Lääkärinä keskellä avomerta

Miia inventoimassa Vahinen lääkevarastoja

Korona. Asia, josta on uutisoitu kevään varrella enemmän kuin mistään muusta ja joka on vaikuttanut miljardien ihmisten elämään. Lääkärin roolissa omassa terveyskeskustyössäni en ollut mukana koronan etulinjassa, mutta tilanne toki vaikutti sielläkin työnkuvaan ja aiheutti paljon erilaisia valmisteluja ja varotoimenpiteitä. Tilanteen kehittymistä tuli seurattua jatkuvasti ja käsitys taudista itsestään sekä tiedot siitä elivät koko ajan. Kun kesälomani alkoi, ajattelin ammatillisella tasolla hieman irtautua koronasta, mutta sitten ilmaantuikin hieman erikoisempi ammatillinen vastuu.

Lääkärinä keskellä avomerta

Kahdessa viikossa olisi valmistauduttava kuuden viikon purjehdukselle ja pitäisi myös sisäistää, mitä tarkoittaa lääkärinä toimiminen purjeveneessä, kun lähimpään rantaan on yli viikon matka. Kapteenimme Jarkko, useamman ylityksen kokeneena, selvitti minulle, että yleisiä tapaturmia veneessä ovat palovammat keittiössä sekä nyrjähdykset. Lisäksi usein vaivaa pahoinvointi kovassa merenkäynnissä. Okei, niistä selvitään kyllä. Veneellä on myös kenttäkirurgian välineistö ja mahdollisuus suonensisäiseen nesteytykseen. Normaalista purjehduksesta poiketen nyt mielessä koko porukalla pyöri myös huoli koronasta.

Mehiläinen Oy mukana Vahinen matkassa Karibialta Suomeen

Lähtökohta oli, että pyritään estämään viruksen pääsy paatille. Ennen lähtöä pidettiin omaehtoinen karanteeni parin viikon ajan. Terassit avautuivat ja kaupungit alkoivat taas heräillä eloon, mutta meidän porukka sulkeutui kotiin ja jätti juhannustanssit välistä. 72 tuntia ennen lähtöä kävimme yhteistyökumppanimme Mehiläisen laboratoriossa ottamassa covid-19 -näytteet, sekä viranomaisten vaatimuksesta että oman mielenrauhan vuoksi. Saimme Mehiläiseltä myös uskomattomalla aikataululla yksilöidysti tehdyt todistukset negatiivisista vastauksista, mikä mahdollisti matkustamisen.

Riskialttein kohta suunnittelussa oli siirtyminen Karibialle. Toki omalla tekemiselläkin voi vaikuttaa paljon, mutta tiedossa oli silti runsaasti julkisia paikkoja ja suljettuja tiloja suuren ihmismäärän kanssa. Esimerkiksi kolmen tunnin jonottaminen check-in -tiskille Pariisin Orly-lentokentällä täydellisessä kaaoksessa nostatti pientä huolta ja epätoivoa. Lohdutusta kuitenkin toivat KYRÖ Distilleryn tarjoamat käsidesit, joita kulutettiin useamman kerran tunnissa. Lisäksi hengityssuojainten säännöllinen vaihtaminen ja kertakäyttökäsineiden käyttö tulivat tutuiksi.

Kyrö Distilleryn käsidesi kovassa käytössä

Useamman päivän matkustamisen jälkeen saavuimme eilen vihdoinkin Vahinelle. Tietous siitä, että matkalta on voitu saada virus itämään kutkuttelee edelleen. Säännölliset pintojen desinfioinnit, hyvä käsihygienia, hengityssuojaimien käyttö keittiössä ja tietynasteinen fyysinen etäisyys jatkuvat veneelläkin. Toki jos oireita alkaa ilmaantumaan on siihen varauduttu: eristyshytti on olemassa, laiva-apteekki on päivitetty ja Mehiläisen erikoislääkärin konsultaatio on satelliittipuhelimen päässä, mikäli tilanne käy oikein akuutiksi. Mutta nyt vaan toivotaan, että pöpöt on jätetty rantaan ja saadaan Ahdilta hyviä tuulia kotiin päin!

/Miia

Hyvinvointi Matkat Uutiset ja yhteiskunta