Aluksen baarimikon terveiset
Drinksuilla on yleensä kaksi ajankohtaa: family time ja rantautuminen. Family timen yhteydessä drinksuja kutsutaan sundownereiksi, sillä ajankohta sijoittuu jotakuinkin auringonlaskuun. Rantautumisen yhteydessä juodaan töijärit (töijäys tarkoittaa laituriin kiinnittymistä). Töijärit juodaan poikkeuksetta, mutta sundownerit riippuvat monesta tekijästä tärkeysjärjestyksessä kapteeni, keli, ainesosat ja miehistö. Kapteeni päättää aina viime kädessä, mitä ja milloin tarjoillaan. Vallitseva ja tuleva keli vaikuttaa myös tarjoiluun sekä drinkkien alkoholipitoisuuteen. Baarimestarin on oltava tarkkana, että miehistö pysyy toimintakuntoisena ja tyytyväisenä. Usein drinkit tehdään miedompina kuin maissa sekä välillä kokonaan holittomina. Aluksen rajallisista varastoista johtuen kaikki drinkit eivät ole mahdollisia, joten baarimikon on oltava innovaatiokykyinen reseptien suhteen. Pian pilaantuvien kasvisten käyttö drinkkeihin on myöskin erittäin suositeltavaa, tästä esimerkkinä alkumatkan pilaantuvista banaaneista tehty Bana Colada ja itävistä inkivääreistä tehty Atlantic Ginger Ale. Viimeisenä miehistö saa esittää toivomuksia. Tästä tärkeysjärjestyksestä on myös olemassa poikkeus: onginnan palkintoina olleet kaksi kuponkia, joilla saa toivoa mitä tahansa drinkkiä. Tämä kuponki ylittää jopa kapteenin määräysvallan.
Baarimikon pesti on eräs aluksen tärkeimpiä. Pesti edellyttää suuren luokan vastuullisuutta, innovaatiokykyjä ja jatkuvaa valmiutta. Aluksen juomavarastot ovat baarimikon takana, mikä edellyttää kapteenin täyttä luottamusta. Drinkit myös parantavat miehistön moraalia ja sisältävät tarpeeksi vitamiineja pitämään keripukin loitolla. Juomavalikoima on myös hyvin rajallinen, mistä johtuen baarimikon on osattava tehdä paras mahdollinen drinkki saatavilla olevista aineista (tai vielä parempaa: valmistettava omat juomansa). Vaihtelevista keleistä johtuen baarimikon on myös oltava valmiina sekoittamaan drinksut mahdollisimman nopeasti ja kylmänä.
Miten päädyin itse tähän tehtävään? Olin 2017 Vahinen matkassa Tall Ships’ Regatta -tapahtumassa Aava Transatlantic -tiimissä, jolloin Jarkko oli myös kapteenina. Jarkko huomasi jo ensimmäisessä satamassa potentiaalini tulevaksi baarimikoksi, joten sain kunnian toimia kokelaana vajaan kahden kuukauden aikana. Tänä aikana näyttöni oli kiistaton, minkä ansiosta sain vakituisen paikan tälle legille.
Yleensä baarimikot pitävät suurimmat salaisuutensa itsellään, mutta poikkeuksellisesti jaan nyt erään suosituimman reseptini, Atlantic Dark’Stormyn:
Atlantic Dark’Stormy:
Reilusti Atlantic Ginger Alea
Loraus kalantapporommia
Reilu rutistus limeä
Jäätä, jos saatavilla
Sekoita rommi ja lime keskenään. Lisää jää ja täytä tarjoiluastia ginger alella. Nauti tai vähintään juo heti.
Atlantic Ginger Ale Resepti:
5 gallonan gallona
Puoli purkillista inkiväärijuurta
Vettä sen verran, että gallonaan jää kallistusvaraa (tai kunnes kapteeni pysäyttää makeavesipumpun).
Pari kourallista inkivääriä
Paketillinen sokeria
(Hiivaa, jos on kiire)
Keitä inkiväärejä vedessä pari kertaa, kunnes niistä ei irtoa enää makua.
Lisää sokeri joukkoon ja kaada seos gallonaan. Lisää joukkoon inkiväärijuuri (ja hiiva), kun seos on jäähtynyt noin kädenlämpöiseksi. Tuki gallona ja anna juoman käydä kannella 2-3 päivää. Tämän jälkeen suodata se toiseen pulloon ja laita jääkaappiin jäähtymään tarjoilua varten.
Inkiväärijuuren resepti:
Kourallinen inkivääriä raastettuna kuorineen
Käsivaralta sokeria
Vettä, kunnes inkiväärit juuri peittyvät
Raasta inkiväärit kuorineen, ja lisää ne lasipurkkiin. Lasipurkki kannattaa keittää, jotta juuri ei pääse homehtumaan. Seuraavaksi sekoita vesi ja sokeri joukkoon, ja jätä juuri käymään pariksi päiväksi. Juuri on valmis, kun ilmakuplia alkaa ilmestymään juuren sekaan. Juuri säilyy pitkään, jos sitä ruokkii sokerilla parin päivän välein.