Soul foodia linsseistä

img_5742_0.jpgTaas on pakastanut niin, että varpaissa asti tuntuu. Ilahduttavaa on ollut huomata auringonsäteiden palanneen myös meidän pohjoisen asukkien päiviin, mutta silti. Pakastaa, niin että perse jäätyy!

Siksipä kotikokin tiistaivinkkisarja jatkuu aivan erinomaisen herkullisella (ja halutessaan taas täysin vegaanisella) linssikeitolla. Valkosipulin kuullottamisesta nouseva tuoksu herättää talviunestakin, ja soppa valmistuu sukkelasti vaikkapa sunnuntain lounaaksi. Tai töihin mukaan otettavaksi. Jämät käytin itse tomaattipohjaiseen bolognesekastikkeeseen, sopan voi myös lykätä rasioissa pakkaseen, seuraavia soulfood-hetkiä odottelemaan. You choose. Annoksesta tulee kattilallinen, eli ruokkinee 4-6 nälkäistä.

Mausteinen kookos-linssikeitto (M, G)

1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 rkl öljyä
2 tl ras-el-hanout -mausteseosta **
2 tl jeeraa eli juustokuminaa **
1 tl chilihiutaleita (maun mukaan) **
2,5 dl punaisia linssejä
suolaa ja mustapippuria
1-2 tl sokeria
1 kasvisliemikuutio
1 tlk tomaattimurskaa
n. 5 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa

Kaikessa yksinkertaisuudessaan soppa syntyy näin:

  • Silppua sipuli ja valkosipuli, raasta porkkanat ja suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Huuhtele linssejä hetki siivilässä juoksevan veden alla.
  • Kuullota (kattilassa) öljytilkassa mausteita ja sipuleita hetki. Älä polta valkosipulia. Lisää porkkanaraaste, aurinkokuivatut tomaatit ja linssit. Jatka kuullottamista vielä hetki.
  • Kippaa kattilaan tomaattimurska ja vesi. Mausta liemikuutiolla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Nosta kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä – n. 20-30 minuuttia riittänee. Toki soppa vain paranee pidemmän hauduttamisen myötä, kunhan muistat hämmennellä pohjia myöten säännöllisesti. Jos keitto alkaa muistuttaa muhennosta, niin lisää ihmeessä vettä, desi-pari kerrallaan.
  • Lopuksi lisää kookosmaitoa tölkki, lämmitä uudelleen kiehuvaksi ja poraa sauvasekoittimella samettiseksi. Erästä itseäni viisaampaa keittiömestaria lainaten ’kun kuvittelet sosekeiton olevan valmis, niin poraamista jatketaan vielä viisi minuuttia.’
  • Tarkista maku – chiliflakesien kanssa kannattaa aloittaa noin puolikkaalla teelusikalla ja lisätä sitten mennessään. 

Tarjoile tuoreen leivän ja vaikka creme fraichen tai raejuuston kera, jos sen vegaanisuuden kanssa ei ole ihan niin justiinsa.

**) Mausteita vaihdellen saa myös uusia makuja linssisoppaan. Tällä kertaa mentiin näillä, kokeilun arvoisia ovat myös esim. savupaprikajauhe, erilaiset yrtit, kardemumma ja kanelikin. 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Liikunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.