14th Day of Autumn

Lohiwokki

Wokki voi kuulostaa arkiselta ja tavalliselta. Tämän wokin mausteet sekä värikkyys nostavat kuitenkin tämänkin ruokalajin arjen yläpuolelle.
Wokissa maistuu ainakin suolainen, makea, karvas sekä hapan. Ohje oli jo unohtunut kesän aikana, kunnes ihana ystäväni pyysi minua sitä jälleen tekemään.
Kesällä maistuvat salaatit ja jäätelö, talvella pimeyden keskellä värikäs lohiwokki

vaasa ruokaa 161.JPG

Osteri-lohi

500g   lohta

mustapippuria
suolaa
(sitruunapippuria)

puolikkaan limetin mehu
makeaa soijakastiketta (Ketjap Manis)
makeaa chilikastiketta
seesamiöljyä
loraus hunajaa
wasabia

osterikastiketta

Wokin tekeminen kannattaa aloittaa lohesta.
Pilko lohi suupalan kokoisiksi kuutioiksi ja mausta ensin mausteilla.
Sekoita sitten erillisessä kulhossa marinadin ainekset haarukalla vatkaten ja kaada lohen päälle.
Anna tekeytyä viileässä paistoon saakka. 

Paista lohet nopeasti tulikuumalla pannulla öljyssä, lisäten vielä paistovaiheessa osterikastiketta karamellisen paistopinnan aikaansaamiseksi.

vaasa ruokaa 167.JPG

Aasialaiset vihannekset

En tiedä kasvaako Aasiassa porkkana, mutta makunsa vihannekset saavat aasialaisista kastikkeista.
Vihannekset voi valmistella ja paistaa samalla kun lohi vielä marinoituu.

4   porkkanaa
2   sipulia
3   valkosipulin kynttä
1   punainen chili
2   eri väristä paprikaa
puolikas purjo
puolikas kesäkurpitsa

suolaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. Provencale)
oliiviöljyä
makeaa chilikastiketta

Kuori ja pilko muut vihannekset veitsellä suupalan kokoisiksi ja suikaloi pesty porkkana juustohöylää apuna käyttäen. 
Sekoita isossa kulhossa mausteet, kastikkeet sekä vihannekset keskenään.

Paista öljyssä isossa wokkipannussa.

Keitä samalla riisit tai nuudelit kypsiksi.

Kun vihannekset ovat kypsyneet, heitä joukkoon myös nopeasti pintapaistetut lohikuutiot sekä riisit tai nuudelit.

Tarkista maut, lisää tarvittaessa soijaa, makeaa chilikastiketta sekä osterikastiketta.

Tarjoile esim. lehtipersiljan, korianterin sekä pähkinöiden kera ! 

Juomasuositus : olut, ginger ale limetillä tai aprikoosi-jasmiinikivennäisvesi. 
 

vaasa ruokaa 164.JPG

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

13th Day of Autumn

DSC00682.jpg

Tuore herkkupyttipannu

En ole koskaan ollut keitettyjen perunoiden ystävä. Uudet perunat, varsinkin viilentyneinä ovat kuitenkin aina, muiden, erityisesti äitini ihmetykseksi olleet suosikkejani. Pienenä nautin kylmistä perunoista ruisleivän päällä, tämän vuoden aikana olen löytänyt myös perunasalaatin, jos tätä sellaiseksi voi sanoa. Ennemminkin kyseessä on tuoreversio pyttipannusta, höystettynä suosikkimauillani !

DSC00688 - Version 2.jpg

Seuraavassa ohjeessa yhdistyy menneen kesän maut ja se antaa energiaa. Parhaimmillaan se on sunnuntaibrunssilla, valmistelut voi tehdä jo edellisenä iltana!
Hyvin salaatti sopii myös vaikkapa saunailtaan tai tenttiviikon lohturuoaksi 🙂
 

Ohje

0,5 kg siikliä tai muuta kiinteää kesäperunaa
2-3      shalottisipulia tai kesän punasipulia
sitruunamehua
öljyä
balsamicoviinietikkaa
suolaa
pippuria
sokeria

100g  (mini)luumutomaatteja
100g   kurkkua
1         vihreä omena
puolikas ruukullinen salaattia (esim. tammenlehvä tai baby pinaatti)
200g   lämminsavulohta
100g   pekonia   
(herneenversoja koristeluun)

(paistettu kananmuna)

DSC00699 - Version 2.jpg

Salaatin valmistaminen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Kuori keitä ja kuutioi perunat. Kesällä kuoriminenkaan ei ole välttämätöntä. 

Silppua sipuli ja yhdistä perunoiden kanssa. Lisää viinietikka, öljy, sitruunamehu sekä mausteet.
Anna tekeytyä viileässä mielellään seuraavaan päivään. Peruna saa makua ja sipulin maku lievenee marinoitaessa. 

Pilko kurkut ja tomaatit, salaatti sekä omena.
Kuutioi ja paista pekoni.
Revi lohesta suupalan kokoisia paloja.

Yhdistä kaikki aineet keskenään, tarkista maut ja mausta tarvittaessa !
Nälän ollessa suuri, voit paistaa päälle vielä kananmunan, mikä lisää pyttipannuvaikutelmaa. Sunny side up ja mustapippuria päälle !

Nauti hyvässä seurassa ja tuo kesä hetkeksi takaisin 🙂

 

DSC00694 - Version 2.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY