Savutofu-savoijinkaalisoppa
Taannoisella vegaaniretriittikeikalla tulin tehneeksi aivan kerrassaan herkullista savutofu-savoijinkaalisoppaa. Asiakaskunta kommentoi sopan tuoksuvan paitsi pekonille (paahdettu savutofu on aika ärmäkän hajuinen) myös lapsuuden nakkikeitolle.. Maistuvaa se oli kyllä, ja linssien sekä tofun ansiosta piti myös nälkää perussosekeittoa paremmin.
Reseptiä olen muokkaillut Samasta padasta -ohjeen pohjalta – lähinnä johtuen lehtikaalin saatavuusongelmista.
Savutofu-savoijinkaalisoppa (M, G)
1 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl jeeraa
1 tl ras-el-hanout -mausteseosta
n. 1 tl chilihiutaleita (aloita varovasti ja lisää tarvittaessa)
1-2 rkl fariinisokeria (myös muut makeutusaineet passaa)
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
mustapippuria & suolaa
1 pkt kylmäsavutofua kuutioina ja paahdettuna
1 pieni savoijinkaali
Ja näin se käy:
- Liota linssejä runsaassa vedessä kasvisten pilkkomisen ajan, voit myös ehtiessäsi vaihtaa veden kertaalleen.
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet, kuori ja leikkaa myös juurekset samankokoisiksi paloiksi. Poista savoijinkaalista uloimmat lehdet ja kova keskiruoti ja leikkaa suikaleiksi.
- Kuutioi savutofu ja paahda sitä viitisen minuuttia kuumalla, kuivalla pannulla. Lisää ruokaöljy vasta paahtamisen loppupuolella. Ota tofuun ihan reipas väri – pinnasta tulee ihanan rapea ja saat siihen myös lisää makua.
- Herättele mausteet öljytilkassa, kuumassa kattilassa. Muutama minuutti riittää, älä polta – eli muista sekoitella kattilaa jatkuvasti. Lisää tomaattipyre ja jatka muutama minuutti.
- Lisää juurekset ja freesaa vielä hetki. Laita kattilaan myös vesi, valutetut linssit ja kaalisuikaleet. Mausta liemikuutiolla ja sokerilla.
- Anna hautua ainakin 20-30 minuuttia ja lisää lopuksi savutofukuutiot. Hauduta vielä 10-20 minuuttia. (Itse annoin kattilan olla liedellä yli tunninkin, hiljalleen kuplien — juuresten pehmeys ei haitannut ollenkaan, päinvastoin maku oli ihanan intensiivinen).
- Maista ja lisää vielä lopuksi suolaa ja pippuria (sekä chiliä, sokeria tms.) maun mukaan.
Soppaan olisi passannut mainiosti muutama ruokalusikallinen kaurafraichea (tai miksipä ei ihan perus-fraichea), mutta se oli meillä päässyt loppumaan.
Kattilasta syö hyvin ainakin 4-6 nälkäistä – ja keitto vain paranee seuraavalla lämmityskerralla.
Disclaimerina vielä, että tosiaan tuo chilin määrä kannattaa suhteuttaa omaan sietokykyynsä; sitä on helpompi lisätä kuin ottaa pois.
===
Ja vielä toimituksen huomio: tofu on tämän sekaanin makuun suutuntumaltaan usein vähän nahkea – siksipä kuumalla pannulla paahtaminen sopii sille mielestäni mainiosti.
Tofun marinointia suosittelen myös varauksetta – soijakastike on aivan erinomainen marinadipohja myös tofulle; muutama valkosipulinkynsi, vähän etikkaa ja vaikkapa muutama timjaminoksa tofukuutioiden kaveriksi kippoon ja jääkaappiin yöksi makuja hakemaan.