10th Day of Autumn

keitto_2.jpg

 

Viettelevä juuressosekeitto

 

Tämä resepti on alunperin Valion, mutta kimmoke sen tekoon on tullut aivan jostain muualta, eräältä työväenopiston ruokakurssilta. Keitto oli niin hyvää, että sitä oli pakko tehdä vielä uudestaan ja jakaa siitä pieni muunnelma tänne, teidän iloksenne. Keitto on mutkaton ja viettelevän makuinen. Se sopii mainiosti lounaaksi tai syysiltojen lämmittäjäksi. Nauttikaa!

 Keittoon tarvitset:

1 iso sipuli

1 bataatti (noin 500g)

3 porkkanaa

1 valkosipulinkynsi

8 dl vettä

1 ½ kasvisliemikuutiota

1 pkt Koskenlaskijasulatejuustoa

1 dl maitoa/vettä

suolaa

mustapippuria

paahdettuja kurpitsansiemeniä

 

Kuori ja kuutioi sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää ne ja valkosipulinkynsi kiehuvaan kasvisliemeen. Keitä noin 30 min, niin että juurekset kypsyvät.

Soseuta keitto ja lisää juusto keittoon nokareina. Lisää myös maito ja anna keiton vielä kiehua hetki. Mausta keitto ja tarjoile se paahdettujen kurpitsansiemenien kera. 

kuva.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Opiskelu

9th Day of Autumn

omena1.jpg

Harvoin olen nähnyt äitini syövän omenapiirasta edes kaipaamatta vaniljakastiketta sen kylkeen.
Vielä harvemmin olen nähnyt isäni nuolevan lusikan ja lautasen lisäksi vielä kakkulapionkin. 
Tässä piirassa lienee siis jotakin erityistä. Ihanassa omena-unelmapiiraassa voiseen murotaikinapohjaan yhdistyy kanelinen omenatäyte, jonka kruunaa uunissa kauniin rusketuksen saava marenki. Piiras on ylellinen, kaunis, herkullinen ja muutenkin juuri sopiva syksyiseen sunnuntaihin, mutta ainesosat maksavat vain alle puolet siitä, mitä omenahyve-leivos Helsingin keskustan kahviloissa. Piiras on hieman vaativampi kuin vaikkapa edellisen viikon postauksen mokkapalat, mutta työ varmasti palkitsee tekijänsä. Onnistumiseen vaaditaan hieman yli tunti aikaa ja keskittymistä, irtopohjavuoka sekä kaksi kattilaa. 

Omena-unelmapiiras

Murotaikinapohja

100g voita
2,5dl jauhoja
½tl leivinjauhetta
2rkl sokeria
2rkl vettä

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja jauhot ja sokeri sulaneeseen, aitoon voihin. 
Lisää tarvittaessa vettä ja pyörittele kullankeltaiseksi palleroksi. 
Painele taikinapallo tasaisesti korkeapohjaisen, pinnoitetun irtopohjavuoan pohjalle ja sivuille.
Laita vähintään 15 minuutiksi viileään jähmettymään.
Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
Paista uunin alatasolla 200C-asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes pohja on saanut kullanruskean ja rapean pinnan.
Aloita samalla valmistelemaan täytettä sekä marenkia.

omena2.jpg

Omenatäyte

4-5 omenaa
1dl vettä
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2rkl siirappia

4 keltuaista
puolikkaan sitruunan mehu
1dl vettä
25g voita
2rkl peruna- tai vehnäjauhoja
1tl kanelia

Kuori ja kuutioi omenat.
Sekoita ensimmäisessä kattilassa omenat, 1dl vettä, sokerit ja siirappi. 
Anna kiehua rauhassa, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet ja saaneet makua.

Mittaa toiseen kattilaan muut ainesosat ja kaada päälle valmis omena-siirappi.
Lämmitä ja kiehauta rauhassa säännöllisesti sekoittaen, kunnes seos paksunee.
Kaada omenaseos esikypsytetyn muropohjan päälle. 

Marenki

4 valkuaista
1,5dl sokeria 

Vatkaa varovasti erotellut valkuaiset ja sokeri kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. 
Pursota tai levitä omenatäytteen päälle.
Pienet epätasaisuudet ja pinnanmuodot eivät haittaa, vaan näyttävät kauniilta kun pinta ruskistuu. 

Laita koko unelmapiiras uunin alatasolle 200C-asteeseen noin 8 minuutiksi, tai kunnes marenki on hieman ruskettunut. 

Tarjoile hieman viilenneenä jälkiruokana, päiväkahvin kera tai muuten vain. 

omena3.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma