To-die-for -härkislasagne

Olen vannoutunut lihansyöjä, ikävä kyllä. Lähipiiristä löytyy useampi kasvisruokavaliota noudattava ja mieluusti toki minäkin pyrin valmistamaan mahdollisimman monipuolista sekaruokaa. Mutta juhlapäivänä tai oikein nautinnollisen illallisen suunnittelussa menu koostuu valitettavan usein hyvästä pihvistä lisukkeineen sekä herrkullisesta punaviinikastikkeesta. Huilun Tuhti -grillimakkara on kesäiltojen suurta herkkua – ja lauantaimakkara- tai maksamakkararieska on nostalgiatrippi kasikytluvulle sieltä parhaasta päästä.

Siksipä onkin ammatillisesti huikeaa saada välillä pientä haastetta elämäänsä. ’Tarvittaisiin täysin vegaaninen catering noin viidelletoista, viikonlopuksi Tunturiin. Mökkiolosuhteet on hulppeat, mutta paikallinen market myy lähinnä ei-oota. Että onnistuiskos?’

Tarmokasta sometusta, faktojen tsekkausta ja resehtiikan laadintaa – ja ei kun kauppaan.

img_7925.jpg

Vaikka amatikoulussa kokinkaulukseni olen kiillottanutkin, niin ruuan menekin arviointi on edelleen vähän mystistä. Kun tokihan on olemassa viitteellisiä kylmien- ja kuumien ruokien menekkigrammamääriä ja muuta osvittaa, joilla arpomista voidaan helpottaa. Mutta silti edelleen epäilen, että asiakkaat eivät näitä samoja manuaaleja ole lukeneet – eikä heillä siis ole aavistustakaan siitä, että pastasalaattia on kullekin syömämiehelle varattu tasan 110g ja paahtopaistia 50g. Vetelevät napa rutkuen ja notkuvin lautasin herkkujaan, kokin järsiessä keittiössä kynsiään sen jonon viimeisen puolesta jännitellen.

Siksipä siis parempi överit kuin vajarit -metodiikalla liikenteeseen – tosin katekärki toisessa korvassa jatkuvasti kilkattaen. Ylijääneet tarvikkeet menevät omasta pussista ja siten ovat pois katteesta.

Vegaaniviikonloppuun varauduin lopulta yhdellä ostoskärryllisellä** ja muutamalla aiemmin hankitulla leipä- ja pakkasmarja-asialla. Mennessä ruokakasseja oli noin kahdeksan – ja paluukuorma puolestaan koostui noin yhdestä kuiva-ainepussukasta sekä leipäpussista, eli hyvin meni. Oikeinkin! Huomionarvoista kauppastelussa oli myös se, että kaikki tarpeellinen löytyi Kajjjaanin Prisman valikoimista – ei siis ole enää saatavuudestakaan kiinni nämä vegeilyhommat ***.

Mutta sitten vihdoin siihen asiaan. Viikonlopun menuun sisältyi tänä vuonna mm. päräyttävää linssi-juurescurryä (kuin suoraan kotoa Mumbaista), mausteista kookos-myskikurpitsakeittoa ja savutofu-savoijinkaalikeittoa. Näidenkin reseptiikan naputtelen ehtiessäni ylös, eli ällös huoli. Suurin hitti oli kuitenkin allekirjoittaneen bravuuri, eli lasagne — vegaaniversiossa käytin härkistä, gluteenittomia pastalevyjä (munakoisokin toimisi paremmin kuin hyvin) ja bechamel-kastikkeeseen kauramaitoa sekä parin sortin vegaanisia juustoja.

img_7930.jpg

Vegaaninen härkislasagne (maidoton, gluteeniton****)

Bolognesekastikkeeseen tarvitaan

1 iso (tai pari pientä) porkkana
1 iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
1 pkt härkistä
1-2 tlk hyvää tomaattimurskaa
2-3 dl vettä
1 kasvisliemi/fondikuutio
2 tl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
suolaa, mustapippuria, yrttimausteita, chiliä maun mukaan

Bechamel-kastikkeeseen puolestaan

1 l makeuttamatonta kauramaitoa (sitä gluteenitonta)
n. 1,5 dl maissitärkkelystä, vesitilkkaan sekoitettuna
250g vegaanista juustoa – itse käytin pussin Wilmersburgerin pizzaraastetta 
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää

Ja vielä lisäksi

1 pkt gluteenittomia lasagnelevyjä TAI vaihtoehtoisesti
1 iso munakoiso viipaloituna ja itketettynä sekä 2-3 rkl gluteenitonta korppujauhoa
1 pkt Porlammin vege-chili-juustoa, raastettuna
2 tomaattia viipaleena
2-3 rkl kasvismargariinia
(kourallinen rucolaa/tuoretta basilikaa koristukseksi)

Kas näin se käy:

  • Kuori ja raasta porkkana. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä (kattilassa tai korkeareunaisella pannulla) miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Älä polta. Sekoita kattilaan myös porkkanaraaste ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
  • Lisää härkis, tomaattimurska ja tarvittaessa vettä. Jos käytät kaksi tomaattimurskatölkkiä, niin nestettä on todnäk riittävästi. 
  • Mausta liemikuutiolla, sokerilla, suolalla, pippurilla jne. Maistele ja lisää reippaasti makuja keitellessäsi; kastikkeen maku tiivistyy keittämisen aikana, eli suola kannattaa tarkistaa vasta loppupuolella.
  • Anna hautua hiljoksiin kannen alla vähintään 30-40 minuuttia. The more the merrier; itse keittelen bolognesea tunnin-parikin yleensä – eli mitään pikapikaruokaahan tämä ei ole.

Kastikkeen kypsymisen jälkipuoliskolla valmista juustokastike seuraavasti:

  • Kuumenna kauramaito lähelle kiehumispistettä jatkuvasti kattilaa sekoitellen. En onnistunut polttamaan pohjaan, mutta tämä on kuulemma todennäköistä, eli suosittelen reipasta vispaamista ja lieden asemointia keskilämmölle.
  • Sekoita maissitärkkelys veteen – tai jos käytät vaaleaa maizenan pikasuurustetta, voit vispata sen suoraan kiehuvaan kauramaitoon.
  • HOX: älä kippaa koko suurustemäärää suorin tein kattilaan, vaan nättinä nauhana, pikkuhiljaa. Ja edelleen koko ajan sekoitellen. Soosi nappaa kiinni kuumentuessaan, eli lopeta suurustaminen mieluusti ennemmin kuin myöhemmin — suurustetta on helpompi lisätä, kuin ottaa pois.  
  • Kun kastike on saavuttanut halutun paksuuden, vähennä lämpöä ja lisää raastettu juusto. Jatka vispaamista. Käyttämäni juusto suli ihan mukavasti soosin sekaan – halutessaan voisi varmasti käyttää myös vegaanista tuorejuustoa lisäämään täyteläisyyttä ja makua antamaan.
  • Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.

Jos käytät munakoisoja lasagnelevyjen sijaan (tai lisäksi, ei meillä tuomita!), niin viipaloi munakoiso, suolaa viipaleet ja anna ’itkeä’ 10-15 minuuttia uunipellillä, leivinpaperin päällä. Kuivaa pinta, ripsuttele päälle muutama rkl gluteenitonta korppujauhoa ja paahda kuumassa uunissa (230C) n. 10 minuuttia, eli kunnes saaneet vähän väriä.

Kun kastikkeet ovat valmiit ja maistuvat tykönään molemmat hyviltä (maista ja mausta nyt hyvä ihminen!), niin jäljellä on enää lasagnen kokoaminen. Sinisellä keijulla voideltuun lasagnevuokaan ladotaan kerroksittain härkissoosia, bechamelkastiketta, chilijuustoraastetta ja lasagnelevyjä/munakoisoviipaleita. Säästä viimeiseksi kerrokseksi lasagnelevyjen päälle juustokastiketta, juustoraastetta ja viimeistele komeus tomaattiviipaleilla. Tämä puhtaasti esteettisistä syistä – vegejuusto ei ruskistunut yhtä nätisti kuin yleensä käyttämäni mozzarella. 

Uunin lämpötila noin 175-200C ja komeus uunin keskitasolle. Tarkkaile kypsymisen aikana, ettei näytä kuivuvan tai palavan pinnalta – foliota niskaan ja lämpöä vähän alemmas, jos siltä alkaa vaikuttaa. 

Itse paistelen lasagnea yleensä n. 40 minuuttia, ja annan vuoan levätä (sekä makujen tasaantua) folion alla kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Vanhana esteetikkona heittelin valmiin lasagnen päälle pari kourallista rucolaa – toki myös tuore basilika ajaa saman asian.

Sitten ei muuta kuin lasse pöytään ja syömämiesten kehuissa paistattelemaan. 

=========

Toimituksen jälkihuomiot:

Näin sekaanina täytyy todeta, että härkis on suutuntumaltaan erittäin jauhelihankaltainen – ja pitkä haudutus vain vahvisti tätä tunnetta. En olisi kuuna päivänä sokkotestauksessa hoksannut, että lasagnessa ei oltu käytetty mitään eläinperäistä, ja sitä samaa sanoi myös lähinnä sekaaneista koostunut asiakaskuntakin.

** Tarkkasilmäisimmille bonuspiste: kyllä, kärryssä on 2 litraa vanhanajan luomumaitoa. Hyvät silmät siellä! Noissa punaisissa purkeissa. Kahvimaidoksi sain luvan hankkia muutaman tavallisen purkin iKaffen ja muiden kasvimaitojen lisäksi… 

*** Lisäksi todettakoon, että nyhtistä ei näillä leveyspiireillä ole vieläkään havaittu. Ja MiFun syvintä olemusta en ekoilla kokeiluilla ole tajunnut. Paistettua raejuustoa, WTF?

**** Vielä disclaimerina härkiksen gluteenittomuudesta. Eli Versofoodin mukaan härkiksen gluteenipitoisuus on  alle 20 mg/kg. Käytännössä härkis on siis gluteeniton elintarvikeviranomaisten määrittelemien raja-arvojen mukaisesti. Valmistajan kuitenkin toteaa, että osaa härkiksen valmistamiseen käytettävistä raaka-aineista käsitellään tiloissa, joissa käsitellään myös kotimaisia viljoja, mistä johtuen paketissa mainitaan mahdollisuus näiden viljojen jäämistä.  Nämä vähäisetkin gluteenipitoisuudet voivat kaikista herkimmille ruokailijoille aiheuttaa oireita.  

 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Terveys

Kolme asiaa

Kah, koskapa olen tehnyt valtaisan comebackin tänne blogistanian ihmeelliseen maailmaan, niin taas on portit vallan avoimina kaikenkarvaisille haastepostauksille.

[Harkinnassa on myös iisiä arkiruokaa -reseptien jakaminen, järkkärin kaivaminen naftaliinista ja erään freelancerin tärähtäneen elämän jakaminen myös valokuvitse sekä syvällisempää analyysiä 37-vuotiaana tapahtuneesta parisuhteellistumisesta. Sitähänsääkysyit. Elämme jännittäviä aikoja, indeed.] 

Mutta sen pidemmittä horinoitta; tässäpä kolme asiaa -haaste, johon keskimäärin kaikki seuraamani bloggaajat vastaili. Noin vuosi sitten. Nimimerkillä ai miten niin vartin kärjestä?

3 asiaa, joista pidän…

img_6927.jpg

  • Nuotion rätinä ja savun haju. Erityispeukku, jos tikunnokkaan saa hiillosmakkaraa ja penkille seuraksi esimerkiksi pilkkihaalarissa haitarilla kesäillan valssia tapailevan appiukon.
  • Murusen kanssa pötköttely viikonloppuaamuisin ennen kahville nousua. Ihana herätä ja hihitellä toisen kainalossa, kaikessa rauhassa – päivä alkaa höpsötellen ja hyvillä fiiliksillä.
  • Kajjjaanin uudenkarhean uimahallin kuumavesiallas. Plus kolkääntkuus astetta. Aivan mahtava keittokattila vanhojen luiden vetreyttelyyn. Iso peukku ja lämmin suositus!

3 asiaa, joista en pidä…

  • Ahdasmielisistä ja itsepäisistä ihmisistä. Joko yhdessä tai erikseen, Hankalaa on suhtautua esimerkiksi vain elämäm koulussa pätevyytensä hankkineisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin kovaäänisesti kantaaottaviin ihmisiin.
  • Tytöttelystä. Työ- enkä siviilielämässä.
  • Toisten elämänvalintoihin puuttumisesta. Lapsia, kissoja, koiria, lemmikkisandaaleja, avio- tai avoliittoja, eroja, töitä, talonrakennusprojekteja, mitänäitänyton. Me kaikki ollaan loppuviimein vain itsellemme vastuussa tehdyistä päätöksistä, eli joskopa jätettäisiin vieraisiin pöytiin huutelu ja tarpeeton kommentointi sikseen. Jooko?

3 asiaa, joita tein viikonloppuna… 

unnamed.jpg

  • Ajeltiin 450 km pohjoiseen, joogaretriitin kokiksi. Keittelin kerrassaan päräyttäviä, ja kokonaisvaltaisesti vegaanisia ruokia läheltä ja kaukaa. Resehtiikkaa seuraa, yllätin nimittäin itsenikin maistuvilla herkuilla.
  • Luin joululahjakirjaa (Riikka Pulkkisen uusin) takkatulen kanapelin ja pädin loimussa (ks. yllä).
  • Hihittelin vanhan opiskeluystävän kanssa. Kätevä tuo kauppatieteellinen opinahjo – joogaretriitin kasaanpistänyt duo oli nimittäin opiskeluaikaisia kylterituttuja. Kivasti laaja-alaista osaamista saa yliopistosta – joogaohjaajasta mökkikansan ylijumalaan ja vegaanikokkiin. Ahhahha. 

3 asiaa, jotka osaan…

img_6564.jpg

  • Kyseenalaisten vitsien kertominen. Niistä iso osa on päätynyt siipan toimesta ns. Älä kerro tuota vitsiä enää koskaan -listalle. Kuulemma aina saa kärsiä ja hävetä.
  • Herkullisen ruuan valmistus. Vaikka itse sanonkin, niin olen kyllä ihan oivallinen keittäjä – ja meille tullaan usein hyvin mielellään kylään, erityisesti ruoka-aikana.
  • Täysin tarpeettoman määrän kylteriajoilta jääneitä hassunhauskoja juomalauluja, molemmilla kotimaisilla. ’Taaahtoisin tsinitonikin, tsinitonikin…’

3 asiaa, joita en osaa…

  • Suhtautua itseeni suuntautuvaan kritiikkiin (aiheelliseen tai aiheettomaan) tunteetta. Harjoittelu jatkukoon.
  • Matematiikkaa. Lukiossa kirjoitin lyhyestä matikasta kaksi kertaa pistettä vaille ämmän. Perkele. Numerot nyt vielä menee, mutta ne sanalliset tehtävät. Voi nyt jumalauta, kun vieläkin menee tunteisiin!
  • Olla huolehtimatta huomisesta. Aika lailla intuitiolla tässä on nyt viimeinen kuusi kuukautta menty – ja pikkuhiljaa alkaa ehkä taloudelliset yms. työllistymiskuviot hieman huolettaa. Mutta hyvä tästä tulee, pakko!

3 asiaa, jotka haluaisin osata…

  • Laulaa jännittämättä yleisön edessä. Yksin tai kuorossa. Toiveena edelleen olisi löytää laulun ilo – josko jo tänä keväänä uskaltautuisin mukaan paikalliseen poppikuoroon.
  • Uida teknisesti oikein. Siis sillä tavoin pinnan alla käyden, ja oikealla tekniikalla. Räpiköin kyllä auttavasti sammakkoa, mutta tehokkaammin ja taidokkaammin sitä voisi uimahallissakin liikkua.
  • Myydä itseäni ja osaamistani reippaammin. No nimenomaan just ei siinä mielessä. Pöllö! Vaan ammatillisesti tietty, mulla on kuitenkin ihan kivasti kokemusta ja visiota ja kaikkeeeee… Mutta miksi, voi miksi kynnys oman äänen korottamiseen, kun juttu koskee mulle tärkeitä juttuja on edelleen niin valtava?

3 asiaa, jotka minun pitäisi tehdä…

  • Perustaa yritys. Liiketoimintaidea on jo. Ja liiketoimintasuunnitelmakin. Sekä osaamista, intoa ja suuria ajatuksia.
  • Luottaa omien siipieni kantavuuteen (ks. yllä),
  • Liikkua säännöllisemmin. Uimahallissa, ulkoillen, anything goes. Really.

3 asiaa, joista stressaan…

img_7763.jpg

  • Toimeentulon jatkuvuus – tällä temperamentillä tämä kolmen kuukauden kotirouvalarppi alkaa olla siellä äärirajoilla.
  • Donald Trumpin tuleva presidenttikausi ja sen vaikutukset paitsi paikallisesti myös globaalisti. Voi nyt vittu, en paremmin sano.
  • Täysin avoinna oleva tulevaisuus — mitä tahansa voi tapahtua. Se on paitsi ihanaa, myös aika kamalaa. Mä en todellakaan uskalla edes arvailla, mitä teen työkseni vuoden päästä näihin aikoihin – sitoutuminen puolisoon on parantanut lievän kammon sillä sitoutumisrintamalla. Mutta jotenkin tämä in-between-jobs -tilanne pitäisi nyt kääntää samaan suuntaan. Että tarttuisin tiukasti nyt jostain (lukuisesta) ideanauhasta kiinni, ja tekisin kaikkeni sen suunnitelman toteuttamiseen.

3 asiaa, jotka saavat minut rentoutumaan…

  • Punaviini. Laseittain tai pullottain, tilanteesta riippuen. Onneksi, onneksi tonkkamääritelmä on jäänyt historiaan. Karrmeita punaviinirekkaonnettomuuksia tullut kohdatuksi joskus…
  • Netflinks – silloin, kun sieltä sattuu löytämään jonkun katsottavan sarjan. Useimmiten pelkkä umpimähkäinen valikoiden selailu vie tunteroisen aikaa, ja lopulta päädyn katsomaan uusintana joko Määstötseeffiä tai Modernia perhettä. Nimimerkillä voisiko joku nyt perkele kertoa, mitä sieltä kuuluu/kannattaa katsoa?!
  • Siipan kanssa jutustelu. Tyypillä on ihmeellinen taito helpottaa omaa oloani, pelkällä läsnäololla ja muutamalla positiivisella toteamuksella. Jotka valitettavan usein on ihan spot on.

3 asiaa, joista puhun usein…

  • Murumiehet, eli siskojen pojat. Neljä ukkelia, ikähaarukassa 5-11 -vuotta. Erityisesti nuorimmaisesta riittää iloa pienelle pitäjälle – ja juttuja kyllästymiseen asti.
  • Ruuanlaitto, reseptiikka, yrittäjyyshaaveet yms. työaiheinen. Jatkuvasti eli myös koko ajan.
  • Itselleni, ystävilleni, tuttaville tai kylänmiehille sattuneet hassutukset. Olen vanhemmuuttani muuttunut keski-ikäiseksi sutkauttelijasedäksi – mulla on takataskussa valtavat kasat muka-nasevia heittoja, joita viljelen rasittavuuksiin saakka mm. asiakaspalvelutilanteissa, hississä, jne. 

3 asiaa, jotka puen mielelläni päälle…

  • ​Kokkitakin.
  • Juhlahamosen.
  • Kotipaitulin (ja vuodenajasta riippuen myös villatakin ja/tai -sukat sen kaveriksi).

3 asiaa, joita en pue päälleni…

  • Sukkahousuja, paitsi ultimaattisessa hätätilanteessa. Eli juhlahamosen niin vaatiessa.
  • Rintsikoita kotioloissa. 
  • Tennissukkia.

3 asiaa, jotka haluaisin hankkia…

  • Sarpanevan valurautapadan. En edes tiedä miksi juuri se. Mutta silti, kauhiasti aina sellaisesta haaveilen – vaikka kaapit on täynnä (kahden yhdistyneen talouden jäljiltä) eri kokoisia kattiloita ja kippoja.
  • Ikioman harrastuksen. Tää taisi olla mun elämäni noin viides ’uuden elämän alku’, eli muutto itselleni vieraaseen kaupunkiin ja sen oman elämänpiirin rakennuksen uudelleen aloittaminen. Kavereista en uskalla tällä hetkellä edes haaveilla – mulla on ihania, ihania ystäviä eri puolilla Suomea ja maailmaa, eli olen kovin onnekas tässä suhteessa. Mutta joku kiva oma tekeminen olisi kyllä oikeasti aika nastaa — oletettavaa kun taitaa olla, että tätä kovin symbioottiseksi äitynyttä avoliittoakin voisi hyödyttää se, että meillä molemmilla olis myös sitä omaa aikaa. Kuulemma.
  • Kunnollisen vaatteiden säilytys-kaappi-hyllyasian. Muuten ihanassa kodissamme on vaatesäilytyksen suhteen valtaisia mustia aukkoja, joihin uudenkarheatkin vaatekappaleet vain häviävät. Syvät kaapit ja hyllyt yhdistettynä pimeisiin aamuihin ja mustiin vaatteisiin on aivan killeri yhdistelmänä – paskahalvaus ja infarkti uhkaa suunnilleen joka aamu pukeutumista yrittäessä. Tarttis laittaa nuo ilmeisen alkuperäiset vaatekaapit vaihtoon: joku näppärä säilytyssysteemi ja vaikka liukuovet siihen eteen loisi sellaista lisäarvoa ihmispolon arkeen, että alta pois. 

3 asiaa, joista unelmoin…

img_7272_0.jpg

  • Kolmen viikon löhölomasta jossain turkoosin meren, värikkäiden drinksujen ja huikaisevan kauniiden infinitypoolien äärellä. Tammikuinen instagram on melkoisen hajottavaa luettavaa, kun tuntuu että joka toinen tutun tuttu hikoilee tropiikissa palmun alla, tuore mango kainalossaan. Saatana, määki halluun!
  • Nelikymppisistä Isossa Omenassa. Onneksi on vielä muutama vuosi aikaa moisiin hippaloihin, mutta NYCiin on päästävä tätä uuttakin vuosikymmentä juhlistamaan.
  • Terveydestä, ilosta ja valosta niin itselleni kuin läheisillenikin. Lievistä epävarmuustekijöistä huolimatta mulla on moni asia aivan erinomaisen ihanasti juuri nyt. Sen soisin jatkuvan.

3 asiaa, joita pelkään…

  • Kolmea anpiaista. Yyyh. Ne pörisee uhkaavasti ja lentelee ja pistelee ja kaikkee. 

3 asiaa, joita toivon tapahtuvan lähitulevaisuudessa…

img_6526.jpg

  • Työnäkymien kirkastuminen. Itselläni on toki tässä se olennaisin rooli, mutta toki myös tähtikarttojen suopeudesta voisi olla apua?
  • Jossain mielenhäiriössä uhoamani keittiön pöydän saneerausprosessin loppuunsaattaminen aloittaminen. Pihapiiristä purettiin 1920-luvun talo viime kesänä ja siellä oli kerrassaan hurmaavia vanhoja ovia – ja tokihan vanha tsomettaja löysi intternetistä kaikkia vinkeitä ruokapöytäratkaisuja, joihin liittyy vanhat ovet, hionta ja lakkaus, jalkojen valmistus, päälilasi ja avot – Avotakkaankin sopiva kahdeksan hengen ruokapöytä on syntynyt…Suitsait ja käden käänteessä. Ks. yo. kuva. Tokihan ovi on edelleen jemmassa, maalinpoistoaineet ja skrapat hankittuna ja ajatus kristallinkirkas. Kun vielä saisi itsensä ns. sorvin ääreen (ahhaha, kerrankin puusepän nilkkaan osuva vertaus tämä!) ja prosessin käyntiin.
  • Uimahallireissu, blini-ilta ja leffatreffit. Tän viikon agendalla nuo kaikki.

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki, jos tänne saakka jaksoit lukea. Melkoinen jaarittelija tämä.

Suhteet Oma elämä Ystävät ja perhe Höpsöä