Mitä me syödään?

Hedelmiä horisontissa! Paula purkamassa ruokalähetystä.

20 kiloa jauhoja, 13 kiloa pastaa, 8 kiloa linssejä, 5 kiloa inkivääriä… Kun lähdetään ylittämään Atlanttia, on ruokaa syytä varata mukaan niin paljon kuin vain veneen uumeniin saadaan ahdettua. Tälle reissulle ylimääräisen mausteen antaa koronaepidemia, jonka vuoksi on epävarmaa, pääsemmekö täydentämään ruokavarantojamme matkan aikana. Näin ollen meidän on varattava mukaan ruokaa ja juomaa kuuden viikon tarpeiksi kymmenelle hengelle.

Ruoanlaitto veneolosuhteissa

Matkan pituus ei ole ainoa haaste –  myös alkumatkan kuumuus ja hiostavat olosuhteet veneen sisällä lyhentävät tuoreiden kasvisten säilyvyyttä. Jääkaappi ja pakastin täytetään totta kai äärimmilleen, mutta niiden toimivuuteen ei aina voi luottaa. Onneksi olimme yksimielisiä siitä, että muun muassa ympäristösyistä matkan menu on kasvispainotteinen: ruokalistalla on ainoastaan kasvisruokia, joiden pääasiallisina proteiininlähteinä käytämme linssejä, papuja, tofua ja kikherneitä. Näitä voimme huoletta lastata matkaan useamman kilon.

Paula bunkraushommissa

Ruokalistan suunnittelussa hyödynsimme miehistön karttunutta kokemusta hyvistä ja helposti valmistettavista veneilysapuskoista. Linssikeitto ja kuskussalaatti toimivat aina, kikherneistä valmistuu niin hummus kuin pastakastikekin. Tilasimme kasviksia runsain määrin, mutta ne on käytettävä pääasiassa ensimmäisen viikon aikana. Juurekset ja kaalit selviävät toivoaksemme toiselle viikolle, mutta kolmannen viikon reseptit perustuvat jo säilykeruokaan. Ruoanvalmistus purjehduksen aikana ei aina ole kovin helppoa jo pelkästään veneen kallistuksen ja pienen keittiön vuoksi. Reseptejä täytyy varmasti soveltaa, mutta kokemukseni mukaan Vahinella syö lopulta taatusti paremmin ja monipuolisemmin kuin kotona!

Normaalisti edeltävä miehistö inventoi ruokavarat ja seuraava miehistö tekee täydentävät hankinnat. Tällä kertaa edellinen poppoo joutui jättämään veneen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, eikä inventaariota ehditty tehdä. Tilasimme ruoat paikalliselta yhteyshenkilöltämme, ja ensimmäinen kuorma saapuikin veneelle samanaikaisesti meidän kanssamme. Virkistävässä trooppisessa sateessa roudasimme ensimmäiset laatikot veneelle ilosta hihkuen. Sunnuntaina saapui suurempi erä, muun muassa hedelmät ja kasvikset, jotka ensin pestiin kannella. Yksi epäonninen kaali vierähti veteen, mutta Ale ei aikaillut vaan hyppäsi empimättä pelastamaan uitetun kaalinpään! Nyt värikäs hedelmä- ja vihannesvalikoima koristaa Vahinen messiä kattoon viritetyissä verkoissa keinuen.

/Heini

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa