Diy Pallovarjostin

IMG_2277.jpg

DSC_0792.JPG

Helppo ja näyttävä paperinaruvarjostin, ja itse tehty tapettiliisteri! 

Ehdotin ystävälle lastenhuoneen valaisimeksi suurta paperinarupalloa, ja innoissani vouhotin, että minä voin tehdä sen, jos ostat paperinarut. Kolme rullaa aika paksua paperinarua ostettiin turun muovitukusta. Rullat maksoi yhteensä 15 euroa, ja kaikki kolme rullaa käytin tähän. 

Vielä samana iltana oli vaan ihan pakko saada tehdä se. Tietenkin kaupat oli jo kiinni ja koko varasto kahteen kertaan tongittu läpi. Ei löytynyt ainoatakaan vanhaa liisterin jämää. Sitten välähti. Juoksin koneelle ja kirjoitin googleen ”Diy liisteri”, ja päädyin tähän Sea salt & stripes blogin -ohjeeseen.

Ihan uskomatonta, vain 1dl vehnäjauhoja ja 9 dl vettä! Ei mitään muuta. Kymmenessä minuutissa mulla oli kattilallinen liisteriä, mikä oli ihan samanlaista kuin perus tapettiliisteri. Aika helppoa ja edullista. Rakastan niin paljon simppeleitä ja edullisia askartelu-ohjeita.

Ensimmäisenä pitää valmistaa siis liisteri (jollei sinulta löydy vanhaa liisteriä kaapista).

IMG_2274.PNG

Itsetehty liisteri

 • Sekoita 2dl kylmää vettä 1dl vehnäjauhoja ja sekoita vispilällä niin, ettei ole klönttejä.
 • Laita 7dl vettä kattilaan, ja odota että vesi kiehuu. 
 • Kaada nauhana vehnäjauho-vesi-seos sekaan ja vispaa koko ajan. 
 • Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia, ja sekoittele myös koko ajan, ettei pala pohjaan. 

Tsadaa, valmista on.  

P.s. huomasin muuten, että toinen vehnäjauhoni oli valkoisempaa kuin toinen, ja myös kuivuneena ne erottaa (jos tihrustaa ihan läheltä, silmä kiinni pallossa), että se ”rusehtavampi” vehnäjauho on myös kuivaneena hiukan kellertävämpi. Valkoisempi jauho taas on ihan näkymätön!

IMG_2276.jpg

DSC_0678.JPG

Sitten paperinarupallon vuoro, 

 • Suojaa lattia, missä teet! Liisteri suttaa. Minä laitoin pienen ”remppa-räsymaton” olkkarin lattialle (ja pesin maton koneessa tämän jälkeen).
 • Laita jumppapallon ympärille elmukelmua suojaksi. Olin laittanut elmukelmun jo valmiiksi ennen liisterin tekoa. 
 • Jos liisteri ehtii tekemään kuivan kelmun pinnalle, niin nosta se pois  (mulla ei ehtinyt kertaakaan, koska kaikki oli valmiina kun aloitin narun laiton).
 • Laita noin puolet paperinarukerästä liisteriin ja anna ihan vähän ”vettyä”. Mulla naru oli sen verran paksua, että sitä oli tosi helppo käsitellä, ei mennyt kertaakaan solmuun tms. (ohuen narun kanssa kannattaa ehkä tehdä ensin pieniä keriä).
 • Kieputa liisteristä narua varovasti pallon ympärille ihan vaan joka puolelle ristiin rastiin. 
 • Jätä aukko tuohon jumppapallon tyhjennystulpan ympärille, jotta saat pallon pois ehjänä sitä kautta, ja lampunpaikan. 
 • Anna kuivua hyvin! Ihan kovaksi asti (mulla meni kaksi vuorokautta).

DSC_0684.jpg

Kun pallo on kokonaan kuiva, niin tyhjennä jumppapallosta ilmat, ja ota se elmukelmuineen pois pallon sisältä. 

Liisterin kuivuneet jämät (noista väleistä) voi tökkiä irti tai harjata vaikka puhtaalla kynsiharjalla, hammasharjalla, tms sisä-ja ulkopuolelta pois. 

DSC_0787.JPG

DSC_0786.jpg

DSC_0803.jpg

Valmiina katossa kuvaa mulla ei valitettavasti nyt ole, mutta lupaan ottaa sellaisen, kunhan tämä joskus saadaan paikalleen. Ajattelin, että ihan sellainen kangaspäällysteisessä johdossa oleva suuri hehkulamppu kävisi tähän hyvin, niinkuin tämä.

DSC_0697.JPG

Kuvat: Anna / A&A at HoMe

Kommentit (17)
 1. Jep, halusin vain tarkistaa. Pohdintasi käyvät kyllä järkeen.

  Mielessäni vain kummittelee varoittelut, että jos vaikkapa joku ulkomailta ostettu mikälie kiinalaisvalmisteinen lamppu, jossa ei ole Suomessa myynnissä olevien lamppujen vaadittuja turvallisuuskriteerejä todistetusti täytetty, sytyttäisi kämpän palamaan ei vakuutus sitä korvaisi. (Jos jää siitä kiinni…) Varmaankin omat viritykset voisi olettaa kuuluvan samaan sarjaan. Vai onkohan tämä ihan jotain vanhentunutta/muuten väärää tietoa?

  Mutta etenkin tuo pointti, että eihän nykyajan lamput edes niin kuumene. Varsinkin jos käyttää led-lamppuja, nehän eivät käytännössä lämpene juuri yhtään. Tai muutenkaan poksahtele varmaan…

  Muuten, onko valmiista lampusta kuvaa, kuten olet luvannut laittaa? 😀 En äkkiseltään löytänyt ainakaan.

  1. (Huom. tuo on sitten vaan mun ajatuksia:)

   Ajattelin niin, että ne ”mikälie kiinalaisvalmisteiset” ois sellaisia, että vakuutus ei korvaisi niitten omituisia ”sähköviritelmiä” tms (tai myöskään ei saa tehdä itse siis mitään sähkötöitä, mikä siis minusta tarkoittaa sähköjohtojen liittämistä ym?)…Että eiks toi varjostin nyt ole eri asia? Vai? Siis kun olenhan mä sen sähköjohdon ja lampun ostanut valmiina clas ohlsonilta, että siis mitään sellaisia ei voi ite rakennella. 🙂 heh 

   Niin ja myydäänhän sitä nyt muutenkin esim riisipaperivarjostimia, niitä pelkkiä palloja siis, ja ilman mitään johtoja. Musta ne turvallisuus-standardit koskis niinku niitä sähköosia ja johtoja? (korjatkaa joku jos oon vääräs)…

   Esim, mä olen ostanut thaimaasta joskus niitä pieniä pallovalosarjoja, ja niissä on ihan oudot ne pistorasiaan laitettavat pistokkeet. Siis just sellaiset, miltä nyt 2 euron markkinoilta ostetuissa valoissa voi olla…. En kyllä juurikaan ole niitä päällä pitänyt, mutta ostinkin ne vaan ajatuksena, että ne näyttää kivoille ilman sisällä olevaa valoakin (vaikka niissä muka oli joku ”ce-merkintä” ihan varmaan joo)… 

   Ja oot kyllä oikeessa, ei siitä oo kuvaa roikkumassa valmiina. Annoin sen silloin kaverilleni lastenhuoneeseen, ja heillä oli silloin vielä remontti kesken talossa. Tarviikin kysäistä, että voisinko tunkeutua niille kuvaamaan sitä jos se olis katossa jo!

   Olisin muuten viritellyt sen omaan kattoon edes kuvan otoksi, mutta ensin ois tietty vanha lamppu pitänyt ottaa pois ja… meni liika hankalaksi. 

   Kauheen pitkä viesti tuli, 🙂 -Anna-

    

 2. Eksyin tänne kun etsin ohjetta liisterin tekoon. Olin tekemässä jotain ihan muuta… nyt haluankin tehdä lampun!

  Mutta mitenkäs paloturvallisuus?

  1. Hehe… tiedän tunteen kun etsii jotain ja löytääki kaikkea muuta 🙂 

   Siis ei tuossa lamppu mitenkään kosketa tuota varjostinta? Ihan samanlaisia myydään kaupassakin. Siis tuollaisia paperinaru-hässäköitä.

   Jos sen lampun laittaa keskelle sitä palloa, niin sehän on kaukana tuosta varjostimesta. Ja pallo siis kuivuu ihan kivikovaksi. Ei siinä minusta mitään riskiä ole…. Onhan kaikkia erilaisia paperivalaisimia muutenkin myynnissä. Ja ei kai tämän päivän lamput syty noin vaan? vai? (niinkuin muistan esimerkiksi tarinan ystäväni vanhempien paperisesta joulutähdestä, joka seitkyt-luvulla syttyi palamaan… muistan sen tarinan ikuisesti ja pelkään edelleen paperitähtien valon päällä pitämistä, mutta luulen silti ettei tän päivän lamputkaan kuumene sillä lailla… (vai oonko väärässä?) 

   Joo, mutta siis ihan tää on samanlainen kuin kaupankin valaisimet, ja itse lamppu on irti tuosta varjostimesta.  Ei kait tässä mitään paloturvallisuusriskiä ole yhtään sen enempi kuin muissakaan varjostimissa… (Tai näin minä oletan…)

   Tää oli hauska projekti! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *