122nd Day of Autumn – Vietnamilaiset possurullat

Vietnamilaiset possurullat (neljälle) 

DSC08701-2.jpg
Uusi koti, uusi suosikkiruoka. 
Tämän kevään syödyin herkku on varmasti olleet nämä ihanat salaattiveneet, riisisalaatilla. vihreillä vihanneksilla sekä makeantulisella marinadilla maustetulla possulla tai kanala täytettynä. 
Salaattikääröt ovat ihanan rentoa ruokaa, vihannekset voi pilkkoa ja riisin maustaa etukäteen. Jokainen saa täyttää salaattinsa oman maun mukaan ja proteiini kypsyy pieneksi pilkottuna ja hyvin maustettuna muutamassa minuutissa. 
Herkkusienet tai valkosipulimajoneesi eivät muutoin yleensä sovi keittiööni, mutta tähän ruokaan ne kuuluvat. 
Lasiin valitsen aprikoosi-jasmiinikivennäisveden tai puolikuivan rieslingin tai gewurtstraminerin 🙂 

DSC08654.jpg

DSC08658.jpg

Salaattirulliin

  • cosmopolitan / rapeaa romaine – salaattia 
  • riisisalaattia 
  • makean tulista kanaa / possua
  • herkkusieniä 
  • avocadoa + kurkkua (+ paprikaa) 
  • pecan – pähkinöitä
  • korianteria + (thai)basilikaa + ruohosipulia / minttua 
  • valkosipulimajoneesia + sriracha – kastiketta 

DSC08695-2.jpg

DSC08683.jpg

DSC08696.jpg

Riisisalaatti 

  • 2,5dl jasmiiniriisiä 
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • puolen limetin mehu
  • loraus hunajaaa
  • 4 siivua pekonia pieninä kuutioina
  • 2 kevätsipulia varsineen 
  • 2 valkosipulin kynttä 
  • puolikas punainen chili 

Keitä riisi reilusti suolatussa vedessä ja anna jäähtyä. 
Pilko pekoni ja paista rapeaksi kuumenevassa pannussa. 
Kaada osa sulaneesta rasvasta pois ja lisää pilkotut kevätsipulit, valkosipulit sekä chili. 
Kuullota rauhassa miedolla lämmöllä. 
Sekoita sitten pekoniseos, riisi sekä chilikastike, hunajaja puristettu limemehu. Nosta jääkaappiin tekeytymään. 
Koristele vielä yrteillä ja limellä ennen tarjoilua. 

DSC08665.jpg

DSC08676.jpg

DSC08677-2.jpg

Makean tulinen possu + herkkusienet 

  • 500 g rypsiporsaan maustamattomia suikaleita 
  • suolaa + pippuria + vahvaa currya
  • 1 rkl (sesam)öljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • 2 rkl Ketjap Manis – kastiketta 
  • puolikkaan limen mehu
  • 2 valkosipulin kynttä + puolikas chili

+ 150 g herkkusieniä 

Pilko valkosipuli ja chili pieneksi. 
Sekoita marinadin ainekset keskenään. 
Mausta possu suolalla, pippurilla sekä currylla kauttaaltaan. 
Kaada marinadi joukkoon ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan. 
Paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan kypsäksi. 

Nosta possut pois pannulta ja lisää siivutetut herkkusienet. Paista pehmeiksi ja mausta tarvittaessa suolalla. 

DSC08677-3.jpg

DSC08702-2.jpg

Kokoaminen

Pilko kurkku, avocadot sekä paprika ohuiksi suikaleiksi. 
Koristele riisisalaatti, possukastike sekä vihannekset yrteillä, limelohkoilla sekä chilirenkailla. 
Levitä salaattilehden päälle riisisalaattia, possua, herkkusieniä, kasviksia sekä cashew-pähkinöitä. 
Mausta srirachalla, valkosipulimajoneesilla, yrteillä sekä limemehulla. 
Syö rullat sormin, servettipinon läheisyydessä, hyvien ystävien seurassa ! 

DSC08690.jpg

DSC08665-2.jpg

DSC08669-2.jpg

DSC08684.jpg

DSC08694-3.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

121st Day of Autumn – Runebergin kuppikakut

Runebergin kuppikakut

DSC08601-2.jpg

Runebergin tortuissa paras osa taitaa olla kuorrutus ja kostutus.
Päätinkin vihaisten katseidenkin uhalla hieman uudistaa kansallisrunoilijamme nimikkoleivoksen ulkonäköä. 
Olin supertyytyväinen leivosten ulkonäköön sekä makuun. Myös parin viikon takaiset kuivatut ruusut sattuivat sopimaan värimaailmaan. 
Maku on aika paljon makeampi kuin perinteisissä versioissa, mutta ainakaan pientä testiyleisöä se ei tuntunut haittaavan. 
Joulun viimeiset Anna´s pepparkakoritkin saivat uuden elämän mehevässä taikinassa. 
Vielä on aikaa tehdä oma erä huomisaamuksi !

DSC08574.jpg

Runebergin kuppikakut 

  • 150 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa 
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl murskattuja pipareita
  • 3/4 dl mantelijauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 2 rkl rommia 

Pehmennä voi ja vatkaa fariinisokerit joukkoon. 
Lisää kananmunat ja sekoita kunnolla. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen. 
Vuoraa muffinivuoka muffinivuoilla tai leivinpaperilla. 
Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja paista 175C-asteessa noin 20-25 minuutin ajan. 

Kostutus 

  • 3/4 omenamehua
  • 1/4 rommia 
  • loraus sitruunamehua

Sekoita ainekset ja lusikoi paistettujen muffinien päälle. 

Kuorrute 

  • 75 g tuorejuustoa
  • 2 rkl vadelmahilloa
  • loraus sitruunamehua
  • 3/4 – 1 pkt tomusokeria 

Vatkaa tuorejuusto ja lisää muut ainesosat ja tomusokeria pikkuhiljaa, halutun koostumuksen aikaansaamiseksi. 
Kuorruta muffinit runsaalla kuorrutuksella. 

Nauti makean viinin kera Runebergin päivän kunniaksi  🙂 

DSC08575.jpg

DSC08576.jpg

DSC08583.jpg

DSC08593.jpg

DSC08603.jpg

DSC08597.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma