Vinkkivitonen kotikokille

Aloin aikuisiällä kokiksi. Siis ihan sellaiseksi koulunpenkiltä pätevyytensä hankkineeksi, mutta silti ravintoloissa vartin kärjestä ravaavaksi kokiksi, jolla on kokemusta mm. spektaakkelinomaisten tapahtumien järjestämisestä, pressitiedotteen kirjoittamisesta ja erityisesti oikeinkirjoitussäännöistä. Mutta à la carte -annosten valmistaminen aiheuttaa edelleen vähän ylimääräisiä tykytyksiä, ja vitsikkäät alan termit, kuten tilukki,vinkkari, suttura ja ruuhkalapio edelleen jaksaa hymyilyttää.

Mutta koskapa tän mun blogini kantavana teemana on ollut hassunhauskojen vinkkien jakaminen vähän helvetin kyseenalaisin meriitein **), täysin pyytämättä ja yllätyksenä, niin samalla linjalla jatketaan myös tässä.    

Kirsun viisi vinkkiä kotikokille -sarja, osa 1: SIPULIT

1. Sipuli säilyy mainiosti myös huoneenlämmössä, siihen asti kun alkaa itää. Eli säilytys sipulipussissa, tiskipöydällä, juureskorissa jne on oikeinkin fine. Mutta jääkaappikylmästä sipulista kuoret irtoavat huomattavasti helpommin. Nimenomaan niin. Että siinä sitä ollaan, puun ja sipulinkuoren välissä.

2. Marinoitu (puna-) sipuli on salaatissa, hampparin välissä tai melkein missä tahansa aivan herkullinen lisuke. Ammattilaisemman näköisen lopputuleman saat, kun viipaloit sipulisi ohuesti pitkittäin, ei siis niitä kasarityylin puolikuun mallisia renkaanpuolikkaita. Anna veitsen terän tehdä työ (eli liu’uta veistä leikatessasi), älä hakkaa sipulia kuin halkosavotassa olisit. Marinadina ihan perusvinegretti toimii aina; kolme osaa öljyä, yksi happoa ja sitten suolaa, pippuria ja töräys hunajaa perään. Anna kauniiden sipulisuikaleiden marinoitua varttitunnista vuorokauteen ja nautiskele.

3. Sipuli on itselleni yksi keittiön kulmakivistä, ja maustan sillä kyllä lähes kaikki valmistamani ruoat. Etenkin lihapullat ja -murekkeen. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaassa asemassa, ilmeisen useassa ruokapöydässä kun istuu vannoutunut sipulinvihaaja. [Yllättyisitte muuten, jos tietäisitte kuinka yleinen ja vakava sipuliallergia (sic!) suomalaisten keskuudessa on. Ainakin jos noita em. tilukkeja on uskominen.] Enihuu. Ihanan Mysi Lahtisen vinkkinä lihapullataikinan tekijöille on ikäänkuin värjätä pannulla kypsennetty sipulisilppu lihaliemellä (ja tarvittaessa paseerata, eli puristaa se siivilän läpi). Näin ei kammoajat erota sipulinpaloja valmiista pullista, kun ovat kauniin ruskeina kiilteleviä – tai peräti ihan soseena. Ja mikä parasta, sipulimyönteinen käännytystyö voi jatkua!

onions.PNG

4. Sipulin leikkaaminen. Voi hyvät hyssykät sentään. Toki koulukuntaeroja on vaikka muille jakaa, mutta edelleen jaksan ihmetellä kaikkia, jotka pilkkovat sipulinsa ensin renkaiksi, sitten viipaleiksi ja siitä sitten näyttäväksi tohjoksi. Siinä on sipulinkäryä niin, että naapurissakin tuntuu ja ainakin uimalasit, laskettelulasit ja joku nenäklipsi tarpeen. Huhhuhuh. Huomattavasti helpommalla pääsee, kun puolitetun sipulin viipaloi ensin pystysuunnassa, sitten vaakasuunnassa ja lopulta leikkaa sopivaa kuutiota, kuvan osoittamalla tavalla. Kokeile vaikka! Terävä veitsi takaa yleensä lähes-kyynelettömän suorituksen. Sikäli, kun työn alla on kilotolkulla sipulisilppua, niin työpisteen voi yrittää sijoittaa pienellä valuvan vesihanan ääreen – jostain syystä valuva vesi vie pahimman terän myös sipulin itkettäviltä ainesosilta.

5. Valkosipuli on toinen peittelettömän intohimoni kohde. Joku viisas opetti joskus, että valkosipulinpuristen on keittiövälineenä jopa munankeitintä vihuliaisempi. Minkä jälkeen olen kuuliaisesti joko silpunnut valkosipulini veitsellä (napakka kopautus veitsen lavalla irrottaa paitsi kuoret, myös tekee silppuamisesta helpompaa) TAI raastanut ne microbladella. Eli sellaisella helvetin-terävällä-käsiraastimella. Itseäni viisaammilta opin myös tavan laittaa valkosipulin vasta lämpenemässä olevalle pannulle, jolloin todennäköisyys liian kuumaksi ehtineellä pannulla palaneelle veeässälle pienenee. Ja vielä kolmas niksi: kokonaisia valkosipuleita (kuorineen) uunissa (miedohkolla lämmöllä, ks. yllä) paahtamalla valkosipulin maku pyöristyy ja pehmenee. Itse teen nykyään aiolin (eli valkosipulimajon) aina paahdettuun valkosipuliin. Myös (paahdettu) valkosipulikeitto on aivan valtavan ihanaa talviherkkua.

Kah siinä, Sassääki nyt jottain: onko joku ihan pitelemätön sipuliässä hihassa, josta hyötyisi koko valtakunta — tai ainakin tämän blogiviritelmän molemmat lukijat?

=======

**) Siippa hihittelee edelleen tapetointibloggauksen neuvoille. ’Siis laitoit kaksi (!) vuotaa seinään ja kirjoitit sitten sen jälkeen viattomille kansalaisille neuvoja siihen, kuinka niiden pitäisi tapetoida. On siinä kyllä mulla yksi erinomaisen kokenut remonttireiska neuvonantajana indeed.’

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Höpsöä

Forty by forty

Kymmenisen vuotta sitten kirjoittelin silloiseen blogiini 30:nnenneen kolmenkymmenen ennen 30-vuotispäivää aikaansaatavan asian listan.** Yllätin itsenikin sillä, kuinka moni ihan summassa listalle päätynyt asia lopulta myös toteutui – huikeimpana ehkä kohta viisi: ’asu ulkomailla vähintään kahden kuukauden ajan’. Little did she know, kolmekymppisjuhlat fiirattiin nimittäin Isossa Omenassa, mantereella jossa siinä vaiheessa olin asunut aika lailla tasan kolme kuukautta.

1930965_37716392422_7475_n.jpg

Kuvassa Times Square synttäri-iltana. Aukion laidalla sijaitsevasta Marriott-hotellista saa TODELLA messevät cosmopolitanit: tarjoilija tuo drinkin lasissa ja shakerissa, eli ns. kaksi yhden (helvetin kalliin) drinksun hinnalla. ”Kolme” cosmoa saa kyllä ihan hyvät noususuhinat aikaan. Just sayin’. 

Olen elämässäni siitä ihanassa tilanteessa, että ystäviä on kertynyt niin itseäni nuoremmista kuin muutaman vuoden vanhemmistakin tyypeistä – eli selkeä kokemusperäinen havainto siitä, että 40 is the new 30 on nyt jo useamman läheisen taholta todeksi osoitettu. En myöskään ole oikein osannut heittäytyä minkään valtakunnan keski-iän kriisin pauloihin vielä, vaikka äitiliini sitä useampaan otteeseen vähän jo on ehtinyt toivoakin.

Olen ihan fine sen asian suhteen, että meidän perheeseen ei tule itsetehtyä sinappikonetta, lainalapset riittävät paremmin kuin hyvin. Työelämä hakee tällä hetkellä voimallisesti muotoaan, toivottavasti vappuun mennessä olen taas rakastamieni hommien syrjässä kiinni. Tällä hetkellä oma aika on meille molemmille käsitteenä vähän tuntematon: viihdytään vielä ihan liian hyvin yhdessä suunnitellaksemme esim. viikonloppuexcursioita omien kavereiden pariin. Eli mun elämästä tuli sitten lopulta oikeasti aika ihana.

Silti, ja juuri sen vuoksi olen keräillyt listaa 40 by 40 -tyyliin: nämä 40 asiaa pitäisi saada listalta yliviivattua ennen marraskuuta 2018.

1937109_106655767422_2509029_n.jpg

1. Huljuttele varpaita valtameressä. Atlanttikin lasketaan. Kuvassa Atlantti southcarolinalaiselta rantsulta kuvattuna.
2. Maksa luottokortti- ja opintolaina pois. Tai edes toinen.
3. Hanki se vesiväritatuointi, josta olet haaveillut jo ainakin 10 vuotta.
4. Etsi vapaaehtoistyön kohde ja tee siitä harrastus. 
5. Osta lippu Kansallisbalettiin.
6. Järjestä vapaaehtoisen eläkevakuutusmaksun asiat kuntoon. The sooner the better.

FullSizeRender.jpg

7. Perusta yritys. TE-keskuksen listalla löytyi omana alavalikkonaan mm. kamelien ja kamelieläinten kasvatus. Konttikahvilaa ei. Pitäisikö tätä ideaa siis vielä harkita?
8. Käy geokätköilemässä. Edes kerran.
9. Lue 40 kirjaa. Lista seuraa perässä.
10. Käy hierojalla. Ekaa kertaa ever.
11. Vieraile kasinolla; Helsinkikin lasketaan.
12. Osta törkeän kalliit ja käsittämättömän ylelliset vuodevaatteet.
13. Hanki juuri leivän valmistusta varten.
14. Opettele taskuunparkkeeraus kolmella sujuvalla liikkeellä.
15. Käytä kompassia.
16. Avaa shampanjapullo miekalla.
17. Hae pankista lainatarjous ja käy ainakin kahden myytävän asunnon näytössä. 
18. Käy Kiasmassa / Ateneneumissa / Oulun Taidemuseossa / Kajaanin Taidemuseossa. Kussakin vähintään kerran.
19. Käy Jäämerellä.
20. Mene vihdoin stand up -kurssille ja nouse lavalle.

IMG_6327.JPG

21. Lähde ex tempore -viikonloppureissuun johonkin ihanaan kaupunkiin. Riika, Praha, Amsterdam tai Köpis. Kaikki käy! Riika – viikonloppu Riiassa. Toimittaja-tätini ääni kaikuu edelleen kuuluvasti korvissani: ’Riikassa voi sanoa käyvänsä vai Riikan puoliso.’ Ahhhahhahha.
22. Tee testamentti.
23. Kokeile vähintään kerran kuukaudessa jonkun omistamasi kokkikirjan vielä testaamaton resepti.  
24. Päivitä ensiaputaidot SPR:n kurssilla.
25. Uskaltaudu takaisin laskettelusuksille, vuosien tauon jälkeen.
26. Vieraile viinitilalla.

fullsizerender_5.jpg27. Ui nakuna. Murun ja sukunsa mökki tarjoaa tähän erinomaisen oivalliset puitteet. Lucky us!
28. Kuumailmapallolento. Kyllä!
29. Ilmoittaudu aikuisten uimakouluun. Tekniikka kuntoon!
30. Varaa pöytä Michelin-tähdellä varusteltuun ravintolaan.
31. Säännöllinen treffi-ilta murun, hyvän live-musiikin ja huikean ruuan parissa. 
32. Käy ennustajalla.
33. Leivo macaroneja.
34. Yövy teltassa tai vaihtoehtoisesti tähtitaivaan alla.

FullSizeRender (2).jpg

35. Kasvata perunoita taikka punajuuria niin, että niistä saa myös satoa. Kaksi kesää aikaa!
36. Lue yksi ruotsinkielinen kirja.
37. Matkusta junalla Siperian läpi.
38. Osta lippu stadionkeikalle. Tai festareille.
39. Opettele käsittelemään kala uistimesta pannulle.
40. Hanki ikioma kajaanilainen harrastus.

Kah siinäpä niitä tavoitteita pienelle ihmiselle – vähän ehkä vaatimattomampia, kuin tuossa kolmekymppiselle suunnatussa listauksessa, mutta silti elämänlaatua parantavia ja toteutuessaan kyllä valtaisan suurta iloa ja hyötyäkin tuovia.

Wish me luck: väliraportteja luvassa ehkä 6 ja 12 kuukauden kohdalla. Ehkä.

==============

**) Lista 10 vuoden takaa täällä. Väliraportti projektin etenemisestä täällä ja loppuraportti puolestaan täällä. Kliketi klik vaan!

Suhteet Oma elämä Höpsöä