Kesäinen salaatti

En olisi voinut aloittaa tätä projektia parempaan ajankohtaan. Kesällä paatuneinkaan lihansyöjä ei voi välttää tuoreita kasviksia. Hevi-osastot pursuavat maukkaita herneitä, mansikoita, vesimelonia ja porkkanoita. Aina ne eivät toki ole se edullisin vaihtoehto, mutta toisaalta Suomen kesä on ohi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan, joten nautitaan näistä nyt sen aikaa kun se kestää.

Varsinkin hellepäivinä tuntuu usein, ettei tee edes mieli lämmintä ruokaa. Toisaalta olen aina vähän karsastanut ajatusta siitä, että sitä pärjäisi pelkällä vihersalaattipohjaisella salaatilla. Halusin opetella tekemään salaatteja, jossa on paljon kasviksia, mutta myös hiilihydraatteja ja proteiinia.

Lounastunnista kului hyvä tovi salaatin tekoon, mutta lopputulos oli sitä mitä olin toivonutkin; täyttävä. Tähän salaattiin laitoin tavallisen vihersalaattipohjan (salaatti, tomaatti, kurkku) lisäksi tuoreita herneitä, babypinaattia, marinoitua punasipulia, mozzarellaa, pastaa ja Lidlin tuorepestoa.

Punasipulin marinoin tämän ohjeen mukaisesti; https://kotiliesi.fi/resepti/marinoitu-punasipuli/ Kotoa ei tosin löytynyt punaviinietikkaa, niin laitoin tavallista etikkaa. Sokerin korvasin stevialla.

Pastana käytin Torinon kaura-porkkanatortiglionia. Pakkauksessa vakuuteltiin, että yksi pasta-annos sisältää noin 1,5 porkkanaa. Porkkanan lisäksi vaihtoehtoina löytyy parsakaali- ja punajuuriversio. En osaa sanoa maistuiko pasta kovinkaan porkkanaiselta, mutta ainakin annokseen tuli lisää väriä ja toisaalta, jos samalla tuli syötyä huomaamatta porkkana niin en pistä sitä pahitteeksi.

Vinkkejä arjen ruuanlaittoon ja tietoa esimerkiksi satokauden kasviksista löysin tästä oppaasta:http://kuluttajaliitto.fi/wp-content/uploads/2016/01/Tuunausopas_s48_2012_aukeamittain.pdf

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Miksi loin tämän blogin?

Tämä ei ole kasvisruoka-, kilpirauhasravinto-, säästövinkki- tai laihdutusblogi ja kuitenkin on, tavallaan noita kaikkia. Blogin perustin, koska halusin lisätä kasvisten käyttöä ruokavaliossani. Kasvissyönnin aloitin lähes 30 vuotta sitten. Sen jälkeen olen aina välillä ollut sekasyöjä ja palannut välillä pescovegetaristiksi. Usein se on tarkoittanut vaikkapa pitkän työpäivän jälkeen lähinnä voileipien tekoa. Kasvikset ovat saattaneet loistaa poissaolollaan. Nyt haluan oppia syömään sen puoli kiloa kasviksia päivässä.

Nykyisin ruokavalioni on lähinnä fleksitarismia: tavoittelen kasvis- (ja kala)voittoista ruokavaliota, mutta saatan joskus syödä ravintolassa sen hampurilaisen tai spaghetti bolognesen, jos siltä tuntuu. Hyvin harvoin itse kokkaan mitään lihasta tai kanasta.

Halusin oppia tekemään ruokaisia salaatteja, hyödyntämään satokauden kasviksia, keventämään lounaita, vähentämään ruokakuluja ja nauttimaan terveellisemmistä herkuista. Pääsääntöisesti pyrin löytämään helppoja ja vaivattomia tapoja tehdä edellä mainittuja asioita. Blogini koostuu siis enimmäkseen edellä mainituista ohjeista, kuvista ja ajatuksista aiheisiin liittyen, mutta koska en ole tässäkään asiassa ehdoton, saattaa mukaan eksyä joskus kuva vaikkapa ravintola-annoksesta, joka ei ole terveellistä kasvisruokaa nähnytkään.

En laske kaloreita, mutta silloin tällöin olen punninnut kasvisten painon saadakseni realistisemman kuvan kasvisten määrästä. Esimerkiksi nyt tiedän, että 200 grammasta herneistä jää kuorimisen jälkeen alle 100 grammaa syötävää.

Olen huomannut asettelun ja estetiikan merkityksen. Värit ja joskus ihan arkisetkin astiat saavat vaikkapa sen herneiden syömisen mielekkäämmäksi.
Tervetuloa mukaan!
#kasvisruoka #kasvikset#kilpirauhasenvajaatoiminta#painonpudotus #säästäminen#hyvinvointi 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma