Turistina kotikaupungissa

img_7806.jpg

Kun yhteenmuuttoaikeita viime keväänä alettiin sanoiksi pukea ja ystäväpiirille näistä suunnitelmista kertoa, niin jengin reaktiot oli yleensä melko lailla priceless. Siis ihan pokerinaamalla, useasta suusta todettu ”helvettiäkösielläsusirajallakukaanmitääntekee” ja ”mikskukaanhaluaamuuttaaKAJAANIIN” ja ehkä lohdutukseksi tarkoitettu (?) ”määkinoonkerransielläkäynytjaihanPASKAAoli.” Vähän ehkä meni meikäläisellä loppukesästä tunteisiin nämä huutelut. Vähän.

Ihan pikkiriikkinen antikliimaksi siis tämä ilmeisesti tahattomaksi aiottu negaatio – kyseessä kun tosiaan on erään allekirjoittaneen eka EVER avoliittosuunnitelma. Ja bonuksena vielä, onhan tässä nyt tullut tätä kotikaupunkia aiemminkin vaihdettua. Keskimäärin seitsemän kertaa, noinniinku äkkiseltään laskettuna. Että pitäkääpä kuulkaa huutelijat tunkkinne vaan, mä muutan mun ikioman perheen (no, siippa ja lemmikkisandaali ja KitchenAid käytännössä muodostaa perheen!) takia juuri sinne, minne itseäni huvittaa. Eli vaikka Kajjjaaniin, kolmella jiillä. Kenellekään mitään selityksiä oo velkaa, nih.

[Yhtä lailla vitsikkäästi täällä päässä sitten totta kai kyseltiin noin joka toisen vastaantulijan toimesta, että minkä ihmeen takia nyt tänne susirajalle kukaan ehdoin tahdoin haluaa muuttaa ja onhan tää nyt niin pientä suuriin kaupunkeihin verrattuna tämä tekeminen täällä. Tietty.]

Yllättävää sinällään, edelleen seison tän tekemämme päätöksen takana. Vaikkakin nyt työvoimapoliittiset tilanteet on (täysin itsestäni johtuneista syistä) sen verran eläneet, että ihan samoin perustein (päällikköpesti ison ketjun keittiössä) en tätä muuttoa voi perustella. Arki on arkea huolimatta siitä, missä kotiaan pitää, sen jos jotain olen näillä reissullani vuosien saatossa oppinut.

Kajaani on oikeasti mukava, keskikokoinen suomalainen kaupunki. Aiemmista kotipaikoistani fiilikseltään lähinnä lienee Vaasaa (jossa toki tuulee koko ajan niin, että tukka irtoaa): keskusta on kompaktin kokoinen, uudessa uimahallissa on muikea tunnelma, kaikkialle muualle on ihan vähän pitkä matka – ja tärkeimpänä kaikesta: kaupungin tapahtumakalenterissa vaikka mitä mielenkiintoista spektaakkelia, jossa jättää käymättä.

Ihmiset on samalla tavalla jurnukoita, kuin tammikuussa missä tahansa kotomaamme kolkassa. Hyvää tarkoittavaa hiljaisuutta, pakkasessa hyytyviä akkuja, varhain pimeneviä iltoja ja sekopäisenä hangessa risteileviä pupunjälkiä. Kauppareissuja, viikkosiivouksesta kinastelua, villasukkadiskoa ja kesälomahaaveita. Ei sen kummempaa.

Mutta mikä Kajaanissa on kummempaa, niin se on keskustassa sijaitseva (Välikadulla, to be exact) Pekka Heikkisen iiiihhana leipomo. Siis sellainen ihan oikea, entisajan kivijalkaleipomo, missä vitriinit notkuu tuoreista viinereistä, pullapitkoista ja sacher-leivoksista ja ne himpstereiden tonton-leivonnaiset, vihersmoothiet ja raakakakut huutavat poissaolollaan **. 

IMG_6940.JPG

Meillä täällä ei kovin monesta paikkaa saa brunssia (tai siis tällä hetkellä ei oikein yhtään mistään), jos siis hotelliaamiaista ei lasketa. Mutta aamupalaa, aamupalaa täällä saa arkiaamuisin Heikkispekalta. Puuroa, tuoretta leipää leikkeleineen, appelsiinimehua, vahvaa kahvia ja jälkkäriksi ässäkeksi tai kaksi. Niitä oikeita aamupalahörsteitä. Ei mitään ihmeellisiä sörsseleitä ja sötkötyksiä, fruitieita tai ylipäätään mitään gojimarjakikkailua. Aamupalakattauksesta tykkään kyllä kovasti – ja keskimäärin kerran kuukaudessa saan siipankin innostettua moiseen hullutteluun.

PekkaHeikkiseltä on kaupunkilaiset hakeneet leipänsä ja leetansa yli sadan vuoden ajan: se kaikkein perinteisin leipä, eli puu-uunileipä leivotaan leipomon perustamisen ajoilta peräisin olevaan taikinajuureen yhä edelleen. Itse olen kehittänyt valtaisan riippuvuussuhteen paitsi rapsakkaan huuperttiin, myös idätetyistä ruisjyvistä ja tervasta makunsa saavaan tervaleipään. Siinäpä on aivan jäätävä ruisleipä, joka passaa paitsi aivan loistokkaaksi alkupalaksi vaikka graavisiikatartarin kaverina, myös ihan vaan sellaisenaan herkuteltavaksi. Lämpimästi suosittelen siis tarttumaan tervaleipään, jos sellainen joskus vastaan tulee – ainakin Oulusa on muutamakin jälleenmyyjä näille heikkispekan herkuille.

Ja jahka Kajjjaaniin turistina eksyy pyörimään, niin kermasarvi on kuulemma Se Juttu, jota leipomokahvilassa kuuluu maistaa. Alla kovasti tärähtänyt otos yhdestä lajinsa edustajasta – omaan suuhuni kyseinen sarvi on ihan pikkiriikkisen liian makea ja rasvainen, mutta eihän näitä nostalgiahommia aiemminkaan millään järkisyillä ole perusteltu.

Iso peukku siis Pekka Heikkisen ihanalle leipomolle, joka ei yritäkään olla mitään sukupolvien ajan kaupunkilaisia palvellutta ja erinomaisen hurmaavaa kivijalkaleipomoa fiinimpi. Hyvää kahvia, tuoreita herkkuja vitriinin täydeltä ja perinteisiä makuja. Ja mikä ilahduttavinta, paikassa on nykyään järkiään aina melkoinen kuhina – eritoten sunnuntaisin, jolloin se myös on kaupungin ainoa aukioleva ja herkkusuita palveleva kahvila. 

img_5593.jpg

** Disclaimer vielä. Gluteenittomia tuotteita on vitriinissä kyllä myös tarjolla. Ja paikallisten juhlaviikkojen aikana myytiin lämpimiä NyhtöPekkoja – possu- tai härkistäytteellä. Ja palvelu on ensiluokkaista, eli varmasti myös muunlaisia erityistoivomuksia voivat mahdollisuuksien mukaan pyrkiä ottamaan huomioon. Mutta tuotteiden myyntikärki, se on niissä perinteisissä, sokerilla, voilla ja vehnäjauhoilla leivotuissa oikeissa leipomo- ja konditoriatuotteissa. Ja hyvä niin.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Matkat Ajattelin tänään

Omavaraistaloudesta

Aloin oi-niin-trendikkääksi citypuutarhuriksi viime kesänä. Visioin käyttäväni ihanasti viljelylaatikoissa kasvatettuja yrttejä ja juurikkaita kesän kokkailuihin ja järjestäväni huikaisevat elonkorjuujuhlat sitten satokauden loppupuolella. Tunnelmallinen ilta omassa puutarhassa, värikkäitä lyhtyjä puihin ja pitkä pöytä ystäviä ja kylänmiehiä syömässä oman pellon perunaa ja porkkanaa, kesäkurpitsapaistosta ja marinoituja sipuleita… Strömsön huvilakin jäi noissa visioissa viihtyisyydessään kauas taakse – miten hankalaa joku laatikkoviljely nyt ylipäätään voi olla!?

Löydettiin Hankkija, kastelukannu, siemenpussukoita jos jonkinlaisia, pari pahamaineista laatikkoa multineen ja sinkkiämpäri citypotuille. Siikliä, tietty – se kun on kesäperunoiden ehdotonta aatelia.

Perustin perunanidättämön saunan eteiseen, ja roiskin kesäkurpitsansiemenet, punajuuret ja jotain yrttiä myös pieniin idätyslaatikoihin. Siippa valjastettiin hauduttamon kastelijaksi, viime kevät kun sukkuloitiin vielä kahden kodin ja kahden kaupungin väliä. Sain ilahduttavia raportteja pienistä purnukoista kurkistelevista hennoista taimenaluista, kunnes vihdoin koitti mystinen kesäkuun kymmenes. Jonkun ikiaikaisen viisauden (sekä myös äitini) mukaan nimittäin 10.6. on se maaginen päivä, jolloin näillä leveyksillä multiin kannattaa mitään eloperäistä viskoa. Liekö alavien maiden hallaan liittyvää, vai mikä lie uskomus moinen.

Suodatinkangasta käännetyn maatilkun ja viljelylaatikon väliin, multaa perään – ja viimeistely kuorikatteella. Hyvältä näyttää!

img_6382.jpg

Sitten vain hentoiset taimet, sipulinidut ja tillinsiemenet maahan, vettä niskaan ja harvennushetkeä odottelemaan. 

Needless to say, että allekirjoittaneen psyyke ei kovin iloissaan ollut, kun harvennuksen aika koitti – nyhdäpä itse suloisia porkkanantaimia ja pikkuriikkisiä punajuuren lehdyköitä ylös maasta, ennen kuin ne ovat saavuttaneet oman potentiaalinsa. Kovin julmalta kuulostaa se, mistä johtuen saatoin ehkä vähän lintsata tässä kohtaa; antaa kaikkien kukkien kukkia ja taimien itää, vaimitenseoli.

img_6603.jpg

Kattokaa nyt näitä pieniä hassuttelijataimia. Sipulit niin ponnekkaasti (ja pisantornimaisesti) kallellaan, ja kurpitsanalut tomerasti kohti taivasta. Kerrassaan ihanan tunnelmallista tämä omavaraistaloudellisuus – ensi kesäksi sitten raparperia ja kukkakaalta ja mitäkaikkee…

Vähän vaan sitä punaista yleislantaa kannuun ja kasteluhommiin — ja sitä paitsi näyttäähän tuolla satavan ihan omastakin takaa. Niin ja hei paikallisessa puutarhassa on sesongin päättyessä kukkakaalit ja rosmariinit ihan järjettömässä halpuutuksessa. Hetimullelisääkaikkeenyt. Kyllä!

Kesä meni meillä yhteenmuuttoa suunnitellessa, välillä samassa ja toisinaan edelleen eri osoitteissa. Siippa kasteli ja lähetteli videoreportaasia plantaasiltamme ja minä hihittelin muuttolaatikoiden keskellä kerrostaloasunnossani tätä puutarhuroinnin helppoutta. Tästähän ne kaikki hassuttelijahimpsterit siellä Pinterestissä ja Instassa kouhkaa. Ihanasti näkee kättensä jäljen, ja kohta on perunaa ja porkkanaa kaikki laarit täynnä… 

img_7036.jpg

..täynnäpä hyvinkin. Pun intended. Nimimerkillä se harvennus olisi varmasti ollut ihan järkiliikku – elokuun ja sadonkorjuun koittaessa lähinnä nauratti. Melkoisen hysteerisesti.

Punajuuret eivät koskaan päässeet taimivaiheen traumoistaan yli – ne siis jäivät kaksilehtisiksi, parin sentin mittaisiksi, pieniksi punaisiksi lehtisiksi. Kerrassaan vitsikkäästi peruna kasvoi (pelkkää) vartta, porkkanat olivat kahden sentin mittaisia. Kukkakaali puolestaan keskittyi varren mittaan ja pykäsi myös komeat lehdet, etanoiden syödä. Samaiset limakaverit ruokkivat itseään myös kesäkurpitsoilla, sitä mukaa kun niitä alkoi kasvaa. Aikuismaisena citypuutarhurina minä lähinnä vain kiljahtelin em. etanoiden ällöttävyyttä, enkä varsinaisesti lotkauttanut evääkään niiden häätämiseksi vehreästä kesäkodistaan… .

Ainoa asia, joka kumisi tyhjyyttään oli se pontevien sipuleiden rivi. Ne komeat varret jo aikaansaaneet sipulit nimittäin tuosta noin vaan hävisivät. Juurineen kaikkineen. Ilmeisesti oravapojalla oli pikkuhiuka ja päätti siirtää viljelykseni omaan talvivarastoonsa. Kuka näistä tietää. Saahan niitä vihanneksia toriltakin, saatana.

[Niin ja mainitsinko jo, että anopille alkukesästä annetut (laatikosta ylijääneet) poloiset punajuuret kasvoivat hänen takapihallaan nyrkin kokoisiksi, herkullisen täydellisiksi juurekkaiksi. Ja mökillä kompostimultaan nakatut kesäkurpitsat kasvoivat näköä ja kokoa koko kesän – ja olivat lopulta ne ainoat suunnilleen syömäkelpoiset herkut..] 

img_7211.jpg

Hästäkillä ittetein. Tuossa siis suunnilleen koko satokauden saldo – ja jotta ei totuus unohtuisi, niin ylimmät kaksi kesäkurpitsaa siis mökiltä, ns. normaalikokoa. Perunat ja porkkana (!) olisi kelvanneet kokonsa puolesta minkä tahansa hienon fine dining -ravintolan listalle. Suunnilleen yhteen annokseen siis.

Että meni juuri niin kuin visioinkin. Lapa jäähän ja nimi lehteen – ja sinne torille Tokmannille niitä juureksia ostelemaan. 

Himpsteriviljelijästä tosin kuulette kyllä vielä… luin nimittäin eilen netistä, että näihin aikoihin olisi hyvä laittaa jo puutarhasuunnitelmaa alulle ja alkaa hamstrata erilaisia viljelysjuttuja, kukkasipuleita sun muita. Että odottakaahan vaan; laitan kaksi kerrosta laatikkoa lisää, vähennän lajeja ja lisään lannoitustiheyttä. Sekä viritän jonkun täysin fool-proof -etana-ansan ja pelättimen oraville. Että ehkä jo ensi syksynä on sitten ne elonkorjuujubileet.

Puheenaiheet DIY Höpsöä Vastuullisuus