Tämä kastike sopii kaikenlaiseen dippailuun, myös tapasteemaiseen. 

1 prk   creme fraichea
1-2      valkosipulin kynttä
makeaa chilikastiketta
suolaa

marras ja joulukuu 109.JPG

Tapas-tomaattikastike

Samalla, kun bataatit ja lihapullat paistuvat uunissa, ehtii herkullinen tomaattikastike hautua liedellä. 

250g    miniluumutomaatteja
2          valkosipulin kynttä
1          sipuli
1          chili
3 rkl     aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl     aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
valkoviiniä
valkoviinietikkaa
suolaa
pippuria
reilusti sokeria
tuoreita tai kuivattuja yrttejä

Pilko sipulit ja kuullota aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä.
Lisää tomaatit sekä chili ja anna pehmetä. Lisää öljyä tarvittaessa.

Lisää valkoviini, valkoviinietikka ja mausteet.

Anna kiehua miedolla lämmöllä noin puolen tunnin ajan kunnes maut ovat sekoittuneet ja tuloksena on kauniin punainen tomaattikastike.
Tarkista maut ja tarjoile tapasherkkujen dippinä tai vaikkapa pastakastikkeena ! 

 

Tarjoile tapakset vaikkapa paistettujen calamarien, patongin sekä herkullisten juustojen kera perjantai-illan kunniaksi !

marras ja joulukuu 101.JPG

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY